fbpixel

Search icon
Search
Σπιτική μαρμελάδα: 3 συνταγές για να φτιάξετε τη δική σας
TASTE

Σπιτική μαρμελάδα: 3 συνταγές για να φτιάξετε τη δική σας

Απολαυστικές προτάσεις που θα λατρέψετε


Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη χαρακτηριστική μυρωδιά του καφέ σε συνδυασμό με την αγαπημένη μας μαρμελάδα, είτε επάνω από τη φρυγανιά, το ψωμί ή ακόμη και τα pancakes μας. Οι γάλλοι τις λατρεύουν και εκτός από το παραδοσιακό μέλι που χρησιμοποιούν στις κρέπες τους, δεν υπάρχει περίπτωση στο μενού τους να μην βρείτε τις περίφημες crêpes marmalade suzette. Ωστόσο, οι μαρμελάδες ιδιαίτερα οι σπιτικές, τις οποίες μπορείτε να διατηρήσετε στο σπίτι για αρκετό καιρό, μπορείτε να τις απολαύσετε σε κάποιο σνακ -ταιριάζει τέλεια στα πλατό που συνοδεύουν το κρασί μας- ή και μόνες τους όταν έχετε λιγούρα για κάτι γλυκό, αλλά όχι λιγωτικό. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσεις τις πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές για μαρμελάδες σπιτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε τώρα! 

Tips για την τέλεια σπιτική μαρμελάδα

  • Χρησιμοποιείστε βαριά κατσαρόλα με χοντρή και βαθιά βάση. 
  • Ανακατέψτε τη μαρμελάδα με ξύλινη κουτάλα Κατά την διάρκεια ανακατέματός της, τρίψτε καλά την βάση της κατσαρόλας.
  • Επιλέξτε ώριμα, σφιχτά χωρίς χτυπήματα.
  • Η λεύκη ψίχα της φλούδας τους, είναι σημαντικό να είναι χοντρή, γιατί δίνει σώμα στη μαρμελάδα και κατά το βρασμό της, βοηθάει στο σωστό δέσιμό της.
  • Ξαφρίστε τον αφρό που τυχόν σχηματίζεται στην επιφάνεια της μαρμελάδας.
  • Ανακατέψτε μερικές φορές φορές την μαρμελάδα μέχρι να αρχίσει ο βρασμός, ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αυτό γίνεται πάντα σε μέτρια φωτιά. Μέτα δυναμώστε τη φωτιά κι αφήστε τη μαρμελάδα στην ησυχία της να βράσει ανενόχλητη.
  • Αν έχετε θερμόμετρο, η ένδειξη πρέπει να είναι στους 104-105 βαθμούς.
  • Μην παραβράζετε τη μαρμελάδα, γιατί θα σκουρύνει πολύ αφού εξατμίζονται τα υγρά και η ζάχαρη καραμελώνει.

Τhe Recipes

Μαρμελάδα Φράουλα

shutterstock-1752277550.jpg

Υλικά

  • 1 κιλό φράουλες, χωρίς τα κοτσάνια τους
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 λοβό βανίλιας
  • γλυκάνισο, προαιρετικά
  • κάρδαμο (κακουλέ), λευκό, προαιρετικά
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Αν δεν θέλουμε να είναι πολύ γλυκιά η μαρμελάδα μας μειώνουμε τη ζάχαρη, αλλά προσοχή, όχι λιγότερη από 350 γρ. Η σωστή αναλογία ζάχαρης-φράουλας είναι 1 προς 2. Με το χέρι μας σπάμε λίγο τα φρούτα και τα ανακατεύουμε καλά με τη ζάχαρη. Τα φρούτα τα σπάμε όσο θέλουμε. Αν προτιμάμε πιο λεία τη μαρμελάδα, τα σπάμε πολύ, αν τη θέλουμε πιο σπιτική, αφήνουμε μεγαλύτερα κομμάτια φρούτων. Προσθέτουμε τη βανίλια, αφού την έχουμε ανοίξει με ένα μαχαιράκι και έχουμε πάρει τα σποράκια. Αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε μπαχαρικά, τα βάζουμε και αυτά μέσα στο μπολ. Καλό είναι να κάνουμε ένα μπουκέ γκαρνί, βάζοντας όλα τα μυρωδικά μέσα σε ένα πουγκί ώστε να τα αφαιρέσουμε μετά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες. Την επόμενη μέρα αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε μία κατσαρόλα. Καλό είναι η κατσαρόλα να είναι αρκετά βαθιά και να έχει λεπτό πάτο. Αν είναι χάλκινη ακόμα καλύτερα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας, περίπου 30 λεπτά. Όταν γίνει το δέσιμο, η μαρμελάδα θα έχει κρατήσει το χρώμα και τα αρώματά της. Αν έχουμε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 105° C, τουλάχιστον. Ρίχνουμε μέσα και τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία βράση ακόμα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το πουγκί με τα μυρωδικά. Αμέσως μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζακια τα οποία και κλείνουμε καλά. Όταν κρυώσουν, είναι έτοιμα.

    Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

    Μαρμελάδα Σύκο

    shutterstock-1840764031.jpg

    Υλικά

      • 800 γραμ. φρέσκα σύκα
      • 200 γραμ. φρέσκα δαμάσκηνα ή βανίλιες ή μήλα
      • 700 γραμ. ζάχαρη
      • χυμό από 1/2 λεμόνι
      • γαρίφαλο - κανέλα - αρμπαρόριζα για να αρωματίσουμε εάν επιθυμούμε 

      Εκτέλεση 

      Για τη μαρμελάδα σύκο, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα φρούτα με τη φλούδα τους, αφού τα πλύνουμε σχολαστικά. Διαλέγουμε σύκα ώριμα αλλά όχι λιωμένα. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσανάκι και στη συνέχεια τα κόβουμε στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλα. Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε το κουκούτσι. Βάζουμε τα φρούτα σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τα φυλάμε στο ψυγείο για μία νύχτα. Την επόμενη βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι και αφήνουμε τη μαρμελάδα να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν αφήνει μια στρώση στη ράχη της κουτάλας. Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μία ακόμη βράση. Ισομοιράζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα καυτά βάζα. Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω. Καλύπτουμε με τα αποστειρωμένα καπάκια τους, σφραγίζουμε και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας. Όταν κρυώσουν τα φυλάμε σε ντουλάπι. Η μαρμελάδα που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, αφού δηλαδή ανοιχτεί, φυλάσσεται στο ψυγείο. Αν θέλουμε, μπορούμε να αρωματίσουμε τη μαρμελάδα με γαρίφαλο, κανέλα ή αρμπαρόριζα. Προσωπικά την προτιμώ σκέτη. Αν χρησιμοποιήσουμε βανίλια ή δαμάσκηνο, η μαρμελάδα παίρνει κόκκινη απόχρωση. Αν βάλουμε μήλο βγαίνει ξανθή.

      Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

      Μαρμελάδα Βερίκοκο 

      shutterstock-2015858120.jpg

      Υλικά

      • 1 κιλό βερίκοκα
      • 600 - 800 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
      • 120 - 240 ml νερό
      • 50 ml χυμό λεμονιού
      • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

      Εκτέλεση 

      Πλένουμε σχολαστικά τα βερίκοκα, τα ανοίγουμε στην μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κρατάμε στην άκρη 10-15 κουκούτσια. Έπειτα, μεταφέρουμε τα βερίκοκα με τα κουκούτσια σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό (η ποσότητα του νερού εξαρτάται από την ωριμότητα των φρούτων. Αν έχουμε διαλέξει ώριμα βερίκοκα, προσθέτουμε 120 ml. Αν όμως τα βερίκοκα είναι σκληρά, προσθέτουμε 240 ml νερό.) Κατόπιν, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και να πιέζουμε τα φρούτα με την βοήθεια του εργαλείου για τον πουρέ,ώστε να σπάσουν σε κομματάκια. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα 600 γρ. ζάχαρη και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία εκ νέου στα μισά. (Ενδεικτικά, αν η κουζίνα μας φτάνει μέχρι το 9 τότε την κατεβάζουμε στο 6. Παράλληλα, αφαιρούμε τον αφρό, που εμφανίζεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας προσεκτικά. Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για περίπου 30-40 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, την αρμπαρόριζα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 140°C, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει. Τέλος, σερβίρουμε ή αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα οποία σφραγίζουμε και αναποδογυρίζουμε, μέχρι να κρυώσει τελείως.

      Συνταγή: Γιώργος Τσούλης