Ο χειμώνας είναι εδώ κι εμείς ετοιμαζόμαστε να καταπολεμήσουμε τα κρύα, παραμένοντας «ζεστοί» και μην ξεχνώντας φυσικά τις υπέροχες γεύσεις που θα μας κρατήσουν συντροφιά το επόμενο διάστημα. Οι σούπες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μας, αφού καταφέρνουν να συνδυάζουν την γαστρονομική εμπειρία με τη δυνατότητα του να παραμένουμε χορτάτοι, ανακαλύπτοντας παράλληλα νέες γεύσεις που θα μας ενθουσιάσουν!
Ανακαλύψτε 3 συνταγές για σούπα, ιδανικές γι' αυτήν την εποχή!
Σούπα κάστανο βελουτέ
Υλικά
- 2 φέτ. μπέικον
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο τρυφερό ψιλοκομμένο
- 6 φλ. ζωμό κότας
- 600 γρ. κάστανα προβρασμένα ή ψημένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
- 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
Για το σερβίρισμα
- γιαούρτι
- σχοινόπρασο
- λάδι τρούφας
Εκτέλεση
Βάζουμε το μπέικον σε αντικολλητική κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το ψήνουμε χωρίς λιπαρή ουσία για 3′ από κάθε πλευρά. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, πράσο, σέλερι, καρότο για 6-7′ ανακατεύοντας να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα κάστανα, τον ζωμό, τη μια φέτα μπέικον και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25′ να μαλακώσουν τα κάστανα και να λιώσουν. Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα κάστανο για να γίνει βελούδινη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τρίβουμε φρέσκο μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε την κρέμα. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Αν θέλετε η σούπα κάστανο να γίνει πιο αραιή, προσθέστε λίγο ζωμό επιπλέον. Αν θέλετε πιο λεία υφή περάστε την βελουτέ σε λεπτή σήτα σουρωτήρι. Μπορείτε να φτιάξετε τη καστανόσουπα 1 ημέρα πριν και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Θα την ζεστάνετε λίγο πριν σερβίρετε. Σερβίρετε τη σούπα κάστανο σε ζεστά πιάτα. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, λίγο γιαούρτι και σταγόνες από λάδι τρούφας.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ντοματόσουπα
Υλικά
- 600 γρ. ντομάτες
- 400 γρ. ψωμί
- 2 κλ. θυμάρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 φύλλο δάφνης
- 800 γρ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- κρουτόν
- ελαιόλαδο
- θυμάρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια, το ψωμί σε κυβάκια, και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε το θυμάρι και ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες σε μέτρια φωτιά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το σοτάρουμε για 3 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αδειάζουμε τις ψητές ντομάτες και το ψημένο ψωμί, μαζί με τα υγρά του ταψιού, στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το νερό, αλάτι, πιπέρι, και βράζουμε για 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα πίσω στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση η σούπα.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα. Σερβίρουμε με κρουτόν και πασπαλίζουμε με έξτρα ελαιόλαδο και θυμάρι.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σούπα γλυκοπατάτας
Υλικά
- 50 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 σκ. σκόρδο
- 800 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 250 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
- 50 γρ. καρότα, κομμένο σε ροδέλες
- 0,5 κ.γ. κύμινο τριμμένο
- ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 120 ml γάλα καρύδας
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις γλυκοπατάτες, το κουνουπίδι και το καρότο. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κύμινο, το τζίντζερ, το πιπέρι καγιέν και το ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε, για 40 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας, αλατοπιπερώνουμε, πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ και σερβίρουμε.
Συνταγή: Γιώργος Τσούλης