fbpixel

Search icon
Search
Τι κρύβουν τα σημάδια του σώματος μας για την υγεία μας;
MAGAZINE

Τι κρύβουν τα σημάδια του σώματος μας για την υγεία μας;

Αναλύοντας τις ενδείξεις και τις λύσεις


'Eνας εκπληκτικός «χάρτης» είναι το σώμα μας, που μας δίνει συνεχώς πληροφορίες για την υγεία μας. Αυτές οι ενδείξεις ‒ τα σημάδια που εκπέμπει‒ άλλες φορές είναι εμφανείς, όπως ένας βήχας ή ένας πόνος που επιμένει. Άλλες φορές, όμως, είναι πιο διακριτικές, με αποτέλεσμα εύκολα να αγνοηθούν. Η έγκαιρη αναγνώριση και η ερμηνεία αυτών των σημαδιών, ωστόσο, μπορεί να είναι καθοριστικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.

1. Αραίωση φρυδιών: Μήπως φταίει ο θυρεοειδής;

Αν παρατηρείτε ότι τα φρύδια σας λεπταίνουν, κυρίως στο εξωτερικό τους τρίτο (κοντά στους κροτάφους), αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποθυρεοειδισμού, μιας διαταραχής κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη των μαλλιών και τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτό το σύμπτωμα συχνά συνοδεύεται από ξηροδερμία, κόπωση, αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, αύξηση βάρους ή ακόμη και κατάθλιψη. Ωστόσο, ειδικά η εντοπισμένη αραίωση των φρυδιών είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που οι γιατροί παρατηρούν σε ένα άτομο με υποθυρεοειδισμό.

Τι να κάνετε: Αν δείτε τέτοιες αλλαγές, ζητήστε αιματολογικές εξετάσεις (TSH, T3, T4) από ενδοκρινολόγο, ώστε να αξιολογηθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς σας και να ξεκινήσετε εγκαίρως θεραπεία, αν χρειάζεται.

2. Πρησμένα δάκτυλα ποδιών: Ένας «ήσυχος» πόνος

Το πρήξιμο των δακτύλων των κάτω άκρων σας μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής στις αρθρώσεις, και συχνά σχετίζεται με ψωριασική αρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αν αυτά φαίνονται αρκετά πρησμένα, αυτό το σύμπτωμα λέγεται «δακτυλίτιδα» και αποτελεί τυπικό γνώρισμα της ψωριασικής αρθρίτιδας. Αν, μάλιστα, το πρήξιμο συνοδεύεται από πόνο, δυσκαμψία ή θερμότητα στην περιοχή, μπορεί να υποδηλώνει φλεγμονώδη πάθηση που επηρεάζει το ανοσοποιητικό. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται πριν ακόμη εμφανιστεί ψωρίαση στο δέρμα.

Τι να κάνετε: Καταγράψτε πότε εμφανίζεται το πρήξιμο, πόσο διαρκεί και αν σχετίζεται με σωματική δραστηριότητα. Απευθυνθείτε σε ρευματολόγο, ο οποίος μπορεί να ζητήσει εξετάσεις αίματος (όπως CRP, RF, αντισώματα) ή απεικονιστικό έλεγχο για τη διάγνωση.

shutterstock-2492764337.jpg

3. Κνησμός χωρίς εξάνθημα: Μια ύπουλη ένδειξη

Η έντονη φαγούρα στο δέρμα χωρίς εμφανή εξανθήματα, σπυράκια ή αλλεργικές αντιδράσεις δεν πρέπει να αγνοείται. Μπορεί να οφείλεται σε:

• Ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός ή διαβήτης)

• Ηπατικές παθήσεις, όπως χολόσταση ή ηπατίτιδες

• Νεφρική ανεπάρκεια

•Αιματολογικές διαταραχές, όπως αναιμία ή πολυκυτταραιμία

• Στρες και ψυχογενή φαγούρα

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε παθήσεις του θυρεοειδούς ή σε ανεπάρκεια σιδήρου, το δέρμα γίνεται ξηρό και μπορεί να δημιουργείται αίσθηση φαγούρας, ειδικά στους μηρούς, στα χέρια και στην πλάτη.

Τι να κάνετε: Αν ο κνησμός επιμένει για πάνω από 2 εβδομάδες και δεν υπάρχει προφανής δερματολογική αιτία, επισκεφθείτε παθολόγο ή ενδοκρινολόγο. Μια σειρά από αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να αποκαλύψει το υποκείμενο πρόβλημα.

