Το σούσι αποτελεί μια από τις πιο γευστικές και υγιεινές επιλογές τις οποίες μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή σας διατροφή. Με το ρύζι αλλά και το φύκι ή αλλιώς nori, να είναι τα βασικά συστατικά του, μπορείτε να εντάξετε αυτό το φαγητό στην καθημερινότητά σας και -φυσικά- να το λατρέψετε. To αρκετά "παρεξηγημένο", λοιπόν, αυτό comfort food γίνεται μέσω των συστατικών του ένα από τα πιο ευεργετικά τρόφιμα. Με τα ω-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα του σολομού αλλά και με τα υψηλά σε πρωτεΐνη καβούρια να βρίσκονται σε κάθε μπουκιά σας, το μόνο σίγουρο είναι πως το homemade sushi θα γίνει -και- δικό σας αγαπημένο σνακ.
Προσθέστε τα υλικά που αγαπάτε, δοκιμάστε διαφορετικές συνταγές, πειραματιστείτε με τις σος και πάνω από όλα απολαύστε το αγαπημένο πιάτο της Ιαπωνικής κουζίνας, στα καλύτερά του. Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να φοβάστε να το φέρετε στα μέτρα σας και να προσπαθήσετε να το εντάξετε στις συνταγές που αγαπάτε να δημιουργείτε. Κάντε το καθημερινότητα και απλοποιήστε κάθε παρασκευή που περιέχει, με τα παρακάτω έξι απλά βήματα. Γιατί άλλωστε η εμπειρία είναι αυτή που θα σας κάνει καλύτερους.
Δώστε σημασία στο ρύζι
Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε την κατάλληλη ποικιλία ρυζιού. Ειδικότερα, για αυτό το φαγητό, το συγκεκριμένο συστατικό, έχει το χαρακτηριστικό πως «κολλάει» αρκετά και αυτή είναι μια ιδιότητα η οποία το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Αρχικά, ξεπλύνετε το, όσες φορές χρειάζεται έτσι ώστε να φύγει όλο το άμυλο, μέχρι τη στιγμή που το νερό θα γίνει διάφανο. Για αυτό το σκοπό, τοποθετήστε το σε ένα σουρωτήρι και με ανοιχτή βρύση ανακατεύετε με τα χέρια σας για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια για δύο κούπες ρυζιού προσθέστε δυό-μιση αντίστοιχες με νερό και μόλις αυτό ξεκινήσει να βράζει χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς κλείνοντας το καπάκι μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Σε αυτό το χρόνο δημιουργήστε ένα μείγμα με τρεις κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού, μια μικρή κουταλιά αλάτι και δύο ζάχαρη. Μόλις το ρύζι σας είναι έτοιμο, αναμίξτε το με το μείγμα και αφήστε το μέχρι να κρυώσει. Μην ξεχνάτε πως για να ξεκινήσει η παρασκευή του sushi, πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Το φύκι
Ορθογώνια αποξηραμένα φύλλα, εύθραυστα, με πράσινο χρώμα, αυτά είναι τα γνωστά nori. Με την πρωτεΐνη να αποτελεί το 40% του ολικού τους βάρους το μόνο σίγουρο είναι πως, αυτό, το "λαχανικό της θάλασσας" θα το λατρέψετε. Η πληθώρα αντιοξειδωτικής βιταμίνης Α αλλά και η μεγάλη περιεκτικότητα σε φώσφορο αποτελούν έναν καλό σύμμαχο για την υγεία σας. Αφού, λοιπόν, το έχετε τοποθετήσει στο ειδικό bamboo mat το οποίο θα σας βοηθήσει στο τύλιγμα, απλώστε -με υγρά χέρια- στα 3/4 της επιφάνειάς του το ρύζι. Μόλις κάνετε αυτό το βήμα θα συνειδητοποιήσετε πως το nori, λόγω της υγρασίας, μαλακώνει και έτσι, μπορεί να πάρει το σχήμα που θέλετε να του δώσετε.
