fbpixel

Search icon
Search
Τελικά φταίει εκείνος ή μήπως φταίτε εσείς;
MAGAZINE

Τελικά φταίει εκείνος ή μήπως φταίτε εσείς;

Πόσο σημαντικό είναι ν’ αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας μέσα σε μια ώριμη σχέση, οδηγώντας αυτήν στην εξέλιξή της κι εμάς στην ψυχική ηρεμία κι ευτυχία;


Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεκινάς από μια απλή διαφωνία με τον σύντροφό σου και καταλήγεις να μιλάς για όλα όσα έκανε τα τελευταία χρόνια της κοινής σας ζωής, χωρίς να μπορείς ν’  ανακτήσεις τον έλεγχό σου και αγνοώντας τις αρνητικές επιπτώσεις μιας τέτοιας συμπεριφοράς στην ποιότητα της επικοινωνίας σας.

Κι είναι τότε που αναρωτιέσαι για το ποιος φταίει για όλο αυτό που δημιουργήθηκε μεταξύ σας. Φταις εσύ που μίλησες; Φταίει εκείνος που δε μίλησε; Ή μήπως και οι δυο; Κάπου εκεί ξεκινά ένα ατέλειωτο παιχνίδι που θυμίζει ένα καλοστημένο παιχνίδι πινγκ-πονγκ με τον καθένα ν’ ανταλλάσσει λεκτικές και συναισθηματικές μπαλιές με τον άλλον. Λέξεις που φεύγουν προτού να τις σκεφτείς, χαρακτηρισμοί που δεν ξεχνιούνται εύκολα.

o-couple-screaming-kitchen-facebook.jpg

H δράση προκαλεί αντίδραση 

Το να κατηγορείς τον άλλον και να ζητάς μονίμως ν’ασχοληθεί με σένα, τονίζοντας του ότι αυτός φταίει για όλα όσα περνάς, είναι χαρακτηριστικό του πόσο ευάλωτη προσωπικότητα έχεις και της μεγάλης σου ανάγκης για προσοχή. Μέσα από το παραπάνω σχήμα -να χρεώνεις, δηλαδή, τον σύντροφό σου και να του επιρρίπτεις όλες τις ευθύνες για οτιδήποτε πάει στραβά- επιδιώκεις ουσιαστικά να κοινοποιήσεις την απόγνωσή σου και να έρθεις πιο κοντά του. Έχεις πιστέψει ότι αν συνεχίσεις να τον κατηγορείς εκείνος θ’ αναγνωρίσει γρήγορα το λάθος του και θα σπεύσει πρόθυμα να σε ικανοποιήσει.

Πετώντας, λοιπόν, το μπαλάκι της ευθύνης στα χέρια του κάθε φορά που του καταλογίζεις κάτι που έκανε ή δεν έκανε ελπίζεις ότι αυτός θα κινητοποιηθεί και θ’ αλλάξει. Αγνοείς προφανώς ότι όσο περισσότερο του επιτίθεσαι τόσο πιο αμυντικός γίνεται εκείνος και τόσο λιγότερο επιθυμεί να σε ακούει. Όσες περισσότερες φορές του πετάς το μπαλάκι τόσες περισσότερες φορές θα το επιστρέψει σε σένα, προκειμένου να υποστηρίξει τον εαυτό του.

urbansafari-editorial-portlandor-malinarosephotography-6.JPG

Αγνοείς και κάτι ακόμη. Ας υποθέσουμε ότι εκείνος προσφέρεται να κάνει αυτό που ζητάς. Για παράδειγμα, αν εσύ τον κατηγορείς ότι δε σου κάνει ποτέ μία έκπληξη κι εκείνος αποφασίσει, μετά από μία σειρά τσακωμών, να σου φέρει μία ανθοδέσμη είναι βέβαιο ότι θα ευχαριστηθείς και θα αναγνωρίσεις την πράξη του ή για άλλη μια φορά θα του επιτεθείς, λέγοντας του πως αν δεν είχατε μαλώσει εκείνος δε θα σκεφτόταν ποτέ από μόνος του να σου αγοράσει λουλούδια; 

Όταν επιρρίπτεις τις ευθύνες διαρκώς στον σύντροφό σου αποδυναμώνεις τον εαυτό σου, καθώς τοποθετείς οτιδήποτε συμβαίνει έξω από σένα κι επομένως αφαιρείς τη δυνατότητά σου ν’ αλλάξεις κάτι μέσα από τη δική σου δράση. Να θυμάσαι πως όταν έχεις μια δυσκολία ή ένα παράπονο από εκείνον δεν ωφελεί να τον κατηγορείς. Οφείλεις, όμως, να είσαι ειλικρινής μαζί του και να του ζητάς με ευθύ και ξεκάθαρο τρόπο αυτό που θέλεις.

Μην ξεχνάς πως, από τη στιγμή που εδραιώνεται σε μια σχέση ένα σχήμα επικοινωνίας με μομφές και κατηγορίες, η ίδια η επικοινωνία γίνεται προβληματική. Όσο πιο πολύ απαιτεί ο ένας, τόσο πιο πολύ μαζεύεται ο άλλος. Κι όσο πιο πολύ μαζεύεται ο ένας, τόσο πιο πολύ επιτίθεται ο άλλος. Όσο περισσότερο επιτίθεται ο ένας, τόσο πιο αδιάφορος, φοβισμένος ή αμυντικός γίνεται ο άλλος. Δώσε εσύ τη συνέχεια σε μια τέτοια ιστορία…          

-FeVJK.jpg

Info: Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. και μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχομετρία, τη Συμβουλευτική, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, την Ψυχοθεραπεία μέσω Ψυχοδυναμικού Ψυχοδράματος και στη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους.

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων και μέλος των επιστημονικών συλλόγων American Society of Group Psychotherapy & Psychodrama και International Association for Group Psychotherapy and Group Processes. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο, ενώ συνεργάζεται με φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων: «Φάκελος Διαπραγμάτευση», εκδόσεις Art Noise, 2004, «Σενάρια Διαπραγμάτευσης», εκδόσεις Art Noise, 2004, «Ώρα για δράση», εκδόσεις University Studio Press, 2010, «Ένα ταξίδι είναι η ζωή», 2016 και το ολοκαίνουριο «Και τώρα οι τρεις μας», εκδόσεις University Studio Press, 2019.

Facebook: Neli Byzantiadou, Instagram: neli_byzantiadou