fbpixel

Search icon
Search
7 κανόνες για αποτελεσματική μείωση της ζάχαρης
MAGAZINE

7 κανόνες για αποτελεσματική μείωση της ζάχαρης

H πικρή αλήθεια για τη ζάχαρη...


Η αλήθεια είναι πικρή για τη γλυκιά γεύση: Όσο σωστά κι αν φροντίζετε την επιδερμίδα σας, δεν καταφέρνετε τίποτα εάν δε μειώσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας. Ποτέ δεν είναι αργά για να αποτρέψετε τα ορατά σημάδια γήρανσης. Αν και είναι δύσκολο να εξαλείψετε εντελώς τη ζάχαρη, γιατί είναι εθιστική, ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να τη μειώσετε.

1. Ακολουθήστε τον κανόνα 10%

Φροντίστε να μην ξεπερνάτε το 10% της προσθήκης ζάχαρης στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και να αποφεύγετε τα «κρυμμένα σάκχαρα» (π.χ. βύνη κριθαριού, σιρόπι σφενδάμου, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη κ.λπ.). Το χειρότερο είναι το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, που βρίσκεται στα αναψυκτικά, στους χυμούς και σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα και παράγει τα περισσότερα AGEs.

shutterstock-281515502.jpg

2. Αυξήστε την πρόσληψη νερού

Το νερό δεν επηρεάζει άμεσα τη δερματική ενυδάτωση, αλλά βοηθά το σώμα σας να εκτελεί τις βασικές λειτουργίες που υποστηρίζουν ένα υγιές δέρμα. Ένας ενυδατωμένος οργανισμός μπορεί να εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της γλυκοζυλίωσης. Πιείτε άφθονο νερό και ενσωματώστε στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε αυτό, όπως το αγγούρι, οι ντομάτες και το καρπούζι.

3. Συμπληρώστε τη διατροφή σας

Ένας αριθμός δημοσιευμένων μελετών δείχνει ότι οι βιταμίνες Β1 και Β6 αναστέλλουν τη βλάβη της γλυκοζυλίωσης. Η Β1 (θειαμίνη) περιέχεται στον αρακά, το σουσάμι και το σπανάκι και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Η Β6 (πυριδοξίνη) είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του δέρματος. Πηγές της, τα ρεβίθια, τα φασόλια και οι ηλιόσποροι.

shutterstock-707968747.jpg

4. Καταναλώστε αντιοξειδωτικά

Αυτές οι φυσικές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία εμποδίζουν τη ζάχαρη να προσκολληθεί στις πρωτεΐνες, ενθαρρύνοντας τους ινοβλάστες να συνθέσουν νέο κολλαγόνο και βοηθώντας τα κύτταρα να απομακρύνουν τοξίνες και AGEs. Το σώμα σας τα παράγει φυσικά, αλλά θα τα βρείτε σε τροφές όπως τα μούρα, τα λαχανικά και τον καφέ καθώς και σε βιταμίνες C και Ε.

5. Κοιμηθείτε

Ενώ κοιμάστε, τα κύτταρα επιδιορθώνουν οποιαδήποτε ζημιά έχει γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψή του ευθύνεται για την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, τον ανομοιόμορφο τόνο δέρματος και τη μειωμένη ελαστικότητα. Το σώμα σας κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου κάνει «σκληρή δουλειά» για να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της ζάχαρης.

6. Κάντε skin detox

Το πλεονέκτημα της αποτοξίνωσης της επιδερμίδας είναι ότι της προσφέρει ένα νέο ξεκίνημα, δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον. Οι διατροφικές αλλαγές συμβάλλουν στην αύξηση του κύκλου εργασιών των κυττάρων και στη βελτίωση του δερματικού φραγμού. Επίσης, μετριάζεται η βλάβη που προκαλείται από τη γλυκοζυλίωση.

shutterstock-548149948-LkGFE.jpg

7. Ασκηθείτε συστηματικά

Είναι ο μόνος τρόπος να μην υπάρχει πλεόνασμα ζάχαρης στον οργανισμό σας!

Πώς επηρεάζει η ζάχαρη το δέρμα μας

Η ζάχαρη βλάπτει το δέρμα μέσω μιας φυσικής διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, που προκαλεί ρυτίδες, κηλίδες και χαλάρωση. Τα σάκχαρα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, συνδέονται με πρωτεΐνες και παράγουν ελεύθερες ρίζες που ονομάζονται γλυκοτοξίνες ή τελικά Προϊόντα Προηγμένης Γλυκοζυλίωσης (AGEs). Καθώς αυτά συσσωρεύονται, καταστρέφουν τις πρωτεΐνες γύρω τους, αδρανοποιούν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα, μειώνουν τη φυσική άμυνα των κυττάρων και αλλοιώνουν το DNA, τροποποιώντας τις κυτταρικές λειτουργίες. Η ζάχαρη επομένως καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, επηρεάζει τον τύπο του κολλα-γόνου, μειώνοντας έτσι την αντοχή και τη σταθερότητα του δέρματος και απενεργοποιεί τα φυσικά αντιοξειδωτικά ένζυμα κάνοντας το δέρμα πιο ευάλωτο στις βλάβες των ελεύθερων ριζών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022