fbpixel

Search icon
Search
Συναίσθημα και λογική: Μπορούμε να βρούμε την ισορροπία;
PSYCHOLOGY

Συναίσθημα και λογική: Μπορούμε να βρούμε την ισορροπία;

Τα δύο άκρα που καθορίζουν το μέλλον μας


Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με διάφορες αποφάσεις, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο περίπλοκες. Ειδικότερα, για τα προσωπικά και τα επαγγελματικά μας θέματα συνεχώς χρειάζεται να σκεφτούμε πώς θα δράσουμε. Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός. Εάν αλλάζαμε έστω και μια μέρα τη ρουτίνα μας, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Αυτό θα συνέβαινε, επειδή δεν βλέπουμε όλοι με την ίδια οπτική τις καταστάσεις.

Ένας βασικός διαχωρισμός μεταξύ των ανθρώπων, που επηρεάζει τις ανάλογες πράξεις τους είναι η λογική και το συναίσθημα. Η πρώτη αντιπροσωπεύει το μυαλό- την αντικειμενικότητα, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με την καρδιά – την υποκειμενικότητα. Στην παιδική μας ηλικία, όλοι λειτουργούσαμε με βάση το συναίσθημα, καθώς μας διοχετεύεται ο αυθορμητισμός. Δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει να μην κάνεις κάτι ανεξάρτητα από το πόσο το επιθυμείς. Αυτό ήρθε αργότερα. Όσο μεγαλώνουμε, φτάνοντας στην ενηλικίωση και συνεχίζοντας… αρχίσαμε να υπολογίζουμε κι άλλους παράγοντες, προτού προχωρήσουμε στη λήψη αποφάσεων.

image-1-vrCsz.jpg

Γενικά, φαίνεται πως κυριαρχεί μια σύγχυση μεταξύ αυτών των δύο. Αναρωτιόμαστε διακαώς σε ποιο πρέπει να εστιάσουμε. Πρέπει να αντιληφθούμε πως σε οτιδήποτε αφορά τη ζωή μας, δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Είμαστε οι επιλογές μας και είναι πλήρως αποδεκτό κάποιοι να πορεύονται με εμπιστοσύνη στη λογική τους, και άλλοι με το συναίσθημα. Ποιες είναι όμως οι διαφορές τους;

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε παρακάτω τα χαρακτηριστικά τους.

Από την μία έχουμε τους λογικούς ή αλλιώς τους ανθρώπους «διακόπτες». Έχουν τη δύναμη να πράττουν χωρίς να επηρεάζονται από συναισθηματισμούς, αλλά αντιθέτως διακρίνονται ως ψυχροί προς όλα τα θέματα που θα προκύψουν. Ορισμένες φορές, πιθανολογείται να πληγώσουν άθελά τούς υπόλοιπους που σκέφτονται τελείως διαφορετικά, δεδομένου ότι θα περίμεναν μια παρόμοια προσέγγιση με τη δική τους. Από την άλλη, οι συναισθηματικοί, οι ρομαντικές ψυχές που διαθέτουν ως σύμμαχο την καρδιά τους. Μέσα από συζητήσεις μαζί τους, καταλαβαίνετε την ευαισθησία τους και το πώς αντιμετωπίζουν τη ζωή ως ένα παραμύθι. Βέβαια, η συνεχής ονειροπόληση μπορεί να πιέσει τους γύρω.

Επομένως, είναι πιθανός ένας συνδυασμός;

Αναζητώντας πως μπορούμε να υιοθετήσουμε μια πλήρη ισορροπία, διαπιστώσαμε πως αυτό δεν γίνεται να συμβεί σε απόλυτο βαθμό. Η ζυγαριά μεταξύ τους θα γέρνει πάντα λίγο περισσότερο προς την μια πλευρά, καθώς είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας.

zimmermann-fall-winter-2021-campaign-10.jpg

Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε και θα μας βοηθήσει στη μετέπειτα ζωή μας είναι να εξασκηθούμε στον έλεγχό τους - «παν μέτρον άριστον» όπως συνηθίζουμε να λέμε. Προσπαθήστε να μην καταφεύγετε στα άκρα, αποφεύγοντας την υπερβολή. Δηλαδή, δεν θα πρέπει να λειτουργούμε με 100% λογική και με 0% συναίσθημα, ή το αντίθετο. Αυτό συνιστάται, καθώς πολλές φορές δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος το ίδιο συνεχώς μονοπάτι. Ανάλογα τις καταστάσεις πρέπει να μάθουμε να υπολογίζουμε που συνάπτει η λογική και που το συναίσθημα.

Ένα βασικό παράδειγμα που θα σας βοηθήσει να το αντιληφθείτε αφορά τις ερωτικές σχέσεις. Σε έναν δεσμό εάν ο σύντροφός σας, σας προδώσει και πληγωθείτε, λόγω της μεγάλης αγάπης προς το πρόσωπό του δύναται να παραβλέψετε το γεγονός, τολμώντας μια νέα επανασύνδεση. Όταν όμως δεν έχει μετανιώσει στην πραγματικότητα για τις πράξεις του και εξακολουθεί να σας στεναχωρεί, αντί να στοχεύει στην ευτυχία σας, τότε οφείλετε να προχωρήσετε μπροστά. Η λογική σε αυτή την περίπτωση είναι η ιδανική για να μην υποβιβαστείτε και να αναγνωρίσετε την αξία σας. Με το ίδιο σκεπτικό σε διαφορετικές συνθήκες συμβαίνει και το αντίθετο.

Με εξαιρετικό τρόπο ο Άλφρεντ Άντλερ, διατύπωσε με απλά λόγια μέσα σε μια πρόταση το όλο νόημα των προαναφερθέντων - «Ακολούθα την καρδιά σου, αλλά πάρε και το μυαλό μαζί σου».