fbpixel

Search icon
Search
Τι είναι τελικά η εκπαίδευση STEM και γιατί χρειάζεται;
#GREEKSDOITBETTER

Τι είναι τελικά η εκπαίδευση STEM και γιατί χρειάζεται;

Μάθετε τα πάντα για το αναγνωρισμένο πρόγραμμα του Κολλεγίου Ανατόλια


Όλα ξεκίνησαν το 2009 στις ΗΠΑ όταν ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε το σύνθημα “Educate to Innovate” (εκπαιδεύστε για να καινοτομήσουμε). Η εκστρατεία αυτή είχε σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που διδάσκονται οι θετικές επιστήμες, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά (STEM).

Σήμερα, τo STEM αποτελεί οικονομική επιταγή για την Αμερική, καθώς τα αναπτυσσόμενα επαγγέλματα μέσα στην επόμενη δεκαετία θα απαιτήσουν τουλάχιστον κάποιο υπόβαθρο σε γνώσεις τεχνολογίας, μηχανικής, και μαθηματικών. Στην Ευρώπη, αντίστοιχα,υπολογίζεται ότι πάνω από 800.000 θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τεχνολογίες θα παραμένουν κενές ως τα τέλη του 2020, λόγω του διαφαινόμενου χάσματος τεχνολογικών δεξιοτήτων. 

Παράλληλα, σε όλο τον κόσμο, εκπαιδευτικά ιδρύματα υιοθετούν την προσέγγιση STEM σε όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το STEM εμπλέκει τρεις βασικούς στόχους:

  • Την εφαρμογή των αρχών της διερευνητικής μάθησης.
  • Τη σύνδεση με τον πραγματικό κόσμο, όπου το παιδί θέτει ή/και να απαντάει σε ερωτήματα που σχετίζονται με τη ζωή του και τον κόσμο στον οποίο ζει.
  • Την καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, όπως η συνεργασία, η αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας, η επικοινωνία, η προσωπική και κοινωνική υπευθυνότητα, ο επαγγελματικός προσανατολισμός.

Το Κολλέγιο Ανατόλιατης Θεσσαλονίκης υιοθετεί την προσέγγιση STEM τόσο μέσα στην τάξη, με ενότητες που βασίζονται στην διερευνητική μάθηση,όσο και έξω από αυτή, σε πλαίσιο ομίλων και εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων. Προσφέρει στους μαθητές τόσο τις γνώσεις όσο και την ευκαιρία να τις εφαρμόσουν, καλλιεργώντας δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να επιτύχουν και να προσαρμοστούν σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Μέσα από συνεργασίες όπως αυτή με την φοιτητική ομάδα ΙΕΕΕ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης, οι μαθητές του Ανατόλια συμμετέχουν σε μια σειρά από Webinars, μαθαίνουν για το επάγγελμα του μηχανικού και έρχονται σε επαφή με ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα για την 3D σχεδίαση, τον προγραμματισμό και την προσομοίωση συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας. Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους, συμμετέχοντας σε διεθνείς διαγωνισμούς STEM, όπως ο διαγωνισμός F1 in schools που αποτελεί προσομοίωση της Φόρμουλα 1, τον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Ακαδημίας CanSat,στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές κατασκευάζουν και εκτοξεύουν έναν μικροδορυφόρο. και τον διαγωνισμό STEM STARS- International Science and Engineering Fair, οπού σχεδιάζουν λύσεις για καθημερινά προβλήματα του τόπου τους.

stem-native-ti-einai-i-ekpaideysi-stem.jpg

«Κάνοντας χώρο» για το STEM

Οι συνεχείς εξελίξεις στην τεχνολογία αλλάζουν τον τρόπο που οι μαθητές μαθαίνουν, συνδέονται και αλληλεπιδρούν καθημερινά. Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει και νέες θέσεις εργασίας εμφανίζονται καθημερινά, ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων.

H παιδαγωγική προσέγγιση STEM (Science Technology Engineering Mathematics) έχει ως στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων οι οποίες θα επιτρέψουν στους μαθητές να επιτύχουν και να προσαρμοστούν σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Εκπαιδευτικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο επενδύουν τόσο στην δημιουργία καινοτόμων χώρων μάθησης όσο και στην εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που βασίζονται στην προσέγγιση STEM. Από το 2009, το Ευρωπαϊκό Σχολικό Δίκτυο με έδρα τις Βρυξέλλες έχει αρχίσει μια προσπάθεια, ώστε τα σχολεία της Ευρώπης να αναπτύξουν πιλοτικά νέες δραστηριότητες μάθησης και τεχνολογίας στην τάξη, διερευνώντας τη χρήση νέων παιδαγωγικών εργαλείων μέσω STEM.

Το Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης υιοθετεί την προσέγγιση STEM τόσο μέσα στην τάξη, καλλιεργώντας τη διερευνητική μάθηση, όσο και έξω από αυτή, σε πλαίσιο ομίλων και εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων. Δημιουργήθηκαν καινοτόμοι χώροι εκπαίδευσης όπως το InnovationIsle –στο οποίο στεγάζεται ένα πλήρως εξοπλισμένο Fabrication lab (Fablab) όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν οτιδήποτε φανταστούν με χρήση 3D printers και CNC cutter και το Κέντρο πράσινης χημείας, το πρώτο εργαστήριο στην Ευρώπη το οποίο στεγάζεται σε σχολείο και προάγει την εκπαίδευση στην πράσινη προσέγγιση –και το νέο κτίριο Anna Papageorgiou STEM Center, με υπερσύγχρονα εργαστήρια φυσικής χημείας και βιολογίας, μια πρότυπη αίθουσα STEM και μια αίθουσα για τις προπονήσεις των ομάδων του διαγωνισμού F1 inschools.

Οι καινοτόμοι χώροι μάθησης πρέπει όμως να συνοδεύονται και από εκπαιδευτικά σενάρια στην αιχμή της τεχνολογίας. Το Κολλέγιο Ανατόλια συνεργάζεται με πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς της Ευρώπης και της Αμερικής, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας καινοτόμα εκπαιδευτικά σενάρια που έχουν ως στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Όπως τα προγράμματα «Green Education for a sustainable future - Green EDU» και “Mini-Openlabs”. Στόχος τους είναι η υποστήριξη των δασκάλων της Ευρώπης για την ενσωμάτωση των αρχών της Πράσινης Εκπαίδευσης στην παιδαγωγική προσέγγιση STEM. Στο πλαίσιο αυτών θα αναπτυχθούν καινοτόμα εκπαιδευτικά σενάρια STEM τόσο για το δημοτικό όσο και για το γυμνάσιο/λύκειο αλλά και η δημιουργία μια πρότυπης αίθουσας STEM στο Ανατόλια, στα πρότυπα της Future learning classroom,της πρότυπης αίθουσας του Ευρωπαϊκού Σχολικού Δικτύου στις Βρυξέλλες. Η αίθουσα αυτή θα είναι μάλιστα ανοιχτή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Ευρώπης. Εκεί θα διοργανώνονται εκπαιδευτικές δράσεις για δασκάλους από όλη την Ευρώπη και θα παρουσιάζονται καινοτόμα σχέδια μαθήματος για τη διδασκαλία στην τάξη.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα STEM του Κολλεγίου Ανατόλια εδώ