fbpixel

Search icon
Search
How to: Tips για την επιτυχή αποτοξίνωση από τα social media
WELLNESS

How to: Tips για την επιτυχή αποτοξίνωση από τα social media

Ξεφύγετε από την εικονική πραγματικότητα και επικεντρωθείτε στη ζωή σας


Πόσο εύκολο είναι εν έτη 2022 να περιορίσουμε το χρόνο μας στο διαδίκτυο; Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποκτήσει μια σημαντική θέση στη ρουτίνα μας, όλοι μας αφιερώνουμε αρκετές ώρες σε αυτά. Μάλιστα, πλέον έχουν προσφέρει και πολλές θέσεις εργασίας. Το Instagram αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα για την προώθηση προϊόντων και πολλοί ζουν μέσω αυτού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι λογικό να χρειάζεται να ασχολούμαστε παραπάνω από όσο θα έπρεπε και δεν είναι τόσο δυνατόν να το αποκόψουμε από την καθημερινότητά μας.

Τι συμβαίνει, όμως, με όσους δεν απασχολούνται για επαγγελματικούς λόγους;

Θεωρείται δεδομένο πως ζούμε σε μια ψηφιακή εποχή. Αυτό το γεγονός εν μέρει είναι θετικό, καθώς εξελισσόμαστε, αλλά έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας. Θα γνωρίσουμε ελάχιστα άτομα που να μην διαθέτουν προσωπικό προφίλ στα διαδικτυακά μέσα, όπως Facebook, Tik Tok, Instagram, Twitter... ή να μην ενδιαφέρονται μόνο για τις φωτογραφίες που θα συμπληρώσουν το feed τους.

shutterstock-404213716.jpg

Ο εθισμός στο social networking οφείλει να περιοριστεί. Σκεφτείτε όλη αυτή την ώρα που αφιερώνουμε, εάν συγκεντρώσουμε τα χαμένα λεπτά της ημέρας μας πόσα πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε. Όταν επικεντρωνόμαστε σε αυτήν την εικονική πραγματικότητα, αποσυντονιζόμαστε από την αληθινή ζωή.

Πώς μπορούμε να καταφέρουμε μια ουσιώδη αποτοξίνωση; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και θέστε όρια στη χρήση του.

Να παρακολουθείτε τα στατιστικά

Στα κινητά μας υπάρχει η δυνατότητα να δούμε πόσες ώρες ασχολούμαστε με την κάθε εφαρμογή που έχουμε. Ξεκινήστε να τα βλέπετε εντατικά, ώστε να αντιληφθείτε την κατάσταση και να την αποδεχτείτε. Τότε θα συνειδητοποιήσετε την υπερβολική σπατάλη και θα θελήσετε να το αλλάξετε.

Εντοπίστε που αφιερώνετε περισσότερο χρόνο

Έπειτα, βάσει των στατιστικών, αφού αναγνωρίσετε την εφαρμογή που σας έχει εθίσει περισσότερο από τις άλλες, πάρτε την απόφαση να την σβήσετε. Ενημερώστε και τους δικούς σας για να μην σας ψάχνουν και σας προκαλέσουν να τη ξανά κατεβάσετε.

Προτιμήστε την τηλεφωνική επικοινωνία

Όταν στέλνουμε μηνύματα είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσουμε μια κουβέντα και να ξεχαστούμε με τις ώρες. Γι’ αυτό το λόγο επιλέξτε καλύτερα να χρησιμοποιείτε την κινητή ομιλία.

shutterstock-1054848347.jpg

Ενημερώστε τον κύκλο σας

Μιλήστε στους φίλους και την οικογένειά σας για το στόχο σας. Εάν γνωρίζουν τι προσπαθείτε να πετύχετε θα είναι πιο εύκολο να σας βοηθήσουν κι αυτοί και να μην σας αφήσουν να επηρεαστείτε.

Βγείτε περισσότερο

Μην απομονώνεστε στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σας. Πηγαίνετε για έναν περίπατο, απολαύστε και εισπνεύστε καθαρό αέρα, προγραμματίστε εκδρομές – ταξίδια, διασκεδάστε με την παρέα σας και γενικά ζήστε ! Μόλις αφεθείτε, θα καταλάβετε πόσο χρόνο χάνετε όταν είστε προσκολλημένοι στην οθόνη.

Βάλτε χρονόμετρο

Εννοείται πως όλοι θα κάτσουμε στα social media και θα χαζέψουμε τις τελευταίες ενημερώσεις. Προκειμένου να γίνει σωστά και να μη ξεφύγετε, δοκιμάστε να θέσετε συγκεκριμένο χρόνο. Για παράδειγμα, είκοσι λεπτά διάλειμμα. Μόλις περάσουν, το αφήνετε και επιστρέφετε στη ρουτίνα σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα αρχίσετε να συνηθίσετε και μετά από λίγες μέρες δεν θα χρειάζεστε χρονόμετρο, αλλά αυτομάτως από μόνοι σας θα βάζετε ένα stop.

shutterstock-491336722.jpg

Δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το κινητό

Για μια ολόκληρη μέρα τολμήστε να ζήσετε χωρίς το διαδίκτυο. Φυσικά, αυτό θα το γνωρίζουν οι οικείοι σας για να μην τους ανησυχήσετε. Θα καταλάβετε πόσα πράγματα θα βρείτε να κάνετε, προκειμένου να απασχοληθείτε για να περάσει η ώρα που στην τελική δεν θα αισθανθείτε την απώλεια των social. Εάν για προφανή λόγους, δεν είναι δυνατό αυτό, καθώς το κινητό μας προσφέρει αρκετά στην καθημερινότητα, μπορείτε να κάνετε αντιστοίχως το ίδιο με το προφίλ σας. Για παράδειγμα, για 1 έως όσες μέρες αντέξετε απενεργοποιήστε το wi-fi σας. Βγείτε έξω για καφέ χωρίς να σας ενδιαφέρει εάν η φωτογραφία είναι κατάλληλη για story. Βρείτε το πραγματικό νόημα της ζωής και απολαύστε την κάθε στιγμή.