fbpixel

Search icon
Search
Πονόλαιμος; Αντιμετωπίστε τον φυσικά και ανακουφιστείτε
HEALTH

Πονόλαιμος; Αντιμετωπίστε τον φυσικά και ανακουφιστείτε

Όλοι οι τρόποι για άμεσα αποτελέσματα


Διανύοντας την πιο κρύα εποχή του χρόνου, τα κρυολογήματα και οι ιώσεις αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο. Ένα από τα πιο κύρια συμπτώματα που ταλαιπωρεί τους περισσότερους είναι ο πονόλαιμος. Πολλές φορές μάλιστα, μπορείτε να γίνει τόσο ενοχλητικό και επίπονος σε σημείο που να μην μπορούμε ούτε να μιλήσουμε ακόμα ούτε και να φάμε. Μην ανησυχείτε όμως γιατί υπάρχουν γρήγοροι και εύκολοι τρόποι για να τον αντιμετωπίσουμε.

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε τις πιο αποτελεσματικές και φυσικές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να βάλετε ένα τέλος σ' αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα!

Πιείτε τσάι με μέλι

Ο πρώτος και ο πιο δημοφιλής τρόπος είναι να καταναλώσετε ένα ποτήρι τσάι με μέλι. To τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά και αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει ιογενείς ασθένειες, όπως τα κρυολογήματα. Παρέχει επίσης ένα τέλειο όχημα για το μέλι, ένα φυσικό καταπραϋντικό του πονόλαιμου. Στοιχεία από μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

7fa897e0e5a6c46a5301a1cb2e520e6b.jpg

Δοκιμάστε να κάνετε γαργάρες

Η επιστήμη λέει ότι το αλατόνερο μπορεί να κάνει θαύματα στην καταπολέμηση του πονόλαιμου. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο συνδυασμός ζεστού νερού και αλατιού μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί η συσσώρευση βλέννας, αποκαθιστώντας τον πονεμένο λαιμό. Η συνταγή είναι απλή. Ανακατέψτε σε μισό λίτρο νερό ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και κάντε πλύσεις αρκετές φορές την ημέρα για να μεγιστοποιήσετε τα καταπραϋντικά οφέλη. 

Καταναλώστε τα απαραίτητα υγρά 

Η κατανάλωση υγρών, όταν έχουμε πονόλαιμο, είναι απαραίτητη. Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη φάση, καθώς κρατά τις βλεννογόνους υγρές, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή και να σταματήσει ο πόνος. Προτιμήστε νερό εκτός ψυγείο και ζεστά ροφήματα αλλά όχι καυτά για μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Εντάξτε το λεμόνι στη διατροφή σας

Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, είναι μια άριστη επιλογή για να συνοδέψετε τα πάντα, ακόμα και το νερό σας. Το λεμόνι, βοηθά επίσης στην παραγωγή σιέλου, κάτι που θα κρατήσει τους βλεννογόνους σας ενυδατωμένους. Μην ξεχάσετε λοιπόν, να στύψετε αρκετό λεμόνι στο τσάι σας, τις σούπες σας ή απλά να ρίξετε μια φέτα στο ποτήρι με το νερό σας.

dd5001b330b57e39b8032f79791faacc.jpg

Περάστε χρόνο στη μπανιέρα σας

Ένα κρυολόγημα αποτελεί πάντα την τέλεια υπενθύμιση πως πρέπει να χαλαρώσετε τους ρυθμούς σας και να ενδώσετε στο self-care. Η ενυδάτωση που θα σας προσφέρει η μπανιέρα σας θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το stress, έναν παράγοντα που επηρεάζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Επίσης, οι ατμοί θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση και στην υγροποίηση της βλέννας, καθαρίζοντας τους αεραγωγούς σας.

ponolaimos-katapolemisi-3.jpg

Μην παραλείπετε την εχινάκεια

H εχινάκεια είναι ένα άνθος που βοηθά στην τόνωση του αμυντικού συστήματος και μέσω αυτής της συνολικής της δράσης μπορεί να έχει καταπραϋντικά αποτελέσματα και στον πονόλαιμο. Μπορείτε να φτιάξετε κάποιο ρόφημα. Ρίξτε σε ένα φλιτζάνι νερό 2 κουταλιές της σούπας εχινάκεια. Bράστε τον ανθό για 2-3 λεπτά. Kάντε γαργάρες και στη συνέχεια πιείτε το. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να δοκιμάσετε ψεκασμούς στον λαιμό σας, οι οποίοι θα προσφέρουν προσωρινή αλλά σημαντική ανακούφιση στην περιοχή.

Αποφύγετε τις ερεθιστικές ουσίες

Όταν έχουμε πονόλαιμο, πολλοί παράγοντες του περιβάλλοντος μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Ένας από αυτούς είναι φυσικά ο καπνός του τσιγάρου είτε καπνίζετε είτε εισπνέεται τον καπνό κάποιου άλλου, που καπνίζει. Άλλες τέτοιες ερεθιστικές ουσίες μπορεί να απελευθερώνονται από τα προϊόντα καθαρισμού, τα οποία μπορεί να εντείνουν την αίσθηση του πονόλαιμου.

ded25078d3359bae8c51f512ec6bc6b6.jpg

Διατηρήστε τον αέρα υγρό

Ο υγρός αέρας στο χώρο είναι απαραίτητος, καθώς ο ξηρός μπορεί να ερεθίσει περεταίρω το λαιμό. Αν δε διαθέτετε υγραντήρα, μπορείτε να αφιερώσετε μερικά λεπτά πάνω από νερό που βράζεις, ώστε να εισπνέετε τους υδρατμούς.