fbpixel

Search icon
Search
Social media detox: Αυτά είναι τα οφέλη που θα αποκομίσετε
WELLNESS

Social media detox: Αυτά είναι τα οφέλη που θα αποκομίσετε

Δοκιμάστε για ένα μήνα αυτό το challenge και θα μας θυμηθείτε


Αναμφίβολα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας. Ειδικότερα, οι νεότερες γενιές έχουν μεγαλώσει σε μια διαδικτυακή εποχή, κατά την οποία έχουν συνηθίσει να είναι «ένα» με την τεχνολογία. Οι γνωστές εφαρμογές, όπως είναι το Facebook, το Twitter, το Snapchat, το Tik Tok αλλά πάνω από όλα το Instagram έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι δημιουργούν προσωπικό προφίλ στις σελίδες και ασχολούνται ενεργά, με αποτέλεσμα για πολλούς να αποτελεί ακόμα και πηγή εσόδων.

Βέβαια, η τόση μεγάλη προσήλωση στα social media, δεν είναι πάντα ωφέλιμη. Οποιοδήποτε είδος εθισμού μπορεί να προβεί κατασταλτικός παράγοντας για την ανθρώπινη ψυχολογία. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι αναγκαίο να πραγματοποιούμε τακτικά διαλείμματα και να θέτουμε τα όρια στην χρήση τους.

Μια πρόταση που επικρατεί έντονα είναι η αποτοξίνωση τους για ένα μήνα. Σβήνοντας όλες τις εφαρμογές από το κινητό σας, θα είναι μια δοκιμασία να εστιάσετε στην πραγματικότητα και να βρείτε νέα ενδιαφέροντα για να απασχοληθείτε. Η αρχή θα είναι δύσκολη. Συνεχίζοντας, όμως, θα ανακαλύψετε πόσο θετικά επιδρά στον εαυτό σας. Τις πρώτες ημέρες θα κοιτάζετε συνεχώς το κινητό σας, μέχρι να συνειδητοποιήσετε πως ούτε μήνυμα θα σας έρθει ούτε καμία νέα ειδοποίηση. Μην τα παρατήσετε και εμπιστευτείτε τη διαδικασία.

Ανακαλύψτε παρακάτω τα οφέλη που θα αποκομίσετε, εάν κόψετε τα social media για ένα μήνα!

Θα αποκτήσετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο

    Θα εκπλαγείτε εάν διαπιστώσετε πόσες ώρες συνολικά αφιερώνετε στα κοινωνικά δίκτυα. Επομένως, μέσω αυτού του τρόπου αυτομάτως κατά τη διάρκεια της ημέρας θα διαθέτετε άπλετο χρόνο για να επικεντρωθείτε και σε άλλα πράγματα.

    shutterstock-1054848347.jpg

    Θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σας

      Δεν θα μπαίνετε στη διαδικασία της σύγκρισης, βλέποντας τις φωτογραφίες και γενικότερα το lifestyle τρίτων. Θα μάθετε να εστιάζετε στον εαυτό σας, στα θέλω σας, χωρίς να επηρεάζεστε από τα πρότυπα και τις γνώμες τους. Επομένως, θα νιώθετε πολύ καλύτερα με την εκδοχή σας.

      Θα βελτιωθεί η υγεία σας

        Η συχνή έκθεση των ματιών μπροστά από τις οθόνες, αλλά και η «περικύκλωση» από τεχνολογίες, όπως είναι το κινητό, ο υπολογιστής, επιδρούν αρνητικά στον οργανισμό. Το επικαλούμενο «μπλε φως» (blue light) των συσκευών είναι πιθανό να μας προκαλέσει επιπτώσεις στην όραση, αλλά και στα συνολικά επίπεδα της υγείας μας.

        shutterstock-491336722.jpg

        Θα μειωθεί το άγχος σας

          Αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα ευτυχίας στους ανθρώπους. Αυτό ως επακόλουθο έχει αντίκτυπο και στο να αισθανόμαστε λιγότερο αγχωμένοι, βάσει ερευνών. Πιθανόν στην αρχή να βιώνετε τελείως αντίθετα συναισθήματα, αλλά μετά από το πρώτο διάστημα θα αντιληφθείτε το πόσο καλύτερα ζείτε χωρίς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

          Θα έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου

            Σχεδόν όλοι μας έχουμε τη τάση να κάνουμε scrolling στην αρχική μας, μέχρι να καταφέρουμε να κοιμηθούμε. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξάχθηκε από το Bank Of America απέδειξε πως όσοι αφήνουν μακριά τα social media πριν ξαπλώσουν τη νύχτα, πως απολαμβάνουν έναν πολύ πιο αποδοτικό ύπνο.

            Θα γίνετε πιο κοινωνικοί

              Όταν θα βγαίνετε έξω δεν θα είστε πλέον προσκολλημένοι στο κινητό. Πλέον, τα stories έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη συζήτηση. Έτσι, λοιπόν, κάνοντας αποχή από αυτά θα δείτε πόσο όμορφο είναι να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους, να συνομιλούμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να διασκεδάζουμε στον πραγματικό κόσμο.

              shutterstock-772593136.jpg

              Η παραγωγικότητα θα γίνει μέρος της ζωής σας

                Προκειμένου να αξιοποιήσετε τον διαθέσιμο χρόνο που θα έχετε θα αναζητήσετε νέες συνήθειες για να εντάξετε στη ρουτίνα σας. Πολλοί καταφεύγουν στο διάβασμα, στη γυμναστική, στο περπάτημα, στο χρόνο ή σε άλλες δραστηριότητες. Επιπλέον, θα είστε πιο ευδιάθετοι στο να ολοκληρώσετε εργασίες που τις αφήνατε, όπως η τακτοποίηση της ντουλάπας μας ή μια καλή γενική καθαριότητα.

                Θα συγκεντρώνεστε 

                  Είτε στο εργασιακό περιβάλλον είτε κατά τη περίοδο της εξεταστικής ή άλλων υποχρεώσεων, δεν θα έχετε τίποτα που να σας αποσπάει την προσοχή. Θα είστε περισσότερο αποδοτικοί και θα δίνετε όλη την ενέργειά σας εκεί.