Στην διατροφική κοινότητα γίνονται γνωστά ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά, αλλά και διάφορα ζωικά και φυτικά υλικά που αξίζει να γνωρίσουμε και να εντάξουμε στο καθημερινό μας διατροφικό πρόγραμμα. Ένα από αυτά είναι και το tofu, το οποίο έχει βάλει “φωτιά” τόσο στο Instagram, όσο και στο Tik Tok με αρκετές συνταγές που το περιέχουν να γίνονται viral εν μία νυκτί.
Εσείς το έχετε δοκιμάσει;
Τι είναι το tofu;
Επρόκειτο για ένα προϊόν που δημιουργείται από γάλα σόγιας και ο τρόπος παρασκευής του είναι παρόμοιος με εκείνον του τυριού. Παράλληλα, είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες και έχει αγαπηθεί πολύ από την πλειονότητα των vegeterians και vegans εκεί έξω. Ωστόσο, αυτή η τάση δεν ανήκει κατ΄αποκλειστικότητα στην σύγχρονη εποχή, καθώς το tofu πρωτοεμφανίστηκε στην Ευρώπη το 1700 και έγινε ευρέως γνωστό κατά την δεκαετία του 1970.
Για ποιους λόγους αξίζει να το καταναλώσετε;
Αρχικά, πρέπει να επισημάνουμε πως το tofu έχει ιδιαίτερη γεύση, όμως είναι πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, ενώ μια μερίδα που αντιστοιχεί περίπου σε μισό φλιτζάνι έχει μόλις 94 θερμίδες. Ακόμη, η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη είναι πολύ υψηλή, επομένως αποτελεί ιδανικό snack για μετά την προπόνηση. Επιπρόσθετα, καλύπτει το 44% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και το 40% σε σίδηρο, ενώ παρέχει κι όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Ακόμη, οι ισοφλαβόνες ( φυτικά συστατικά που βρίσκονται στη σόγια. Έχουν οιστρογονική δράση και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα στην εμμηνόπαυση, όπως η εφίδρωση και η κολπική ξηρότητα) έχουν συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της οστεοπόρωσης, ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προλαμβάνοντας την ημικρανία.
Ποια είναι τα οφέλη του;
Οστεοπόρωση
Όπως προαναφέραμε το tofu μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της οστεοπόρωσης, όπως και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αφού οι θρεπτικές ουσίες που περιέχει αυξάνουν την οστική πυκνότητα, κατά την χρονική περίοδο αυτή.
Καρδιαγγειακές νόσοι
Το tofu προτείνεται ως εναλλακτική λύση για να προσλάβετε την απαραίτητη για εσάς πρωτείνη, ακόμα κι αν είστε vegan, καθώς πρόκειται για μια φυτική πηγή, η οποία μειώνει την κακή χοληστερόλη (LDL), την υψηλή αρτηριακή πίεση και την αθηροσκλήρωση (ανάπτυξη βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών).
Εγκεφαλικές ασθένειες
Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχει διαπιστωθεί πως η κατανάλωση του συγκεκριμένου συστατικού, μειώνει σημαντικά την εμφάνιση ψυχικών βλαβών, όπως και την εμφάνιση εγκεφαλικών ασθενειών, οι οποίες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.
Διαβήτης τύπου 2
Αξίζει να γνωρίζετε πως οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με νεφρικές ασθένειες, κατά τις οποίες ο οργανισμός εκκρίνει μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεΐνης από όσες θα έπρεπε φυσιολογικά. Έτσι, έχει αποδειχθεί επιστημονικά, πως όσοι κατανάλωναν tofu ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατάφεραν να μειώσουν την υπερβολική έκκριση πρωτεΐνης εν συγκρίσει με εκείνους που κατανάλωναν ζωική πρωτεΐνη (δηλαδή από κάποιο κρέας, όπως το κοτόπουλο).