4. Αλλαγές στο χρώμα των νυχιών: Το καρδιολογικό καμπανάκι

Αν παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας γίνονται μπλε, λευκά ή εμφανίζουν έντονες γραμμώσεις ή ραβδώσεις, ίσως να πρόκειται για μια σοβαρή ένδειξη προβλημάτων στην οξυγόνωση του αίματος ή ακόμη και καρδιοαγγειακών παθήσεων. Τα μπλε νύχια, για παράδειγμα, συνήθως υποδηλώνουν ότι το αίμα δεν οξυγονώνεται σωστά, πράγμα που μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα στην καρδιά ή στους πνεύμονες. Η εμφάνιση ραβδώσεων ή γραμμώσεων στα νύχια, ειδικά αν αυτές είναι κάθετες, μπορεί να σχετίζεται με σοβαρότερες καρδιοαγγειακές παθήσεις ή κυκλοφορικά προβλήματα, όπως η αρτηριοσκλήρωση. Η έγκαιρη διάγνωση από έναν καρδιολόγο είναι σημαντική για να αποκλειστούν σοβαρές παθήσεις και να ξεκινήσει εγκαίρως θεραπεία.

Τι να κάνετε: Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε οποιεσδήποτε αλλαγές στο χρώμα ή την υφή των νυχιών σας, καθώς και να επισκεφθείτε έναν καρδιολόγο, αν παρατηρήσετε ανησυχητικά συμπτώματα.

shutterstock-2541068825.jpg

5. Νέες κηλίδες ή σπίλοι: Πότε ανησυχούμε;

Η εμφάνιση νέων κηλίδων ή σπίλων (ελιών) στο δέρμα μας είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά. Ειδικότερα, αν αλλάξει το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα τους, αυτό μπορεί να είναι σημάδι κινδύνου για το μελάνωμα, τον πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνου του δέρματος.

Τι να κάνετε: Όταν η ελιά ή η κηλίδα εμφανίζει ασυμμετρία, ακανόνιστο περίγραμμα, αλλαγές στο χρώμα ή αιμορραγεί, είναι αναγκαία η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο για να εξεταστεί η κατάσταση. Ο γιατρός, χρησιμοποιώντας ένα δερματοσκόπιο, θα εξετάσει διεξοδικά τις αλλοιώσεις, προκειμένου να αποκλείσει την πιθανότητα κακοήθειας. Ειδικότερα για το μελάνωμα, η πρώιμη διάγνωση είναι καθοριστική, καθώς αν εντοπιστεί νωρίς, μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιτυχία.

6. Πόνος στη γνάθο: Μήπως σφίγγετε τα δόντια;

Εάν ξυπνάτε το πρωί με πόνο στη γνάθο ή νιώθετε δυσφορία στην περιοχή των κροτάφων, μπορεί να σημαίνει ότι σφίγγετε ή τρίβετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο βρουξισμός (ή το τρίξιμο των δοντιών) είναι ένα κοινό πρόβλημα, το οποίο συχνά προκαλεί πόνο, ένταση και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, βλάβες στα δόντια ή στην άρθρωση της γνάθου. Συνήθως σχετίζεται με ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το άγχος ή η ένταση, και το πιο συνηθισμένο είναι να συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε. 

Τι να κάνετε: Εάν παρατηρήσετε ότι πονάτε στη γνάθο ή τους κροτάφους είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο, ο οποίος θα σας προτείνει να φορέσετε ένα ειδικό μασελάκι για την προστασία των δοντιών σας.

7. Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις: Ώρα για ρευματολόγο

Εάν ξυπνάτε το πρωί και αισθάνεστε τις αρθρώσεις σας πρησμένες ή δύσκαμπτες, με ή χωρίς πόνο, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας φλεγμονώδους αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής ή άλλες μορφές της. Το πρωινό «δώρο» της δυσκαμψίας είναι ένα κοινό σύμπτωμα αυτών των καταστάσεων και μπορεί να υποδεικνύει ότι η κατάσταση είναι σε πρώιμο στάδιο και χρήζει άμεσης διάγνωσης και θεραπείας.

Τι να κάνετε: Αν η κατάσταση αυτή δεν υποχωρεί ή είναι συχνή, συνιστάται να επισκεφθείτε έναν ρευματολόγο. Μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή περαιτέρω φθοράς των αρθρώσεων και να διευκολύνει την αποτελεσματική θεραπεία. Ο ρευματολόγος μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία ή άλλες μεθόδους για τη διαχείριση της κατάστασης.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΥ 2025