Ένα από τα σημαντικότερα beauty tips που θα μπορούσε να σας δώσει κάποιος είναι να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα, χειμώνα καλοκαίρι, άσχετα με το αν έξω βρέχει ή έχει ήλιο. Κι αυτό όχι μόνο γιατί τα φίλτρα SPF προστατεύουν το δέρμα σας από τις βλαβερές UV ακτίνες, αλλά και γιατί προλαμβάνουν την πρόωρη εμφάνιση σημαδιών γήρανσης, καθώς και τον καρκίνο του δέρματος. Παρόλα τα σημαντικά οφέλη για την υγεία της επιδερμίδας όμως, μερικά αντηλιακά μπορεί να περιέχουν συστατικά τα οποία στην ουσία δεν είναι και τόσο ασφαλή για το δέρμα.
Προτού λοιπόν απλώσετε το αγαπημένο σας αντηλιακό στο πρόσωπο, ρίξτε μία ματιά στην λίστα των συστατικών και ελέγξτε, μήπως υπάρχουν οι παρακάτω 4 ουσίες. Αν όχι, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν ναι, τότε καλύτερα να επενδύσετε σε κάποιο άλλο προϊόν, όπως για παράδειγμα ένα από τα 15 που σας προτείνουμε.
Σημείωση: Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να μεταφράσετε τα παρακάτω ονόματα των συστατικών στα ελληνικά, αφού ούτως ή άλλως αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες στις συσκευασίες των αντηλιακών.
Oxybenzone
Η χρήση του συγκεκριμένου συστατικού είχε απαγορευτεί στη Χαβάη επειδή είχε αποδειχθεί ότι καταστρέφει τους κοραλιογενείς υφάλους. Εκτός από αυτό όμως, η ουσία αυτή ανήκει στην κατηγορία των συνθετικών οιστρογόνων, τα οποία, σύμφωνα με το Environmental Working Group, μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή των ορμονών. Δύο όχι και τόσο ευοίωνες ενδείξεις για κάτι που θα απλώσετε σε όλο σας το πρόσωπο.
Octinoxate
Όπως ακριβώς και το παραπάνω συστατικό, έτσι κι αυτό έχει απαγορευτεί στη Χαβάη. Μόνο που αυτή την φορά, πέρα από τον περιβαλλοντικό κίνδυνο, υπήρχαν κι άλλοι σοβαροί λόγοι πίσω από αυτή την κίνηση: α) μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι προκαλούσε δερματικές αλλεργίες, ενώ βρέθηκε ότι β) απορύθμιζε το αναπαραγωγικό σύστημα και γ) είχε αρνητικές συνέπειες στον θυρεοειδή αδένα.
Avobenzone
Για τη συγκεκριμένη ουσία δεν έχουν βρεθεί ενδείξεις ότι επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες, όπως οι προηγούμενες δύο, αλλά έχουν αναφερθεί υψηλά ποσοστά δερματικών ερεθισμών. Επίσης, το συστατικό αυτό είναι θερμοευαίσθητο και, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στα αντηλιακά, αναμειγνύεται με σταθεροποιητικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες, σύμφωνα με το Environmental Working Group, είναι ηπίως τοξικές.
Retinyl Palmitate
Πρόκειται για μία μορφή βιταμίνης Α, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού δηλαδή. Μέχρι εδώ όλα καλά, καθώς αυτά τα συστατικά είναι ωφέλιμα για την υγεία του δέρματος. Το πρόβλημα όμως ξεκινά, όταν η ουσία αυτή έρχεται σε επαφή με τον ήλιο. Τότε μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερες ρίζες, ουσιαστικά δηλαδή λειτουργήσει αντίθετα από τον λόγο για τον οποίον το χρησιμοποιεί κανείς, δηλαδή για ασπίδα προστασίας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες.