Έως και σήμερα εξακολουθεί να μας απασχολεί το θέμα γύρω από το body shaming, το οποίο προσπαθούμε χρόνια να εξαλείψουμε. Με τον όρο αυτό, γνωρίζουμε πως αναφερόμαστε στα προσβλητικά-χλευαστικά σχόλια και στην άσχημη συμπεριφορά ως προς την εμφάνιση ενός ανθρώπου, που έχουν σκοπό να τον υποβαθμίσουν.
Όλη αυτή η κατάσταση ξεκινάει από τα πρότυπα που προβάλλει η κοινωνία ως αποδεκτά. Ειδικότερα, από την έντονη δημοφιλία που γνώρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το Instagram, ο κόσμος επηρεάζεται αρκετά από αυτά που παρακολουθεί στο διαδίκτυο. Το πώς θα «πρέπει» να είναι ένας σωματότυπος ορίζεται πλέον από τους influencers, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν ένα μεγάλο πλήθος κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα, το body shaming διαχωρίζεται σε fat και skinny κατηγορίες. Η τοποθέτηση θα γίνει ως προς τη δεύτερη, η οποία παρατηρείται εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά τελευταία έχει λάβει ιδιαίτερη προσοχή. Σίγουρα, ένα μεγάλο ποσοστό θα αμφισβητεί το γεγονός πως και ένας αδύνατος άνθρωπος μπορεί να νιώσει άσχημα για το σώμα του.
Πώς ξεκίνησε το skinny shaming;
Στις μέρες μας, το ιδεατό θεωρείται αυτό που αντικατοπτρίζει τις Kardashians αναλογίες. Ποιες είναι αυτές; Το juice–sexy σώμα, το οποίο διαθέτει μια επίπεδη κοιλιά, γυμνασμένα πόδια και φυσικά εντυπωσιακές καμπύλες, χωρίς όμως να παραπέμπουν «στα παραπανίσια κιλά». Επομένως, μια άκρως αντίθετη εικόνα ενός λεπτοκαμωμένου κορμιού δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κοινού.
Με ποιον τρόπο εκδηλώνεται;
Εάν ρωτήσετε ένα άτομο, το οποίο εμφανισιακά έχει λιγότερα κιλά, σίγουρα θα έχει να σας διηγηθεί διαφόρων ειδών ιστορίες, κατά τις οποίες βρέθηκε σε αμήχανη θέση. Οι θύτες συνήθως επικεντρώνονται στη χρήση «διακριτικών» σχολίων και ερωτήσεων, προκειμένου να μην φανερώσουν ξεκάθαρα το τι πιστεύουν.
Για κάποιο λόγο έχουν συνδυάσει το αδύνατο με την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Ο κόσμος έχει την πεποίθηση πως ένας άνθρωπος με λιγότερα κιλά δεν δικαιούται να αισθάνεται άσχημα για το σώμα του. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που θα αποπειραθούν να σας αποδώσουν ευθύνες πως δεν εκτιμάτε «που τρώτε και δεν παχαίνετε», προκαλώντας σας τύψεις. Αυτό φυσικά δεν υφίσταται. Όλοι μας μπορούμε να μιλήσουμε για το δικό μας σώμα και να θέσουμε όρια μας σε συζητήσεις που εμείς θεωρούμε red flags.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα για το skinny shaming αποτελούν οι σύνηθες φράσεις «Φάε λίγο», «Μα καλά γιατί δεν τρως», «Είσαι κόκαλο, σαν σκελετός», «Φοβάμαι μην σπάσεις», «Αδυνάτισες κι άλλο; Πόσο ακόμα;». Μπορούν να ειπωθούν από τον κύκλο μας, μέχρι και από άγνωστα άτομα, τα οποία θεωρούν πως εκείνη τη στιγμή αναφέρονται σε κάτι φυσιολογικό.
Πόσο σοβαρά μπορεί να εξελιχθεί;
Η κατάσταση μπορεί πολύ εύκολα να πάρει μια μεγαλύτερη τροπή και να καταλήξει σε δυσχερείς επιπτώσεις. Κανένας μας δεν είναι υποχρεωμένος να ακούει σχόλια ως προς το ποιος και το πώς είναι. Όταν, λοιπόν, πραγματοποιείται επί χρόνια μια τέτοια στάση απέναντί σας, τότε αυτό επιδρά και στην ψυχολογία σας. Ξαφνικά, κοιτάζεστε στον καθρέφτη και δεν σας αρέσει αυτό που αντικρίζετε. Αρχίζετε να πιστεύετε πως πράγματι έχουν δίκιο και θα έπρεπε να αλλάξετε.
Μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί και ακραίες περιπτώσεις, στις οποίες τα άτομα με λίγα κιλά, απέφευγαν να κάνουν τη εμφάνισή τους στην παραλία με μαγιό για να μην τραβήξουν τα βλέμματα, αφήνοντας εκτεθειμένα διάφορα σημεία του σώματός τους. Αυτό το γεγονός συνεχίζεται και μπορεί να φτάσει μέχρι και την κατάθλιψη, την υπερτροφία, ή και την ανορεξία. Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μπορεί να είναι πολύ σημαντικές γι' αυτό και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.
Είναι το ίδιο με το fat shaming;
Η απάντηση είναι ναι! Αυτό που έχει σημασία δεν είναι σε ποιον σωματότυπο απευθύνονται, αλλά η τελική έκβαση. Δημιουργούνται οι ίδιες ανασφάλειες, γεμίζουν με αρνητικά συναισθήματα, αισθάνονται άβολα για το παρουσιαστικό τους και επηρεάζονται οι ενδυματολογικές τους επιλογές.
Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;
Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τους άλλους γύρω μας, αλλά αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να μας αποδεχτούμε. Εστιάστε στον εαυτό σας και αναζητήστε τι είναι αυτό που πραγματικά σας γεμίζει. Σε αυτό το κομμάτι μπορεί να βοηθήσει και η ψυχολογική υποστήριξη, προκειμένου να ξεκαθαρίσετε τα «θέλω» σας.
Σε περίπτωση που θέλετε ή δεν θέλετε να αλλάξετε, κάντε το για εσάς και όχι για τους γύρω σας. Μόλις, το κάνετε, θα σταματήσετε να λαμβάνετε υπόψιν κακόβουλες κριτικές. Επιτέλους, ας «νομιμοποιήσουμε» όλες τις εκδοχές που μπορεί να έχει ένας σωματότυπος. Δεν γίνεται να είμαστε όλοι ίδιοι και δεν θα είμαστε ποτέ. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως τα κιλά πέρα από δική μας επιλογή, καμιά φορά έρχονται και φεύγουν λόγω πιθανών θεμάτων υγείας. Ας σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε...
Body shaming is body shaming, no matter what size.