fbpixel

Search icon
Search
Staycation: Η νέα viral τάση που επιλέγουμε για τις διακοπές μας
TRAVEL

Staycation: Η νέα viral τάση που επιλέγουμε για τις διακοπές μας

Ειδικά φέτος, ακούγεται πολύ και φαίνεται πως έχει έρθει για να μείνει


Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με τις διακοπές, την απόδραση από την καθημερινότητα και την εξερεύνηση νέων προορισμών. Ωστόσο, για πολλούς, οι παραδοσιακές διακοπές μπορεί να είναι είτε οικονομικά απρόσιτες είτε απλώς να προκαλούν άγχος. Κάπου εδώ έρχεται το καλοκαιρινό staycation, μια τάση που κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, προσφέροντας τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις διακοπές χωρίς να φύγουμε από την πόλη μας.

Τι είναι, όμως, το staycation; 

Το staycation, από τις λέξεις "stay" και "vacation", αναφέρεται στις διακοπές που περνάμε στον τόπο διαμονής μας ή σε κοντινές περιοχές. Είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα αξιοθέατα, τα πάρκα, τις παραλίες και τις πολιτιστικές δραστηριότητες της περιοχής μας, χωρίς το άγχος της μακράς μετακίνησης και της οργάνωσης ταξιδιού. 

a820dec4845d84b1fc60968fb76b5d9e.jpg
Zimmermann

Και ποια τα οφέλη του;

Οικονομικά οφέλη 

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που πολλοί επιλέγουν το staycation είναι τα οικονομικά οφέλη. Οι ταξιδιωτικές δαπάνες για αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και μεταφορές μπορούν να φτάσουν σε υψηλά ποσά, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Αντιθέτως, με ένα staycation, το κόστος μειώνεται σημαντικά, επιτρέποντάς μας να αξιοποιήσουμε τον προϋπολογισμό μας σε δραστηριότητες και απολαύσεις που μπορεί να μην είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε. 

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα 

Το staycation αποτελεί μια φιλικότερη προς το περιβάλλον επιλογή. Οι μεγάλες αποστάσεις και οι συχνές αεροπορικές πτήσεις συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επιλέγοντας να μείνουμε κοντά στο σπίτι μας, μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και συμβάλλουμε στην προστασία του πλανήτη.

shutterstock-2299197541.jpg

Εξερεύνηση της τοπικής κουλτούρας 

Συχνά παραβλέπουμε τις ομορφιές και τις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή μας. Το staycation είναι η ιδανική ευκαιρία να γίνουμε «τουρίστες» στη δική μας πόλη. Μπορούμε να επισκεφτούμε μουσεία, να δοκιμάσουμε νέα εστιατόρια, να παρακολουθήσουμε θεατρικές παραστάσεις και να συμμετάσχουμε σε τοπικά φεστιβάλ. Αυτές οι εμπειρίες όχι μόνο μας εμπλουτίζουν πολιτιστικά, αλλά ενισχύουν και την τοπική οικονομία. 

Ξεκούραση και χαλάρωση 

Το staycation μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από την καθημερινή ρουτίνα χωρίς το άγχος της προετοιμασίας και των μετακινήσεων. Μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να απολαύσουμε τον κήπο μας, να διαβάσουμε βιβλία που δεν είχαμε χρόνο να διαβάσουμε, ή απλά να χαλαρώσουμε στην άνεση του σπιτιού μας. Οι δραστηριότητες αυτές προσφέρουν την απαραίτητη αναζωογόνηση και μας επιτρέπουν να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας. 

1-4.jpg
Οργανώνοντας το ιδανικό staycation...

Για να πετύχει ένα staycation, είναι σημαντικό να το οργανώσετε σωστά. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, να βάλετε στόχο να επισκεφτείτε νέα μέρη και να αφιερώσετε χρόνο σε πράγματα που σας ευχαριστούν. Μπορείτε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε έναν χώρο χαλάρωσης, προσθέτοντας μικρές πινελιές όπως αρωματικά κεριά, μουσική και να διαμορφώσετε άνετες γωνίες. Μια τάση που μας ωθεί στην εξερεύνηση και μπορεί να αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία, ακόμα και χωρίς πολλές μετακινήσεις. Έτσι, αν αυτό το καλοκαίρι σκέφτεστε να μείνετε κοντά στο σπίτι σας, ένα staycation μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.

What to Do