fbpixel

Search icon
Search
Social tips: Πώς να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση
PSYCHOLOGY

Social tips: Πώς να κάνετε μια καλή πρώτη εντύπωση

Επειδή αρκούν 7 δευτερόλεπτα για να σχηματίσει κανείς άποψη για έναν άνθρωπο


Σύμφωνα με έρευνες η πρώτη εντύπωση που δίνουμε, τη στιγμή που γνωρίζουμε ένα νέο άτομο, σχηματίζεται στα πρώτα 7 δευτερόλεπτα, αφού τον συναντήσουμε. Μπορεί να μην προλάβουμε καν να μιλήσουμε! Όταν βρεθείτε με κάποιον για πρώτη φορά, εκείνος θα κάνει απευθείας μια γρήγορη «απογραφή» του βηματισμού σας, του χαμόγελου, της χειραψίας σας και του πώς παρουσιάζετε τον εαυτό σας.

Ενώ τον προσεγγίζετε, αποφασίζει αν μπορεί να σας εμπιστευτεί, να σας ερωτευτεί ή αν θέλει να συνεργαστεί μαζί σας –σκεφτείτε μόνο: πόσες πολλές ερωτήσεις απαντώνται σε αυτά τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα, με μοναδική βάση αυτό που βλέπει και νιώθει ότι εκπέμπετε.

Απαλλαχτείτε από το άγχος, που μπορεί να σας καταβάλει σε οποιαδήποτε περίπτωση πρώτης γνωριμίας και μη φοβηθείτε αυτά τα πρώτα 7 δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σας επαφής και συνομιλίας, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε το άλλο άτομο σημαντικό.

Παρακάτω, θα βρείτε τρόπους, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να ξεκλειδώσετε την υπέροχη προσωπικότητα σας, να αισθανθείτε σίγουροι για τον εαυτό σας και φυσικά να κερδίσετε το σεβασμό των ατόμων που θα έχετε απέναντι σας!

1. Να έχετε επίγνωση του πώς εμφανίζεστε στους άλλους

2-m7WYx.jpg

Από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας, θέλετε να είστε σίγουροι ότι απεικονίζετε την εικόνα που επιθυμείτε και που σας παρουσιάζει πιο λαμπερή. Φροντίστε να ετοιμαστείτε πολύ πριν συναντηθείτε μ’ ένα νέο άτομο και αναδείξτε τον καλύτερο σας εαυτό –ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ρούχα, τα μαλλιά και τα αξεσουάρ σας. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια των 7 δευτερολέπτων είναι πιο πιθανό οποιοσδήποτε να σταθεί περισσότερο σε αυτά. Παράλληλα, έτσι θα νιώθετε και πιο όμορφα μέσα σας, κάτι που θα αποπνέετε στους γύρω σας και τελικά θα καταφέρετε να αφήσετε μια καλή πρώτη εντύπωση.

2. Να είστε στην ώρα σας

Τίποτα δεν σας ρίχνει περισσότερο στα μάτια του άλλου, από το να καθυστερήσετε στο πρώτο ραντεβού ή meeting -ακόμα κι όταν πρόκειται μόνο για ένα ή δύο λεπτά. Να δίνετε πάντα στον εαυτό σας τη δυνατότητα να προετοιμαστεί κατάλληλα και να προγραμματίζετε το χρόνο σας, ώστε να αποφεύγονται διάφορες καθυστερήσεις λόγω κυκλοφορίας ή parking. Always be on time!

3. Παρακολουθήστε τη γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματός σας «μιλάει» σιωπηλά. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι έχει σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη επιρροή την πρώτη φορά που γνωρίζετε κάποιον, από τα πράγματα για τα οποία θα μιλήσετε στην πραγματικότητα. Το γνήσιο χαμόγελο σας αποτελεί την προσωπική σας νίκη σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μιας πρώτης καλής εντύπωσης. Το ίδιο ισχύει και για μια σταθερή, γερή χειραψία και μια σκόπιμη έντονη επαφή στα μάτια. Σηκώστε ψηλά το ανάστημα σας και αποφασιστείτε ότι είστε υπερήφανοι για τον εαυτό σας.

4. Απενεργοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο

3-efOyF.jpg

Τίποτα δεν «σκοτώνει» μια καλή πρώτη εντύπωση περισσότερο, από το smartphone κάποιου, που δονίζεται ή χτυπάει συνεχώς. Απενεργοποιήστε το ή τουλάχιστον χρησιμοποιήστε τη λειτουργία πτήσης. Και φυσικά, μη σας περάσει από το μυαλό να απαντήσετε σε οποιοδήποτε μήνυμα ή κλήση, κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας –δεν υπάρχει μεγαλύτερη ένδειξη αγένειας και ασέβειας προς το άτομο που βρίσκεται απέναντι σας.

5. Ξεκινήστε τη συζήτηση

Μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας ελεύθερο, αλλά και να κάνετε τους άλλους να αισθανθούν άνετα, ξεκινώντας ο ίδιος μια συζήτηση ή αλλιώς τη γνωστή small talk, με σκοπό να ελαφρύνετε το κλίμα για όλους. Προετοιμαστείτε λίγο πριν και μάθετε κάτι ενδιαφέρον, για το άτομο που πρόκειται να συναντήσετε ή για την εταιρεία που αντιπροσωπεύει (εάν μιλάμε για κάποιο επαγγελματικό meeting) και στη συνέχεια ξεκινήστε τη συζήτηση με αυτό. Ωστόσο, εάν τα παραπάνω σας φαίνονται δύσκολα, απλώς πείτε μια φράση όπως «Πώς ήταν η μέρα σας;» Και φυσικά, μη ξεχνάτε να χαμογελάτε!

6. Να είστε θετικοί

1-Z09XR.jpg

Η στιγμή που γνωρίζετε κάποιον για πρώτη φορά δεν είναι η κατάλληλη για να του μεταφέρετε αρνητική ενέργεια, που μπορεί να έχει προκληθεί από μια δύσκολη ημέρα σας. Εάν είστε πράγματι κουρασμένοι ή ταλαιπωρημένοι θα ήταν καλύτερα να μεταθέσετε το ραντεβού σας για μια επόμενη φορά, που η διάθεση σας θα είναι καλύτερη και η θετική σας στάση θα κάνει σίγουρα μια καλή πρώτη εντύπωση.

7. Παραμείνετε συγκεντρωμένοι

Όταν το πρόσωπο που συναντάτε αισθάνεται ότι γίνεται κατανοητό και έχει την πλήρη προσοχή σας, το παιχνίδι έχει κερδηθεί! Αφήστε τη συνομιλία να εξελιχθεί, πιαστείτε από οτιδήποτε ενδιαφέρον σας πει ο συνομιλητής σας και αναδείξτε την επιθυμία σας για πραγματική επικοινωνία.

8. Μην ξεχνάτε τους τρόπους σας

Προσωπικά, κάθε φορά που συναντώ ένα άτομο με καλούς τρόπους, με κερδίζει. Δεν πιστεύω ότι οι φράσεις «Παρακαλώ» και «Σας ευχαριστώ» πρόκειται να χάσουν ποτέ την αξία τους. Η πρώτη εντύπωση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευγένεια του ανθρώπου που έχουμε απέναντι μας -συνεπώς και στη δική μας. Οι ευγενικοί άνθρωποι αποπνέουν πάντα εμπιστοσύνη.