Δεν υπάρχει μεγαλύτερος φόβος για έναν γονιό, από το να πάθει κάτι το παιδί του. Η αγωνία, η ανησυχία είναι συναισθήματα που ακολουθούν μόνιμα όλους όσους έχουν παιδιά, ειδικά μικρότερης ηλικίας και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Το περιστατικό με το 7χρονο αγοράκι από τη Νάουσα, που άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, λόγω παρενεργειών από στρεπτόκοκκο έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα κι έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά.
Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που δε γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη λοίμωξη, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε όσα πρέπει, αλλά και το πώς θα προφυλάξετε τα παιδιά σας.
Τι μπορεί να αντιμετωπίσετε!
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος;
Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη και κύριο γνώρισμά του είναι ο έντονος πόνος στον λαιμό. Μεταδίδεται εύκολα στο σχολικό περιβάλλον και κυρίως από την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του αρρώστου -δηλαδή μεταδίδεται με τον βήχα και το φτέρνισμα-, ενώ μπορεί να επηρεάσει και ανθρώπους σε μεγαλύτερη ηλικία. Η έξαρση του ιού παρατηρείται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να εμφανιστεί και οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα, ωστόσο, μποροούν εύκολα να τα μεταδώσουν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.Τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι τα εξής:
- Πόνος στο λαιμό & στο φάρυγγα
- Έντονος πόνος στην κατάποση
- Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, με λευκές κηλίδες ή πύον & οίδημα
- Κοκκινίλες στο στόμα
- Πρήξιμο των λεμφαδένων στο λαιμό
- Πυρετός που συνοδεύεται από πονοκέφαλο
- Στα μικρά παιδιά παρατηρούνται ναυτία ή εμετός
- Πόνος στη κοιλιά
- Απώλεια όρεξης
Ποιες λοιμώξεις προκαλεί;
Από τον στρεπτόκοκκο μπορεί να προκληθούν μία σειρά από λοιμώξεις, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:
- Πυώδη φαρυγγίτιδα – αμυγδαλίτιδα
- Ωτίτιδα
- Επιλόχειος πυρετός
- Ρευματικός πυρετός
- Μηνιγγίτιδα
- Ερυσίπελας (οξεία επιφανειακή λοίμωξη με πυρετό, ρίγη και τοξικότητα)
- Κυτταρίτιδα (οξεία λοίμωξη υποδορίου δέρματος)
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να αποτρέψει την ταχεία εξάπλωση της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης, πριν να φτάσει στο αίμα και στα εσωτερικά όργανα. Προφανώς, είναι αναγκαία η άμεση επίσκεψη σε αρμόδιο γιατρό, προκειμένου να γίνει μία κλινική εξέταση και να ακολουθήσει η διάγνωση, που γίνεται με τη λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος από το λαιμό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστούν και μερικές επιπλέον εξετάσεις. Ο στρεπτόκοκκος μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση αντιβιοτικών κι η πενικιλίνη είναι το φάρμακο εκλογής τόσο για ήπια όσο και για σοβαρή νόσο με διάρκεια 10 ημερών, ενώ σε περίπτωση αλλεργίας στην πενικιλλίνη χορηγείται ερυθρομυκίνη ή κλαριθρομυκίνη ή εναλλακτικά αμπικιλλίνη ή αμοξυκιλλίνη.
Από τον Σεπτέμβριο του 2022 παρατηρείται αύξηση των περιπτώσεων διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS) σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες κι από τη δική τους μεριά, οι ειδικοί σημειώνουν πως οι γονείς θα πρέπει από την πρώτη ημέρα που θα εμφανιστεί υψηλός πυρετός, να συμβουλεύονται τον παιδίατρο. Γενικότερα, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχουν υποτροπιάζουσες περιπτώσεις και επανεμφάνιση της νόσου. Σε κάθε περίπτωση -ωστόσο- δε χρειάζεται πανικός, αλλά γρήγορες κινήσεις και εμπιστοσύνη στους γιατρούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα η κατάσταση...