fbpixel

Search icon
Search
 The Crown: Παρακολουθήσαμε τη νέα σεζόν του και καταγράφουμε όσα ξεχωρίσαμε
ARTS & CULTURE

The Crown: Παρακολουθήσαμε τη νέα σεζόν του και καταγράφουμε όσα ξεχωρίσαμε

Ο 5ος κύκλος της σειράς επέστρεψε δυναμικά


Από την ανακοίνωση της πρώτης κιόλας σεζόν, οι συζητήσεις ήταν πολύ έντονες για τη σειρά The Crown. Άλλωστε, οτιδήποτε εμβαθύνει στη ζωή των royals πίσω από τις κλειστές πόρτες του Buckingham και δεν δημοσιεύεται από του ανταποκριτές του Παλατιού δημιουργεί αναστάτωση. Παρόλα αυτά για την 5 season της σειράς τα πράγματα είναι πιο έντονα. Όχι μόνο γιατί πραγματεύεται την περίοδο 1991-1997 - τα σκάνδαλα ήταν πολλά και δεν αφορούσαν μόνο τη σχέση του Καρόλου και της Diana -  αλλά γιατί έκανε πρεμιέρα ακριβώς δύο μήνες μετά τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ και με τον Βασιλιά Κάρολο να έχει μόλις διαδεχθεί τον θρόνο. Κι ας μην κρυβόμαστε, αυτή η σεζόν είναι η πιο σκληρή από όσες προηγήθηκαν - ακόμα κι από τη δεύτερη, στην οποία παρουσιάστηκαν όλα τα προβλήματα του γάμου της Ελισάβετ και του Φιλίππου. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι όσοι κατέκριναν τη σειρά, ανάμεσά του η ηθοποιός και τραγουδίστρια, Judi Dench και ο πρώην πρωθυπουργός John Major. 

Το Σαββατοκύριακο μου ονομάστηκε "The Crown's Marathon", διότι δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο από το να παρακολουθήσω όσα περισσότερα επεισόδια μπορώ από τον νέο κύκλο, τον οποίο περίμενα για περίπου δύο ολόκληρα χρόνια. Κι αυτά είναι τα highlights που ξεχώρισα!

1. Ο θλιβερός γάμος του Καρόλου και της Diana

hbz-the-crown-splash-1637183522.jpg

Η σειρά ξεκινάει με το βασιλικό ζεύγος και τα παιδιά τους να φεύγουν για ρομαντικές διακοπές με μια πολυτελή θαλαμηγό, ωστόσο τα πράγματα καταλήγουν εντελώς διαφορετικά. Κι ενώ η αίσθηση που αφήνουν στους δημοσιογράφους είναι ότι η σχέση τους έχει αρχίσει να βελτιώνεται, στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κάρολος εκμυστηρεύεται σ' έναν στενό του φίλο πως όταν βρίσκονται μπροστά στις κάμερες και λειτουργούν σαν ομάδα όλα μοιάζουν υπέροχα, αλλά στις προσωπικές τους στιγμές κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η σειρά παρουσιάζει μ' έναν απόλυτα αληθοφανή τρόπο το πόσο δυστυχισμένη είναι η πριγκίπισσα και στη συνέχει και ο Κάρολος. Ο πέμπτος κύκλος παραθέτει όλο όσα συνέβησαν ανάμεσά τους εκείνη την περίοδο, από το βιβλίο βόμβα "Diana" του Andrew Morton (στο οποίο συνεργάστηκε η ίδια παρασκηνιακά) το 1996 μέχρι τη διαρροή των «καυτών» τηλεφωνικών συνομιλιών του Καρόλου και της νυν συζύγου του Camilla, που προκάλεσαν τεράστια αντιπαράθεση και ρήξη και Παλάτι. Όσο θλιβερή και βασανιστική μπορεί να μοιάζει μέσα από την οθόνη η ζωή του ζευγαριού, η πραγματικότητα ήταν σίγουρα πολύ χειρότερη. Ένας γάμος που δεν έπρεπε να γίνει εξ' αρχής, οδηγώντας στη δυστυχία δύο ανθρώπων. Όσο κι αν έχω ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ της Diana, κατανοώ - χωρίς να δίνω δίκιο για την αντιμετώπιση - τα δύσκολα χρόνια που πέρασε και ο Κάρολος. 

