fbpixel

Search icon
Search
Σοκολατένια γλυκά με την υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου
TASTE

Σοκολατένια γλυκά με την υπογραφή του Στέλιου Παρλιάρου

3 εύκολες συνταγές ζαχαροπλαστικής που αξίζει να δοκιμάσετε


Κάθε του εκπομπή προκαλεί αυτόματα επιθυμία για γλυκό, οι συνταγές του -από τις πιο εύκολες έως τις πιο απαιτητικές- είναι πεντανόστιμες και η ικανότητά του να κερδίζει τους πάντες με τις απίθανες δημιουργίες του είναι αξεπέραστη! Ο Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, πράγμα που εξηγεί ίσως έως ένα βαθμό την κλίση του στον χώρο της ζαχαροπλαστικής. Τελειώνοντας το γυμνάσιο ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει, όπου και ανακαλύπτει το ταλέντο του. Τότε, αποφάσισε να μετακομίσει στο Παρίσι και να σπουδάσει στις top σχολές, όπως η Ecole le Νôtre, η σχολή Escoffier του εμβληματικού ξενοδοχείου Ritz, στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon, ενώ πέρασε κι από τη σχολή Valrhona στη Λυών. 

Το 1982 άνοιξε το δικό του κατάστημα, το Fresh, σημειώνοντας συνεχώς ανοδική πορεία και θέτοντας τα δικά του standards στον ελληνικό χώρο της ζαχαροπλαστικής. Μάλιστα, από το 2005 διδάσκει μέσα από ενδιαφέροντες κύκλους σεμιναρίων, ενώ το 2008 προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής «Γλυκές Αλχημείες», η οποία απέκτησε φανατικό κοινό! Συνεχίζοντας τα επιτυχημένα του πρότζεκτ, ένα χρόνο αργότερα άνοιξε έναν concept-χώρο, με την επωνυμία "by Stelios Parliaros – sweet alchemy" στο Κολωνάκι, το οποίο αποτελεί χώρος δημιουργικής απασχόλησης για αρχάριους και προχωρημένους ζαχαροπλάστες που θέλουν να εξελίξουν το ταλέντο τους, ενώ το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Γλυκές Παραλλαγές». Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια κυκλοφορεί το μηνιαίο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο μετρά πιστούς αναγνώστες, που ανυπομονούν να δοκιμάσουν τα όσα διαβάζουν... στην πράξη. 

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, τρία σοκολατένια γλυκά από το προσωπικό του Στέλιου Παρλιάρου, φτιαγμένα με πολλή σοκολάτα, τα οποία θα σας κάνουν να τα ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά. 

Καραμελωμένοι ξηροί καρποί με σοκολάτα

karamelomenoi-xiroi-karpoi-sokolata.jpeg

Υλικά:

  • 50 γρ. αμύγδαλα
  • 50 γρ. φουντούκια
  • 50 γρ. φυστίκια Αιγίνης
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. νερό
  • 250 γρ. κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και την τοποθετείτε στη φωτιά. Μόλις πάρουν βράση προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύετε συνεχώς. Στην αρχή θα ζαχαρώσουν, αλλά επιμείνετε στο ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρετε από τη φωτιά και απλώστε τους ξηρούς καρπούς πάνω σε μια λαδόκολλα, αφήνοντάς τους να κρυώσουν. 

Στο μεταξύ, βάλτε την κουβερτούρα να λιώσει σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ που θα στερεώσετε πάνω σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Ανακατέψτε συνεχώς και μόλις λιώσει, αποσύρετε από τη φωτιά. Πρέπει να την ανακατεύετε συνεχώς μέσα στο μπολ με μία ευλύγιστη σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να κρυώσει και να γίνει πιο λεία και γυαλιστερή. 

Μόλις κρυώσουν οι ξηροί καρποί, θα έχουν ενωθεί σε ενιαίο κομμάτι. Σπάστε τους σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία βουτάτε στην κουβερτούρα. Τινάξτε τα να πέσει η περίσσεια σοκολάτας και τοποθετήστε τα πάνω σε μία λαδόκολλα μέχρι να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη. Είναι έτοιμα!

Μους σοκολάτας με πορτοκάλι

mous-sokolata-portokali.jpeg

Υλικά:

  • 4 αυγά
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 τεμ. πορτοκάλι, το ξύσμα του

Εκτέλεση: Φτιάξτε ένα μπεν μαρί ως εξής: Βάλτε λίγο νερό σε μία κατσαρόλα και τοποθετήστε την στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο μέτριο και στερεώστε επάνω στην κατσαρόλα ένα μεταλλικό μπολ. Αυτό δεν θα πρέπει να ακουμπάει στο νερό. 

Ρίξτε στο μπολ τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και χτυπήστε τα δυνατά με έναν αυγοδάρτη έως ότου ασπρίσουν, αφρατέψουν και ζεσταθούν αρκετά. Αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίστε το χτύπημα των αυγών στο μίξερ, με το σύρμα, μέχρι να κρυώσουν. Στο τέλος, θα έχουν αφρατέψει πολύ. 

Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Αποσύρετέ την και προσθέστε λίγο-λίγο το βούτυρο ανακατεύοντας, ώστε να λιώνει σταδιακά. Προσθέστε έπειτα και το ξύσμα. Αδειάστε τη λιωμένη κουβερτούρα στο μείγμα των αυγών. Τέλος, ανακατέψτε με μία κουτάλα με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω για να μην «κάτσει» το μείγμα. 

Πριν σερβίρετε τη μους σας, γεμίστε 4-5 ποτήρια και βάλτε τη στο ψυγείο για 2-3 ώρες, ώστε να παγώσει καλά. 

Ρόφημα σοκολάτας με πιπέρι καγιέν 

rofima-sokolatas-kagien.jpg

Υλικά:

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 100 γρ. μέλι
  • 1 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος στα δύο
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 400 γρ. κουβερτούρα με 60%-66% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί

Εκτέλεση: Τώρα που ο καιρός αρχίζει και κρυώνει και τα ζεστά ροφήματα θα γίνουν απαραίτητα για όλους μας, τι θα λέγατε εάν μπορούσατε να φτιάξετε τη δική σας ζεστή σοκολάτα; Σε μία κατσαρόλα βάλτε το γάλα, το μέλι, τα μυρωδικά (βανίλια και κανέλα) και το πιπέρι. Μόλις αρχίσει να βράζει το γάλα, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε τη λιωμένη κουβερτούρα. Αφήστε το μείγμα να σταθεί για 10 λεπτά, έπειτα ανακατέψτε το πολύ καλά, αφαιρέστε την κανέλα και τη βανίλια, ξαναζεστάνετε ελαφρά και σερβίρετε σε 6-7 κούπες.