fbpixel

Search icon
Search
Σημάδια ακμής και μαύρα στίγματα; Οι δερματολόγοι αποκαλύπτουν πώς να τα εξαλείψετε
FACE & BODY

Σημάδια ακμής και μαύρα στίγματα; Οι δερματολόγοι αποκαλύπτουν πώς να τα εξαλείψετε

Κι όμως είναι εφικτό


H ακμή είναι συνήθως μια συνεχής κατάσταση και όχι ένα μεμονωμένο γεγονός. Ξεκινά με μερικά σπυράκια, στη συνέχεια έρχεται η κατάλληλη θεραπεία και στο τέλος φτάνει η στιγμή για την επούλωση. Αν κι εσείς βρίσκεστε σε αυτήν τη στιγμή, τότε σας έχουμε όλα τα tips για να φτάσετε στη διαδικασία της αποκατάστασης. Απομακρύνετε τα σημάδια και τα μαύρα στίγματα και αποκτήστε την επιδερμίδα των ονείρων σας άμεσα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγη αφοσίωση και σωστή επιλογή προϊόντων και θεραπειών.

Τα σκούρα σημάδια, και η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της βλάβης στα κύτταρα του δέρματος που απελευθερώνουν χρωστική ουσία στα βαθύτερα επίπεδα του δέρματος και είναι πιο κοινά σε τόνους δέρματος πλούσιους σε μελανίνη. Τα κόκκινα σημάδια μετά την ακμή, που ονομάζονται επίμονο ερύθημα, είναι πιο κοινά σε άτομα με πιο ανοιχτόχρωμους τόνους δέρματος. Από την άλλη, οι ουλές ακμής αναφέρονται σε αλλαγές υφής στη δομή του δέρματος που προκαλούνται από τις βλάβες του κολλαγόνου οι οποίες προέρχονται από τις φλεγμονές. Αυτές είναι ένα αποτέλεσμα απώλειας ιστού που ονομάζεται ατροφική ουλή.

Όλα τα βασικά

skincare-expert-tips.jpg

Υφή

Υπάρχουν τρεις κύριες φάσεις της υφής των ουλών ακμής. Η πρώτη είναι η φλεγμονώδης φάση, κατά την οποία το δέρμα προσπαθεί να αυτοθεραπευθεί πυροδοτώντας μια φλεγμονώδη απόκριση. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν αυξημένες φλεγμονές έχουν και κατά συνέπεια περισσότερες ούλες. Αυτή η φάση διαρκεί μόνο λίγες ημέρες και ακολουθείται από τη φάση σχηματισμού κοκκιώδους ιστού, η οποία διαρκεί περίπου τρεις έως πέντε ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κατεστραμμένος ιστός επιδιορθώνεται και παράγεται νέο κολλαγόνο. Η τελική φάση, η φάση αναδιοργάνωσης της εξωκυτταρικής μήτρας, επικεντρώνεται γύρω από την επούλωση του τραύματος και τη δημιουργία νέου ιστού. Αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και, σε περίπτωση σοβαρών ουλών, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην υφή του δέρματος.

Αποχρωματισμός

Η υπερμελάγχρωση έρχεται μετά την ακμή και είναι γνωστή ως αποχρωματισμός. Κατά γενικό κανόνα, όσο πιο έντονη είναι η φλεγμονή κατά τη διάρκεια της, τόσο χειρότερη θα είναι η υπερμελάγχρωση τόσο σε σοβαρότητα όσο και σε διάρκεια. Μάλιστα, η έκθεση στον ήλιο και στα επίπεδα μελανίνης παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο πώς εμφανίζεται η υπερμελάγχρωση στο δέρμα.

skin-befor-40-skincare-products.webp

Η θεραπεία των ουλών ακμής

Πριν ξεκινήσετε τις πραγματικές θεραπείες, θα πρέπει να σας πούμε ότι η καλύτερη στιγμή για να το κάνετε είναι πριν οι ουλές ξεκινήσουν να υπάρχουν. Μερικά βασικά προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη δέσμευση για επαρκή αντηλιακή προστασία, την άμεση αντιμετώπιση των εξανθημάτων και την ενυδάτωση. Ωστόσο αν δεν κάνετε την πρόληψη υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις ουλές - ιδανικά ξεκινώντας με μια επίσκεψη στον δερματολόγο σας. Εάν εξακολουθείτε να έχετε ενεργή ακμή, είναι καλύτερο να προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε την ουλή με ένα τοπικό προϊόν όπως ένα συνταγογραφούμενο ρετινοειδές που μπορεί να θεραπεύσει την ουλή και την ενεργό ακμή σας. Αυτό θα βοηθήσει στην πιο άμεση αντιμετώπιση. Η δεύτερη προσέγγιση είναι να περιμένετε να αντιμετωπίσετε τις ουλές μετά που θέσετε υπό έλεγχο την ενεργό ακμή σας.

Ακόμη οι τοπικές θεραπείες έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν την εμφάνιση των ουλών ακμής αλλά τα αποτελέσματα είναι μέτρια και χρειάζονται μήνες συνεχούς χρήσης. Για υπερτροφικές και χηλοειδείς ουλές, οι ενέσεις κορτιζόνης που χορηγούνται από δερματολόγο μπορούν επίσης να τις μειώσουν σημαντικά. Όπως είναι προφανές, η τοπική, συστηματική θεραπεία θα βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω ουλών και φλεγμονών, επιτρέποντας στο δέρμα να αρχίσει να επουλώνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται βαθύτερες, μόνιμες αλλαγές. 

Μόλις σχηματιστεί η ουλή, χρειάζεται μια διαδικαστική προσέγγιση για να βελτιωθεί η εμφάνισή της. 
acid-skincare.jpg

Η χρονική περίοδος

Μπορείτε και πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία της υπερμελάγχρωσης μετά την ακμή αμέσως μόλις την δείτε. Εάν μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία αμέσως, θα μειώσει τη σοβαρότητα της φλεγμονώδους απόκρισης και η υπερμελάγχρωση μπορεί να μην καταλήξει τόσο σοβαρή. Άλλωστε, είναι γνωστό πως μια τέτοια κατάσταση σε προχωρημένο στάδιο αντιμετωπίζεται δυσκολότερα. Τα συστατικά παραμένουν παρόμοια και είναι η ρετινόλη, το γλυκολικό οξύ και η βιταμίνη C που εμποδίζει την παραγωγή μελάγχρωσης και βοηθά να φωτιστούν τα σκοτεινά σημεία. Τέλος μπορείτε να επιλέξετε και νιασιναμίδη για να φωτίσει το δέρμα.