fbpixel

Search icon
Search
Sumayya Vally: Γνωρίστε το next big thing στον χώρο της αρχιτεκτονικής που βρίσκεται στη λίστα των TIME100 Next 2021
PEOPLE & MOMENTS

Sumayya Vally: Γνωρίστε το next big thing στον χώρο της αρχιτεκτονικής που βρίσκεται στη λίστα των TIME100 Next 2021

Είναι μόλις 30 ετών και ήδη έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα της


Η Sumayya Vally ασχολείται επαγγελματικά με τον χώρο της αρχιτεκτονικής τα τελευταία χρόνια και ήδη έχει καταφέρει να ξεχωρίσει. Πολλά υποσχόμενη και δημιουργική, είναι μόλις 30 ετών και κατάγεται από την Ινδία και τη Νότιο Αφρική. Το τελευταίο διάστημα, όλοι μιλούν για εκείνη και κάνουν λόγο για το next big thing της αρχιτεκτονικής, που πρόκειται να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας από εδώ και στο εξής.

Πρόκειται για τη νεότερη αρχιτέκτονα στην οποία έχει ανατεθεί περίπτερο στην καρδιά του Λονδίνου, το διάσημο Serpentine, το οποίο καλείται να διαμορφώσει. Μάλιστα, είναι γνωστή για τη δουλειά της ως ιδρύτρια του αρχιτεκτονικού studio Counterspace με έδρα το Johannesburg, στη Νότιο Αφρική και περιλαμβάνεται στη λίστα "Time100 Next" των ανθρώπων που «είναι έτοιμοι να γράψουν ιστορία».

Who is Who

2-3MwN2.jpg

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του περιοδικού Time, η Sumayya Vally σπούδασε αρχιτεκτονική στη Νότιο Αφρική και πήρε την απόφαση να κάνει τη διαφορά, ενσωματώνοντας στο έργο της την αφρικανική ταυτότητα. «Υπάρχουν τόσο πολλά που είδαμε να μας στερούνται, να εξαφανίζονται, να λεηλατούνται σε αυτή την ήπειρο» είπε στο περιοδικό, προσθέτοντας: «Σε αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους ύπαρξης, υπάρχουν πολλά σχέδια που περιμένουν να υλοποιηθούν», δήλωσε μιλώντας για τους στόχους και τις προσδοκίες της.

Ήταν μόλις 25 ετών όταν αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα και να αρχίσει να θέτει γερά θεμέλια για μια λαμπρή καριέρα στην αρχιτεκτονική που ανοιγόταν μπροστά της. Ίδρυσε τη δική της εταιρεία, Counterspace, καθιερώνοντας, πράγματι, το δικό της σχεδιαστικό λεξιλόγιο, που τιμά τον πολιτισμό της Αφρικής. 

Φαίνεται πως οι μεγάλες βόλτες που έκανε μαζί με τον αγαπημένο της παππού στην περιοχή όπου μεγάλωσε -από το κατάστημά του μέχρι τη δημόσια βιβλιοθήκη της πόλης- τη στιγμάτισαν μια για πάντα και διαμόρφωσαν την αγάπη της για την αρχιτεκτονική. Οι χαμογελαστοί άνθρωποι, το πλήθος κόσμου που βιαζόταν να πάει προς τη δουλειά του, οι γεμάτοι κόσμο πολυσύχναστοι δρόμοι, τα καταστήματα και τα επιβλητικά σπίτι, όρισαν το οπτικό της πεδίο και γέμισαν τη μνήμη της με εικόνες.

3-Ml6zb.jpg
Περίπτερο Serpentine Pavillion

Success story

Στο διάστημα αυτών των πέντε ετών, η Vally απέδειξε πως έχει έρθει για να μείνει και να ξεχωρίσει μεταξύ άλλων στον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του art & design. Φτάνοντας στο σήμερα, την εντοπίζουμε ανάμεσα στους 100 ανθρώπους της λίστας "Time100 Next", που επέλεξε το ομώνυμο περιοδικό για το 2021, καθώς πιστεύει ότι «προορίζονται να γράψουν ιστορία», τιμώντας τη σχεδιαστική τους φιλοσοφία και την αισθητική που τους διακρίνει. 

Βάση της αποτελεί το Johannesburg, το οποίο η ίδια περιγράφει ως το «εργαστήριό της». Είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, ζει κι εμπνέεται για ό,τι καταπιάνεται αρχιτεκτονικά και προσωπικά. Ασχολείται με τον ακτιβισμό, εκτός από τον χώρο του design, και περνάει τα δικά της ηχηρά μηνύματα προς τον λαό, υποστηρίζοντας με όλο της το πάθος τα ανθρώπινα δικαιώματα.

5-vYCnW.jpg


Πρόσφατα μάλιστα, της ανατέθηκε να σχεδιάσει το περίφημο περίπτερο Serpentine στο Λονδίνο -ένα έργο που στο παρελθόν έχουν υπογράψει σπουδαίοι αρχιτέκτονες όπως οι Zaha Hadid και Jean Nouvel. Η Vally είναι η νεότερη στην ιστορία που το αναλαμβάνει. Συγκεκριμένα, το περίπτερο, η ολοκλήρωση του οποίου καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, θα αναφέρεται σχεδιαστικά στην εμπειρία των μεταναστευτικών κοινοτήτων του Λονδίνου. 

4-s2HaW.jpg
Serpentine Pavillion


Η ίδια εξομολογείται γι' αυτό το βήμα στην καριέρα της: «Το περίπτερο εκλαμβάνεται σαν ένα γεγονός, σαν την ένωση διαφορετικών μορφών από ολόκληρο το Λονδίνο καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του. Αυτές οι μορφές αποτυπώνουν κάποια μέρη, χώρους και δημιουργίες που έχουν κάνει τη φροντίδα και την επιβίωση κομμάτι της ταυτότητας της πόλης».

Ένας άνθρωπος που κατάφερε να βγει στην επιφάνεια και να διαπρέψει μέσω της δουλειάς και της αισθητικής του. Ένας άνθρωπος που αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους μας!