Η Ειρήνη Πασχαλέρη μας μυεί στα μυστικά της σωστής διατροφής κι εξηγεί πώς μπορούμε, μέσω αυτής, να αποκτήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Το 2003 η Ειρήνη Πασχαλέρη ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την αδερφή της, Νάσια, τη Natural Health Clinic, ένα πρότυπο -για τα ελληνικά δεδομένα- κέντρο, που προσφέρει λύσεις αντιγήρανσης και καλύτερης ποιότητας ζωής, μέσω της διατροφής. Τότε ακόμα η ενασχόληση με την υγιεινή διατροφή ήταν μια τάση στα πρώτα της βήματα. Σήμερα, έχει γίνει mainstream και τρόπος ζωής. Αν και η ίδια σπούδασε Βιολογία, στη συνέχεια ειδικεύτηκε στη διατροφή με σπουδές σε Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς αγαπούσε την επαφή με τον κόσμο και το να βοηθάει μοιράζοντας τις γνώσεις της. Παράλληλα, είναι αρθρογράφος υγείας και ομορφιάς και συν-εμπνεύστρια πολλών, διαφορετικών projects στον χώρο της διατροφής και του ευ ζην, όπως οι περίφημες Food Sherlocks -με την αδερφή της Νάσια-, έναν οδηγό που προτείνει υγιεινές, γευστικές επιλογές για φαγητό εκτός σπιτιού μέσω website και application -η εφαρμογή κέρδισε πρόσφατα τιμητική διάκριση στα Estia Awards, στην κατηγορία «Use of technology». Με την τρίτη αδελφή της οικογένειας, Έλενα, έχουν δημιουργήσει το Haute Nature, ένα e-shop όπου προτείνουν επιλεγμένα ελληνικά και ξένα φυσικά καλλυντικά. Η πολυπράγμων Ειρήνη είναι, επίσης, η συγγραφέας του βιβλίου «Οι συνταγές που άλλαξαν», ενώ συμμετέχει σε γνωστά τηλεοπτικά μαγκαζίνο και ραδιοφωνικές εκπομπές, πάντα με θέμα το αντικείμενό της. Έχοντας μπροστά μου μια ειδήμονα του healthy food, είναι αδύνατον να μην τη ρωτήσω, ποιο πρότυπο υιοθετεί η ίδια στην καθημερινότητά της. «Στην οικογένεια ακολουθούμε όλοι τη μεσογειακή διατροφή, που είναι ιδανική και για τα παιδιά. Κάποιες παρασπονδίες επιτρέπονται, αρκεί να επιστρέφουμε πάλι σε αυτήν», παραδέχεται γελώντας. Η ίδια καταναλώνει καθημερινά βούτυρο αμυγδάλου, τουλάχιστον δύο σαλάτες, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, βρώμη, αβγό, λιναρόσπορο και σούπες λαχανικών. Συζητώντας για τις νέες μεθόδους στον κλάδο της, μοιραία η κουβέντα καταλήγει στη γονιδιακή διατροφή. «Το πιο καινοτόμο τεστ έρχεται από τον κλάδο της διατροφογονιδιωματικής (nutrigenomics) και είναι το τεστ DNA. Με αυτό βλέπουμε, αν υπάρχουν γονίδια με προδιάθεση για εμφάνιση νόσων και προσαρμόζουμε τη διατροφή και την άσκηση ανάλογα», μου εξηγεί. Παράλληλα, αν κάποιος θέλει να χάσει βάρος ή απλά να τρέφεται σωστά, υποβάλλεται σε δύο ακόμη τεστ, του μεταβολισμού και των βιταμινών και μετάλλων. «Η ίδια τροφή μπορεί να είναι φάρμακο για έναν άνθρωπο και δηλητήριο για κάποιον άλλον, γι’ αυτό και η custom made διατροφή είναι η πιο σωστή επιλογή. Θέλουμε να κάνουμε διατροφική εκπαίδευση και όχι δίαιτα, καθώς η πρώτη κρατάει μια ζωή», συμπληρώνει. Στο ίδιο πλαίσιο, η τροφή λειτουργεί και ως φάρμακο, προλαμβάνοντας ή και αντιμετωπίζοντας ασθένειες.
EAT YOUR WAY TO YOUR HEALTH!
Τέσσερις «γυναικείες» προβληματικές και πολύτιμες συμβουλές για να τις αντιμετωπίσουμε μέσω διατροφής.
Κατάθλιψη / Χρόνιο άγχος
Στον σημερινό κόσμο με τα προβλήματα και τις αρνητικές ειδήσεις να μας κατακλύζουν, είναι επιτακτική η ανάγκη να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας μέσω της διατροφής και των θησαυρών της φύσης.
Do
Η τακτική γυμναστική θεωρείται το Νο1 φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Η αίσθηση ευφορίας που νιώθουμε μετά από ένα πρόγραμμα άσκησης οφείλεται στις ορμόνες που έχουμε ανάγκη όταν είμαστε χρόνια αγχωμένοι ή σε κατάθλιψη. Βρείτε κάτι που σας αρέσει, βάλτε το στη ζωή σας και αλλάξτε την προς το καλύτερο.