2. Η φωτιά στο κάστρο του Windsor 

221109123624-02-the-crown-s5.jpg

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για τα 40 χρόνια μοναρχίας, η Βασίλισσα Ελισάβετ χαρακτήρισε τη χρονιά που πέρασε, το 1992 ως "annus huribilus". Πιο συγκεκριμένα είπε: «Το 1992 δεν είναι μια χρονιά στην οποία θα αναπολώ με αμέριστη ευχαρίστηση». Ένας από τους λόγους ήταν και η φωτιά που ξέσπασε στο Κάστρο του Windsor, καταστρέφοντας τουλάχιστον 100 δωμάτια. Η σκηνή που η ηθοποιός Imelda Staunton, η οποία υποδύεται την Βασίλισσα, κάθεται ανάμεσα στις καταστροφές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά μοιάζει με αλληγορία για όλα όσα συνέβησαν στην οικογένεια και στη χώρα εκείνη την περίοδο. 

3. Ο εξαιρετικός Πρίγκιπας Φίλιππος

telemmglpict000314934067-trans-nvbqzqnjv4bq9b-xp-u4yiwcfgsifvcwjftmgtzwrszcqbdipnar8da.jpeg

Είτε έχετε παρακολουθήσει τη σειρά είτε έχει ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την ιστορία της σύγχρονης βρετανικής μοναρχίας θα γνωρίζεται τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Πρίγκιπα Φιλίππου και την αγάπη που υπήρχε ανάμεσα σ' αυτόν και τη Βασίλισσα. Αυτή η αγάπη αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τη φωτογραφία της Ελισάβετ στην κηδεία του, στην οποία κάθεται μόνη της στον ναό. Επιστρέφοντας στα της σειράς κι σ' αυτήν τη σεζόν γίνεται ξεκάθαρος ο χαρακτήρας του Δούκα του Εδιμβούργου. Συναισθηματικός, δίκαιος και μαχόμενος πάντοτε για τη γυναίκα του και στο «Στέμμα» δεν διστάζει να φανερώσει την αδυναμία του στη Diana, να της σταθεί και να τη συμβουλέψει, ενίοτε και με αυστηρό τρόπο όταν χρειάζεται, αλλά και να βοηθήσει οποιονδήποτε είχε ανάγκη στην οικογένεια. Σε αντίθεση με την Ελισάβετ τολμάει να δείξει τα συναισθήματα του και να πάρει θέση σε καίρια ζητήματα. Τον υποδύεται εξαιρετικά ο Jonathan Pryce. Highlight της σεζόν, η στενή σχέση του με τη γυναίκα του βαφτισιμιού του, Penny Knatchbull, η οποία έχασε την κόρη της σε ηλικία 5 ετών. 

4. Το "revenge dress"

221109123918-04-the-crown-s5.jpg

Η ομοιότητα της Elizabeth Debicki με την πριγκίπισσα Diana είναι αδιαμφισβήτητη. Η μόνη μου ένσταση είναι ότι ηθοποιός είναι λίγο πιο ψηλή και αδύνατη. Παρόλα αυτά φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο έχει μελετήσει τον ρόλο. Όλα τα outfits της πριγκίπισσας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτά που επέλεγε η ίδια στη ζωή της. Η προσοχή μας, όπως και στην πραγματικότητα και στην ταινία, στράφηκε στο "Revenge dress" στο μαύρο φόρεμα, Christina Stambolian, που επέλεξε να φορέσει η Πριγκίπισσα με το μαργαριταρένιο κολιέ και τη ζαφειρένια πέτρα, ακριβώς μετά την αποκάλυψη των συνομιλιών του Καρόλου με την Camilla. Χωρίς να θέλω να επηρεάσω τη γνώμη κανενός αποτελεί μία από τις πιο ωραίες σκηνές της σειράς. 

Μοναδικά πλάνα, υπέροχη σκηνοθεσία, ηθοποιοί που σέβονται τον ρόλο τους και γνωρίζουν τη βαρύτητα που έχει ο κάθε ένας. Μια από τις πιο προσεγμένες σειρές των τελευταίων ετών που καταφέρνει να παρασύρει τον θεατή. Όποια κι αν είναι η άποψή σας για τη βρετανική μοναρχία, αξίζει να τη δείτε. Σίγουρα θα βρείτε αυτό που θα σας κερδίσει...