Παρόλο που την τελευταία δεκαετία συναντούμε συχνά στον χώρο της μόδας plus-size μοντέλα –όπως η Ashley Graham, η Paloma Elsesser, η Alva Claire και άλλες-, αποδεικνύεται ότι η βιομηχανία της μόδας πρέπει ακόμα να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά όσον αφορά την συμπερίληψη μοντέλων διαφόρων μεγεθών στην πασαρέλα. Την περασμένη σεζόν, ξεκίνησε μα συζήτηση για την επιστροφή των ultrathin μοντέλων στις πασαρέλες και σε περίπτωση αναρωτηθήκατε αν υπήρχαν λιγότερα μοντέλα plus-size στις πασαρέλες, δεν κάνατε λάθος. Τα δεδομένα που συνέλεξε η Vogue Business και δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα αποδεικνύουν ότι είναι αλήθεια.
Σε μια ανάλυση 9.137 εμφανίσεων σε 219 σόου στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Μιλάνο και στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εβδομάδων μόδας, μόνο 17 επωνυμίες περιελάμβαναν τουλάχιστον μία εμφάνιση plus-size (U.S. size 14 και άνω). Συνεπώς, το 95,6% των εμφανίσεων φορέθηκαν από μοντέλα σε μεγέθη ΗΠΑ από 0 έως 4, ενώ μόλις το 3,8% από μοντέλα μεσαίου μεγέθους (μεγέθη 6 έως 12).
«Η αναπαράσταση plus-size έχει πάει πίσω», δήλωσε στη Vogue Business η Felicity Hayward, ένα μοντέλο plus-size που παρακολουθεί την αναπαράσταση plus-size από το 2019 μέσω του έργου της #IncludingTheCurve.
Η Vogue Business γράφει ότι «τα δεδομένα προσδιορίστηκαν πλήθος εμφανίσεων» (για να ληφθεί υπόψη ένα μοντέλο που δυνητικά φορούσε πολλαπλές εμφανίσεις στην πασαρέλα.). Η δημοσίευση σημείωσε, επίσης, ότι τα περισσότερα από τα κορυφαία show είχαν μεγαλύτερο αριθμό μοντέλων μεσαίου μεγέθους, με πολύ μικρή αναπαράσταση plus-size. Συγκεκριμένα, οι μάρκες με τα περισσότερα μοντέλα plus-size στην πασαρέλα προέρχονται κυρίως από ανερχόμενους σχεδιαστές. Η Karoline Vitto και η Sinéad O'Dwyer παρουσίασαν το 100% και το 90,5% των looks με μοντέλα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, αντίστοιχα. Η Sinéad O'Dwyer, η Ester Manas, η Karoline Vitto, η Di Petsa και ο Bach Mai είχαν το υψηλότερο ποσοστό μοντέλων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Βέβαια, οι περισσότερες από αυτές τις επωνυμίες εμφανίστηκαν στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, η οποία ήταν η πιο συμπεριληπτική ανάμεσα στις πόλεις που φιλοξενούν τα fashion weeks.
Τα παραπάνω αποτέλεσαν έναυσμα για το εξώφυλλο του νέου British Vogue issue, θέτοντας στο επίκεντρο τα plus-size models.
To report της Vogue Business αναφέρει ότι ακόμη και οι επωνυμίες που έχουν επεκτείνει την προσφορά τους σε sizes, όπως η Gucci και η Chanel, δεν συμπεριέλαβαν μοντέλα plus-size στην πασαρέλα. Η Gucci είχε δέκα μοντέλα μεσαίου μεγέθους και η Chanel τέσσερα, αλλά καμία από τις μάρκες δεν είχε μοντέλα άνω του 12. Οι σχεδιαστές είπαν στη Vogue Business ότι έπρεπε να προγραμματίσουν εκ των προτέρων, για να συμπεριλάβουν μοντέλα plus-size, επειδή το casting στις πασαρέλες γίνεται συνήθως λίγες μέρες πριν από μια επίδειξη και δεν υφίσταται αρκετός χρόνος για αλλαγές και για να προσαρμόσουν τα ρούχα ώστε να ταιριάζουν σε διαφορετικά σώματα.
To thinness – ένα ιδανικό που θεωρούσαμε ότι η κοινωνία είχε ξεπεράσει – δοξάστηκε για άλλη μια φορά. Ορισμένα σώματα γυναικών περιορίστηκαν σε τάσεις, ενώ άλλα αγνοήθηκαν εντελώς. Για το φθινόπωρο/χειμώνα 2023, οι plus-size εμφανίσεις αποτελούνταν από ένα από τα δύο άκρα: ορισμένα μοντέλα ήταν καλυμμένα με μεγάλα ρούχα για να κρύψουν τις καμπύλες τους, ενώ άλλα ήταν ντυμένα με στενά κομμάτια για να εξασφαλίσουν ότι το σώμα τους ήταν εμφανώς ορατό.