fbpixel

Search icon
Search
Το κόλπο της 1 ώρας για να μειώσουμε την επιθυμία για γλυκό μετά το γεύμα
HEALTH

Το κόλπο της 1 ώρας για να μειώσουμε την επιθυμία για γλυκό μετά το γεύμα

Η έξυπνη εκπαίδευση για να βάλουμε παύση στη συνήθεια της λιγούρας


Είναι γεγονός ότι αγαπημένη στιγμή πολλών από εμάς κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, είναι αυτή του dessert. Ανυπομονούμε να «κλείσουμε» τη γευστική αυτή εμπειρία με την απόλαυση μιας γλυκιάς αμαρτίας. Η κατανάλωση ζάχαρης δημιουργεί ένα κύμα των χημικών ουσιών ντοπαμίνης και σεροτονίνης, τα οποία προκαλούν ευεξία στον εγκέφαλο. Η διαδικασία αυτή έχει κοινή ροή με αυτή της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Όπως αποδεικνύεται επιστημονικά, το σώμα μας αποζητά συνεχώς, με αυτόν τον τρόπο, περισσότερη ποσότητα, για να αποκτήσει το ίδιο ευχάριστο συναίσθημα. 

Εάν επιθυμούμε να κόψουμε τη συνήθεια της συγκεκριμένης λιγούρας, μπορούμε να ξεκινήσουμε να ακολουθήσουμε μια πρωτοπόρα τεχνική, η οποία θα εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο μας όσον αφορά τις διατροφικές μας επιλογές, αλλά και τα feelings, που αυτές προκαλούν. Μια ενδιαφέρουσα στρατηγική, η οποία καταφέρνει να μειώσει την επιθυμία μας για επιδόρπιο, αποτελεί το κόλπο της μιας ώρας, ένα «έξυπνο» dessert challenge ως ένα εργαλείο, που θα διευκολύνει την detox προσπάθειά μας. 

Προσπαθούμε να εξετάσουμε στο διάστημα της μιας ώρας ποια θα είναι η εξέλιξη της λαχτάρας μας για γλυκό.

Η μικρή αναμονή

shutterstock-1350087536.jpg

Σε πρώτη φάση, δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια να απολαύσει το επιδόρπιο που επιθυμεί, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά θα περιμένουμε μια ώρα προκειμένου να το γευτούμε. Μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχουμε την ίδια λαχτάρα να φάμε το γλυκό που θέλαμε. Διαφορετικά, αφού έχει περάσει η μία ώρα, που έχουμε θέσει ως κανόνα, μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς τύψεις. Αυτό σημαίνει ότι το είχαμε πραγματικά ανάγκη.

Και η ρύθμιση της... λιγούρας

shutterstock-1505935448.jpg

Η τεχνική της μιας ώρας μπορεί να λειτουργήσει ως κεντρικός σύμμαχος στην προσπάθειά μας να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας από τα «γλυκά εμπόδια» στο εβδομαδιαίο διατροφικό μας πρόγραμμα. Καθυστερεί την ικανοποίηση, προτού παρουσιαστεί η μεγάλη μας επιθυμία για άμεση κατανάλωση γλυκού. Δρα, λοιπόν, ως ένα σύστημα ρύθμισης και πρόληψης της συγκεκριμένης λιγούρας, που ακολουθεί τα γεύματά μας.

Σημαντικά στοιχεία σε αυτό το practice είναι να αναγνωρίσουμε τον εθισμό μας στην παραπάνω διατροφική συνήθεια, έπειτα να παρακολουθήσουμε τη ροή της όρεξής μας και τέλος να αναμείνουμε για να υποχωρήσει η διάθεση αυτή. Για να είμαστε αποτελεσματικοί, θα χρειαστούμε μερικές εβδομάδες, ώστε να μπορέσει ο εγκέφαλό μας να συνηθίσει στην καινούργια συνθήκη και να καταφέρει να αντιστέκεται χωρίς εμπόδια στο ανθυγιεινό γλυκό φαγητό. 

Εναλλακτικά, μπορούμε να δοκιμάσουμε την αντικατάστασή του με μια healthy επιλογή, όπως είναι κάποιο φρούτο. Βέβαια, και αυτή η διατροφική «διαδρομή» δεν θα κόψει μακροπρόθεσμα την ανάγκη για γλυκό, οπότε είναι χρήσιμο από την αρχή να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το balance που επιδιώκουμε. 

Keep it healthy!