fbpixel

Search icon
Search
#SocialMediaDown: Τελικά πόσο σημαντικά είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον σύχρονο άνθρωπο;
LIFE & CAREER

#SocialMediaDown: Τελικά πόσο σημαντικά είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον σύχρονο άνθρωπο;

Η παγκόσμια ανησυχία κι η επιστροφή στην κανονικότητα


Παγκόσμιο «black out», από τα μεγαλύτερα στην ιστορία και τεράστια ερωτηματικά. Το Facebook, το Ιnstagram και το Whatsapp αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα το απόγευμα της Δευτέρας και για αρκετές ώρες, οι χρήστες σε ολόκληρο τον πλανήτη έμειναν στο... σκοτάδι. Με τα social media να αποτελούν -τα τελευταία χρόνια- σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων, τα ερωτηματικά ήταν πολλά από την πρώτη στιγμή κι η ανησυχία για τους λόγους, για τους οποίους συνέβη αυτό, ακόμη μεγαλύτερη. Χρειάστηκαν περισσότερες από έξι ώρες, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλες οι εφαρμογές ξανά κι ο πλανήτης επέστρεψε στην κανονικότητά του. 

Ωστόσο, όλα όσα συνέβησαν στη διάρκεια αυτών των ωρών, ήρθαν να μας υπενθυμίσουν αυτό που γνωρίζαμε ήδη. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν ήρθαν -απλώς- να συμπληρώσουν τη ζωή μας. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κι όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ελάχιστοι μπορούν να τη φανταστούν πλέον, χωρίς αυτά. 

shutterstock-1054842035.jpg
Αναστάτωση κι ερωτηματικά!

Η αρχή της... «καταστροφής»

Ήταν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, όταν μία προς μία οι μεγαλύτερες πλατφόρμες των social media εμφάνισαν σημαντικά ζητήματα, μέχρι να τεθούν -τελικά- εκτός λειτουργίας. Το Facebook, το Instagram και το Whatsapp δεν ήταν διαθέσιμα για την πλειοψηφία των χρηστών, ενώ η μοναδική ενεργή εφαρμογή ήταν το Twitter. «Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας. Δουλεύουμε για να επανέλθουν τα πράγματα στο φυσιολογικό το συντομότερο δυνατό και ζητούμε συγνώμη για την όποια ταλαιπωρία», ανέφερε το tweet του Facebook, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα. 

Από την πρώτη στιγμή, τα σενάρια διαδέχονταν το ένα το άλλο, καθώς για πρώτη φορά παρατηρήθηκε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα που δεν μπορούσε να λυθεί για πολλές ώρες. Την ίδια στιγμή, μέλη της ομάδας ασφαλείας του Facebook δήλωσαν στους New York Times πως η πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης ήταν πολύ μικρή, δεδομένου ότι μία τέτοια επίθεση είναι δύσκολο να δημιουργήσει πρόβλημα σε τόσες εφαρμογές την ίδια ώρα. Τελικά, χρειάστηκε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα για να λειτουργήσουν και πάλι όλα ομαλά κι αργά το βράδυ -ώρα Ελλάδας- επανήλθαν οριστικά. Ο πλανήτης επέστρεψε και πάλι στους κανονικούς του ρυθμούς μετά από ένα σύντομο «διάλειμμα».

242225292-1037198340432424-8644304254682966535-n-1.jpg
Image source: @stylegator

Μάθαμε αυτό που ουσιαστικά γνωρίζαμε

Η αλήθεια είναι πως δε χρειαζόταν να συμβεί όλο αυτό, για να κατανοήσει κανείς το πόσο σημαντικά είναι πλέον τα social media για τους ανθρώπους. Από μόνο του, το γεγονός ότι το Τwitter βίωσε στιγμές... δόξας στη διάρκεια αυτών των ωρών λέει πολλά. Ο κόσμος έσπευσε στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, γιατί ήταν η μόνη διαθέσιμη, θέλοντας να γεμίσει το μεγάλο κενό που δημιουργήθηκε, έχοντας χάσει όλες τις υπόλοιπες. Hashtag όπως το #facebookdown και #instagramdown είχαν την τιμητική τους κι ήταν στην κορυφή, με τον κόσμο να παρακολουθεί με τεράστιο ενδιαφέρον τις εξελίξεις. «Γεια κυριολεκτικά σε όλους». Αυτή ήταν η πρώτη ανάρτηση του Twitter, με αρκετή δόση χιούμορ και σε μία μόλις ώρα συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο likes!

Ο κόσμος αγαπάει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα χρειάζεται, αφιερώνει σημαντικό χρόνο σε αυτά. Με αφορμή όλα όσα συνέβησαν, πολλοί μπήκαν στη διαδικασία να σκεφτούν τι θα μπορούσε να συμβεί, σε περίπτωση που όντως όλες αυτές οι πλατφόρμες σταματούσαν σε κάποια στιγμή οριστικά τη λειτουργία τους. Κι αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά...

Υπάρχει ζωή χωρίς τα social media;

Τα social media έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πιστούς ακόλουθους, αλλά κι ορκισμένους εχθρούς. Υπάρχουν αυτοί που λατρεύουν να τα χρησιμοποιούν κι αυτοί που επιμένουν να τα αποφεύγουν. Δεν τα έχουν βάλει στη ζωή τους και δεν σκοπεύουν να το κάνουν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αποτελούν για πολλούς βασικό εργαλείο δουλειάς. Ή ακόμη καλύτερα, είναι η δουλειά τους. Οι influencers συνεχώς αυξάνονται, όλο και περισσότεροι επιλέγουν αυτό το δρόμο και το σίγουρο είναι, πως όσα συνέβησαν τη Δευτέρα, ήταν ένα μεγάλο σοκ γι' αυτούς. Επομένως, είναι ξεκάθαρο το τι θα συνέβαινε εάν αποχαιρετούσαμε οριστικά όλα αυτά τα μέσα.

242571406-1012826649560623-5456759178183532536-n-1-1.jpg
Image source: @streetrends


Όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή όμως, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Μήπως αυτό που συνέβη, έδωσε την ευκαιρία στον περισσότερο κόσμο να αφήσει το κινητό του για λίγο στην άκρη και να ασχοληθεί με πράγματα που έχουν όντως σημασία; Με τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του; Μήπως είχαμε τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε επιτέλους μεταξύ μας; Όχι μέσα από μία -μικρή ή μεγάλη- οθόνη, αλλά από κοντά. Κλειδί σε όλα είναι η ισορροπία κι αν μπορούσαμε να κρατήσουμε κάτι από όλα αυτά, ίσως είναι αυτό ακριβώς. Τα social media είναι αναγκαίο κακό. Είναι πράγματι σημαντικά, αρκεί να τα χρησιμοποιεί κανείς σωστά. Αποτελούν μέσο επικοινωνίας, αλλά μέχρι ένα σημείο. Ο κόσμος εξελίσσεται και μαζί εξελίσσονται κι αυτά...