fbpixel

Search icon
Search
Το «Ελ. Βενιζέλος» επεκτείνεται: Οι πρώτες εικόνες από την εντυπωσιακή αναδιαμόρφωση του έργου
DESIGN NEWS

Το «Ελ. Βενιζέλος» επεκτείνεται: Οι πρώτες εικόνες από την εντυπωσιακή αναδιαμόρφωση του έργου

Η κοινοπραξία Anemos έχει οριστεί να αναλάβει το project


Η κοινοπραξία Anemos που αποτελείται από τις εταιρείες Grimshaw, Haptic, K-Studio με έδρα την Αθήνα, έχει οριστεί να σχεδιάσει την επέκταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Το έργο θα αυξήσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου από 26 σε 40 εκατομμύρια επιβάτες έως το 2032 μέσω ενός σταδιακού προγράμματος που θα παραδοθεί σε ένα ζωντανό λειτουργικό περιβάλλον αεροδρομίου. 

02-exterior-north-oculus-claw.jpg
Exterior North Oculus Claw


Αρχικά, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη Hochtief και ολοκληρώθηκε το 2001, έτοιμο για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Το έργο επέκτασης εξετάζει το τρέχον αρχιτεκτονικό πλαίσιο του αεροδρομίου προτείνοντας, στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου, επεκτάσεις και τροποποιήσεις στο κτίριο του κύριου τερματικού σταθμού (MTB) και στο κτίριο του δορυφορικού τερματικού σταθμού (STB). Το πεδίο εφαρμογής περιλαμβάνει επίσης ενημερώσεις εδάφους και αεροδρομίου, βάσεις αεροσκαφών, καθίσματα πύλης και εμπορικούς χώρους.

Η ενοποίηση του υπάρχοντος αεροδρομίου με τα νέα στοιχεία είναι κεντρικής σημασίας για τη σχεδιαστική ιδέα: ένα αεροδρόμιο που αντικατοπτρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης. Αυτό καθοδηγείται και πληροφορείται από μια ανταπόκριση στο πνεύμα της αθηναϊκής ζωής, την αρχιτεκτονική και την υλικότητα της Αθήνας και τον εορτασμό μιας πόλης με τεράστια ιστορία στον χρόνο. Η ρεαλιστική διάταξη εξασφαλίζει ευκολία στη λειτουργία, αποτελεσματικές ροές και διαισθητική εύρεση του δρόμου, η αίσθηση του τόπου θα κυριαρχήσει, με μια πλούσια στρατηγική εξωραϊσμού, συνεκτική και φυσική παλέτα υλικών και μια έγχυση του φωτός της ημέρας σε όλα τα μέρη του κτιρίου του τερματικού σταθμού. Ο σχεδιασμός θα βασιστεί επίσης στον καθαρό στόχο μηδενικών λειτουργιών του ΔΑΑ και τις δεσμεύσεις άνθρακα για ολόκληρη τη ζωή, υιοθετώντας αρχές παθητικού σχεδιασμού, δομές και υλικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αρθρωτά αποδοτικά κατασκευαστικά συστήματα και συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποβλήτων και νερού.

05-interior-check-in-hall.jpg
Interior Check-In Hall


Το έργο στοχεύει σε ένα πρότυπο LEED Gold. Λειτουργώντας σε άξονα βορρά προς νότο, ο σχεδιασμός του MTB περιλαμβάνει μια νέα ταυτότητα εδάφους προς τα δυτικά. Μια ξεχωριστή, επαναλαμβανόμενη και αρθρωτή πρόσοψη, που δημιουργεί μια «ανυψωμένη» εσωτερική κιονοστοιχία, ορίζεται από πέτρινα κάθετα πτερύγια που εκτείνονται σε όλη τη δομή. Σε αυτόν τον ρυθμό διασταυρώνονται έξι νέες πύλες, σύγχρονες, ελαφριές αλλά ξεχωριστές πέτρινες φόρμες, που παρέχουν μια τάξη και κλίμακα που κατευθύνει και καλωσορίζει τους επιβάτες στη νέα αίθουσα check-in/αναχωρήσεων. 

Στην επέκταση περιλαμβάνονται δύο νέοι «οξυκόρυφοι» χώροι, στον Βορρά και στον Νότο, οι οποίοι θα είναι προσβάσιμοι μέσω δρόμων, μπαλκονιών, VIP σαλονιών και εμπορικών περιοχών. Ο βόρειος οξυκόρυφος θα λειτουργεί ως κύριος χώρος, ένας εντυπωσιακός μεσογειακός κήπος μέσα σε μια μεγάλη κυκλική αίθουσα ύψους 24,5 μέτρων, όπου η εμπειρία του τερματικού σταθμού θα ολοκληρώνεται και θα εκτείνεται πέρα από αυτόν. Έτσι, οι επιβάτες θα μπορούν να βιώσουν έναν «μικρόκοσμο» της Αθήνας, απολαμβάνοντας τη φιλοξενία της πόλης, ενώ η αρχιτεκτονική του χώρου θα κατευθύνει το βλέμμα τους σε συγκεκριμένα σημεία του κύριου τερματικού σταθμού, δημιουργώντας μια αξέχαστη εμπειρία.

07-interior-south-oculus-level-1.jpg
Interior South Oculus Level 1


Ως μέρος των προτάσεων σχεδιασμού, ο δορυφορικός τερματικός σταθμός θα αναδιαρθρωθεί και θα μετατραπεί σε μια ειδική ζώνη «Extra Schengen», με σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία και την οργάνωση των χώρων του. Οι χώροι κίνησης των επιβατών θα συνδέονται με τον κύριο τερματικό σταθμό μέσω σήραγγας.

Πληροφορίες: K-Studio