Ποιος είναι ο «εχθρός» της ισορροπημένης διατροφής; Μα τα γλυκά φυσικά. Σίγουρα έστω και μια φορά σας έχει συμβεί να μην μπορείτε να αντισταθείτε σε αυτά, ενώ έχετε ήδη θέσει στον εαυτό σας συγκεκριμένους περιορισμούς, όσον αφορά το διαιτολογικό σας πρόγραμμα. Για ποιον λόγο, όμως, δεν μπορούμε να αντισταθούμε στους γλυκούς πειρασμούς και πώς θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τις λιγούρες μας με υγιεινό τρόπο;
Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε περισσότερους τρόπους για να αποφύγετε τα γλυκά στην καθημερινότητά σας.
Τι υπογραμμίζουν οι επιστήμονες;
Γενικότερα, επικρατεί η αντίληψη πως όσο περισσότερο τρώμε ένα είδος φαγητού, τόσο λιγότερο ελκυστικό είναι σε εμάς με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο εγκέφαλος μας σταματά να ενθουσιάζεται με τη γεύση αυτού που τρώει. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τα γλυκά, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες. Αναλυτικότερα, ερευνητές θεωρούν πως υπάρχει ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου μας, το οποίο ελέγχει τη θέληση μας για την κατανάλωση ενός γλυκού και από αυτό εξαρτάται αν θα ενδώσουμε σε αυτή την διατροφική «αμαρτία» ή όχι.
Τι μας συμβαίνει όταν αναζητούμε διακαώς ένα γλυκό;
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο σε μερικούς, αυτή η επιθυμία είναι απολύτως φυσιολογική. Αξίζει να σημειωθεί σ' αυτό το σημείο, πως το γλυκό βρίσκεται στα γονίδια μας. Παράλληλα, από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος αναζητούσε τροφή και θεωρούσε πως το γλυκό ήταν ένα από τα πιο ασφαλή για εκείνον τρόφιμα. Αυτό συνέβαινε, επειδή το δηλητήριο είχε πικρή γεύση, γι αυτό και ήταν σίγουρος πως το γλυκό δεν θα έβλαπτε τον οργανισμό του, καθώς δεν έμοιαζε με δηλητήριο. Άλλη μια επιστημονική θεωρία παρουσιάζει πως από έμβρυα συνηθίζουμε στη συγκεκριμένη γεύση, επειδή το υγρό του αμνιακού σάκου είναι γλυκό, όπως και το μητρικό γάλα.
Μπορεί το γλυκό να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι καταφατική. Φυσικά και σε ένα εβδομαδιαίο διατροφολόγιο το γλυκό κατέχει μια σημαντική θέση και δεν χρειάζεται να απορρίπτεται σε καμία απολύτως περίπτωση. Άλλωστε, όπως έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές το κλειδί της επιτυχίας είναι η ισορροπία και το μέτρο. Έτσι, θα καταφέρουμε να μην αυξήσουμε το βάρος μας, διατηρώντας το σε φυσιολογικά επίπεδα και καταναλώνοντας, ταυτόχρονα, τις αγαπημένες μας τροφές.
Εναλλακτικές γλυκές επιλογές με λιγότερη ζάχαρη
- Σπιτικό cake με μπανάνα, κακάο και κομματάκια σοκολάτας
- Μπάρες δημητριακών με ταχίνι, βρόμη και επικάλυψη κουβερτούρας
- Σπιτικά μπισκότα βρόμης με κομμάτια σοκολάτας και σταφίδες
- Μους φυστικοβούτυρου
- Γιαούρτι με μήλα, ξηρούς καρπούς και μέλι
- Τρουφάκια με αποξηραμένα βερίκοκα και βρόμη
- Cake με μέλι και καρύδια
- Σιμιγδαλένιος χαλβάς με γλυκαντικά
- Μηλόπιτα
- Παστέλι
- Μπισκότα με καρύδα
- Brownies με κακάο
- Ζελέ
- Κρέπες με μέλι και κανέλα
- Ρυζογκοφρέτα με μαύρη σοκολάτα
Παρακάτω ακολουθεί μία ενδεικτική συνταγή για ένα εύκολο γλυκό χωρίς ζάχαρη.
Κέικ με μπανάνα και κακάο
Υλικά
- 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
- 2 μπανάνες
- 5 κουταλιές της σούπας κακάο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι νερό ζεστό
- 1 φακελάκι βανίλια
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε σε ένα μπολ, μαζί με το το κακάο, τη σόδα, τα αυγά, το νερό ζεστό, τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε με το μίξερ να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τις μπανάνες κομμένες σε φέτες, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 – 35 λεπτά. Το βγάζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν χρειάζεται να αποκλείουμε κανένα τρόφιμο από την διατροφή μας. Το σημαντικότερο είναι το πρόγραμμα που ακολουθούμε να μας καλύπτει, κάνοντας μας να αισθανόμαστε πλήρεις και όχι καταπιεσμένοι, χωρίς να απαγορεύουμε στον εαυτό μας την κατανάλωση οποιασδήποτε γλυκιάς ή αλμυρής τροφής.