Ταχύτερη αποκατάσταση
Οι επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποίησαν πρόσφατη έρευνα σε γνωστό αγγλικό Πανεπιστήμιο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το tofu συμβάλλει στην ταχύτερη αποκατάσταση των οστών που έχουν υποστεί βλάβες. Σύμφωνα με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε τραυματίες σοβαρών τροχαίων, επιταχύνοντας την ανάρρωση τους, όπως επίσης και σε οδοντιατρικά περιστατικά.
Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;
Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχουν συγκεχυμένες απόψεις, σχετικά με τις παρενέργειες του tofu. Ειδικότερα, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η σόγια έχει άμεση σχέση με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία που έχουν έρθει στο “φως” δεν είναι αρκετά, ώστε να επισημανθεί κάτι τέτοιο. Έτσι, βάσει ερευνών οι μέτριες ποσότητες δεν επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας των γυναικών που έχουν όγκο ή αυτών που κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.
Ακόμη, μεγάλη κατανάλωση σόγιας μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες, όπως είναι οι εξάψεις, να οδηγήσει σε αλλεργία ή ακόμα και σε στομαχική δυσφορία.
Ωστόσο, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ή απορία απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Παρακάτω ακολουθούν προτεινόμενες συνταγές με tofu!
Πανεύκολη σαλάτα με tofu και φακές
Υλικά
- 1 μεσαίο κολοκύθι
- 120 γρ. καπνιστό τόφου
- 120 γρ. φακές
- 1 κρεμμύδι κόκκινο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- Όσα φύλλα πράσινη σαλάτα επιθυμείτε
- 2 κ.σ. λάδι
- 2 κ.σ. βαλσάμικο
- 2 φύλλα δάφνης
- Αλάτι, πάπρικα, πιπέρι καγιέν
Εκτέλεση
Βάζουμε τις φακές να βράσουν μαζί με τα 2 φύλλα δάφνης, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Πλένουμε καλά το κολοκυθάκι και την πιπεριά και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους, όπως και το τόφου. Ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι. Πλένουμε καλά τη σαλάτα μας. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το λάδι να κάψει σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το κολοκύθι, το τόφου και τα μπαχαρικά μας. Τσιγαρίζουμε 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κολοκυθάκι. Προσθέτουμε και το βαλσάμικο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός της σαλάτας, και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Απολαυστικό ριζότο με μαριναρισμένο tofu
Υλικά
- 250 γρ. αγριόρυζο
- 1 κ.γ. φυτικό βούτυρο
- 3 πακετάκια τόφου
- 1/4 κούπα ελαιόλαδο
- 1/4 κούπα σόγια σος
- 3 κ.σ. μουστάρδα
- 3 κ.σ. νερό
- αλατοπίπερο
- Ρίγανη
Εκτέλεση
Μαρινάρουμε το τόφου ως εξής. Αρχικά, το πιέζουμε σε χαρτί κουζίνας να βγάλει τα υγρά του, έπειτα κόβουμε κάθε κομμάτι σε συμμετρικά κυβάκια. Τα τοποθετούμε σε μπολ. Κρατάμε στην άκρη. Σε κούπα ανακατεύουμε τη σόγια σος, το ελαιόλαδο, το νερό, τη μουστάρδα και τα μπαχαρικά. Περιχύνουμε το τόφου. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 30'. Τοποθετούμε το μαριναρισμένο τόφου σε ταψάκι μαζί με τη μαρινάδα του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να πιεί τα υγρά του. Παράλληλα βράζουμε το ρύζι με βάση τις οδηγίες της συσκευασίας, στραγγίζουμε και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα με τη μαργαρίνη. Ανακατεύουμε να πάει παντού.
Tο tofu είναι ένα ιδιαίτερο συστατικό που κάλλιστα μπορείτε να δοκιμάσετε. Αξίζει να επισημανθεί, πως μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα βιολογικών τροφίμων και χορτοφαγικών προϊόντων. Ωστόσο, βεβαιωθείτε πως είναι πράγματι βιολογικά, αφού εναλλακτικά ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σας. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ή περαιτέρω απορίες απευθυνθείτε στον Διατροφολόγο σας.