Το ψάρι
Ωμά, μαριναρισμένα ή τηγανιτά τα θαλασσινά είναι ένα βασικό στοιχείο σε κάθε μικρή μπουκιά που γεύεστε. Το σούσι, δροσερό και ελαφρύ, περιέχει συνήθως τόνο, σολομό, γαρίδες αλλά και καβούρι. Η ήπια γεύση αυτών των ψαριών είναι το βασικό χαρακτηριστικό το οποίο τα καθιστά την ιδανική επιλογή. Έτσι, για να τοποθετήσετε τα ψάρια στο εσωτερικό του maki roll σας, θα πρέπει να τα βάλετε -όπως και τα υπόλοιπα συστατικά- σε μια κάθετη γραμμή η οποία θα βρίσκεται στο 1/4 από τη μια άκρη του ορθογωνίου φύλλου. Είναι σημαντικό πως η πλούσια, λιπαρή υφή των ψαριών θα χαρίσει στο γεύμα σας το κατάλληλο βάθος γεύσης. Εάν επιλέξετε το σολομό τότε θα πρέπει να ζητήσετε από τον πωλητή να τον καθαρίσει, καθώς έτσι θα αποφύγετε τα ενοχλητικά κοκαλάκια. Φυσικά, αν προτιμήσετε να κοσμήσετε εξωτερικά το σούσι με το ψάρι της επιλογής σας, το ζητούμενο είναι να κόψετε μικρές, λεπτές λωρίδες οι οποίες θα το "αγκαλιάσουν".
Τα λαχανικά
Τα κύρια λαχανικά τα οποία χρησιμοποιούνται στο σούσι είναι το αβοκάντο, το αγγούρι και το καρότο. Δημιουργήστε μακρόστενες λωρίδες και τοποθετήστε τις κάθετα, όπως ακριβώς κάνατε και με το ψάρι. Αυτά τα θα δώσουν στο γεύμα σας την απαραίτητη φρεσκάδα και φυσικά θα το κάνουν ακόμη πιο υγιεινό. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το αβοκάντο αποτελεί το βασιλιά των φρούτων με την υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα να βοηθάει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.
Τα toppings
Εδώ, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, ξεκινήστε χρησιμοποιώντας λεπτές φέτες από κάποιο ψάρι ή προσθέστε φέτες αβοκάντο. Ακόμη, μην παραλείψετε να ρίξετε μερικούς κόκκους μαύρου σουσαμιού ή θρύμματα τηγανισμένου κρεμμυδιού. Για εσάς που προτιμάτε τις πικάντικες γεύσεις, μια ιδανική επιλογή αποτελεί η σος siracha ή αλλιώς η αγαπημένη σάλτσα των Ιαπώνων, η οποία στην εξευρωπαισμένη μορφή της έχει αναμειχθεί με μαγιονέζα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η διαφορά στο homemade sushi σε σύγκριση με αυτό που απολαμβάνετε στα εστιατόρια είναι τα ιδιαίτερα toppings. Για τους πιο προχωρημένους οι γαρίδες tempura η θα το κάνουν ακόμη πιο δελεαστικό. Προμηθευτείτε την κατάλληλη σκόνη στην οποία μπορείτε να τις τηγανίσετε και να είστε σίγουροι πως θα γλείφετε τα δάχτυλά σας.
Το τέλος
Στο συγκεκριμένο στάδιο, αυτό που μετράει είναι η εμπειρία αλλά και η τεχνική. Μαζί με το bamboo mat γυρίστε το νόρι και τυλίξτε όλα τα υλικά. Με κυκλικές κινήσεις συνεχίστε να κάνετε στον ίδιο ρυθμό. Αφού έχετε κάνει το roll, ήρθε η ώρα να το κόψετε. Όπως έχουμε αναφέρει, το ρύζι που βάζετε στο σούσι έχει την τάση να κολλάει, για αυτό το λόγο κάθε φορά που θα χρησιμοποιείτε το μαχαίρι για να κόψετε τις μικρές μπουκίτσες, επιβάλλεται να το βρέχετε. Με αυτό τον τρόπο, θα αποφύγετε να καταστρέψετε το roll σας. Δοκιμάστε, πειραματιστείτε και στο τέλος να είστε σίγουροι ότι θα πετύχετε! Καλή απόλαυση.