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές φιλικές προς το νευρικό σύστημα, όπως η βρώμη, η γλυκοπατάτα, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το kale, τα αποξηραμένα βερίκοκα, τα καρύδια. Αν δεν κάνετε ισορροπημένη διατροφή, καλό είναι να τσεκάρετε αν σας λείπει κάποιο διατροφικό στοιχείο με το νέο μου τεστ βιταμινών και μετάλλων.
Anti-stress Tea: Από λεβάντα, μελισσόχορτο, βασιλικό, μέντα
Don’t
Αποφεύγετε τα συντηρητικά και τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, το αλάτι και η καφεΐνη, καθώς χειροτερεύουν την κατάσταση.
Εμμηνόπαυση
Οι ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν τη φυσιολογική αυτή διαδικασία κάθε γυναίκας προκαλούν μια σειρά από συμπτώματα, όπως φουσκώματα, κατακράτηση, πρόσληψη βάρους, εξάψεις και αλλαγές στη διάθεση. Είναι επιτακτική ανάγκη ν’ ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για να την ξεπεράσετε όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Τα εξειδικευμένα, φυσικά συμπληρώματα διατροφής θα σας βοηθήσουν στα συμπτώματα.
Do
Βάλτε στη ζωή σας τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και μαγγάνιο, όπως το αβοκάντο, το cottage cheese, τα πράσινα λαχανικά, το ζωντανό κατσικίσιο γιαούρτι, τα δημητριακά χωρίς ζάχαρη, το γάλα αμυγδάλου ή σόγιας. Τρώτε καθημερινά σταφίδες, αποξηραμένα berries και φτιάξτε νόστιμα smoothies με διάφορα φρούτα, όπως μήλο, αχλάδι, μπανάνα, υγρή στέβια και γιαούρτι.
Από σαλάτες, τρώτε συχνά λάχανο, πράσινα λαχανικά και σπαράγγια, που έχουν βιταμίνες.
Αντικαταστήστε το πολύ κρέας με ψάρια και με όσπρια, ώστε να προστατέψετε την καρδιά σας από το κορεσμένο λίπος.
Καθιερώστε τα απογεύματα ένα ζεστό κακάο με γάλα αμυγδάλου και κανέλα ή ένα πράσινο τσάι με μέντα!
Don’t
Κόψτε τη ζάχαρη από τον καφέ σας και χρησιμοποιείτε ένα φυσικό υποκατάστατο, όπως η στέβια. Αποφεύγετε να τρώτε προϊόντα με λευκό αλεύρι και βάλτε στην καθημερινότητά σας τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τη βρώμη.
Οστεοπόρωση / Οστεοπενία
Οστεοπόρωση και οστεοπενία είναι ασθένειες γένους θηλυκού, αφού εμφανίζονται σε γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Η πρόληψη, όμως, πρέπει να ξεκινήσει νωρίς μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής.
Do
Κάντε το διατροφο-γονιδιακό τεστ για να δείτε εάν έχετε τάση να εμφανίσετε οστεοπόρωση και προσαρμόστε τη διατροφή σας αναλόγως.
Στη διατροφή κάθε γυναίκας που κινδυνεύει πρέπει να υπάρχουν, σύμφωνα με το National Osteoporosis Foundation, τροφές, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, που είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες και μικρά ψαράκια, που τρώγονται με το κόκκαλο. Από λαχανικά, πράσινα χόρτα, λάχανο κόκκινο και λευκό, λαχανάκια Βρυξελλών, που είναι πλούσια σε ασβέστιο, και σπανάκι, παντζάρι, αγκινάρες, γλυκοπατάτα και σταφίδες, που έχουν μαγνήσιο.
Ντομάτες, πορτοκάλια, μανταρίνια, χρωματιστές πιπεριές έχουν κάλιο και βιταμίνη C, ενώ ταχίνι, αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια από τους ξηρούς καρπούς.
Don’t
Μην πίνετε πάνω από δύο καφέδες την ημέρα ή πολλά αναψυκτικά τύπου cola, καθώς η καφεΐνη που περιέχουν δε βοηθάει στην υγεία των οστών.
Προβλήματα στις αρθρώσεις
Οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι πολύ κοινοί και, όπως δείχνουν μελέτες, σχετίζονται και με τον τρόπο που τρώμε. Ακολουθώντας πιο υγιεινές συνήθειες φαίνεται ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τον πόνο και το οξειδωτικό στρες που είναι έντονα.
Do
Παρατηρήθηκε ότι σε ασθενείς που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C & E, η πρόοδος της ασθένειας ήταν πολύ βραδύτερη σε σχέση με άλλους που δεν πρόσεχαν τη διατροφή τους. Αν τα αρθριτικά σάς ταλαιπωρούν, τρώτε καθημερινά τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων.
Οι τροφές με Ω3 λιπαρά, όπως το ψάρι, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί και ο λιναρόσπορος θεωρούνται αντιφλεγμονώδεις, οπότε βοηθούν στη φλεγμονή που δημιουργείται.
Το ginger βοηθάει, επίσης, σε χάπια ή ως φρέσκια ρίζα. Βάλτε το στην καθημερινότητά σας.
Don’t
Αποφεύγετε το αλκοόλ, καθώς είναι παράγοντας φλεγμονής που χειροτερεύει τον πόνο.
Καλό είναι ν’ αποφεύγονται η πατάτα, η μελιτζάνα, οι πιπεριές και η πάπρικα.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΗ ΚΑΛΛΙΝΗ