Ακούμε συχνά διάσπαρτες ονομασίες θρεπτικών ουσιών, βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και ιχνοστοχείων που βρίσκονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό και επιτακτικό το να γνωρίζουμε περαιτέρω πληροφορίες για αυτά, ώστε να κατανοήσουμε σε βάθος τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας.
Εσείς τι γνωρίζετε για τις πασίγνωστες πολυφαινόλες και την επίδραση τους στον οργανισμό σας;
Τι είναι οι πολυφαινόλες;
Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τις πολυφαινόλες, για αυτό ας ξεκινήσουμε από τον ορισμό τους. Πρόκειται για μια κατηγορία οργανικών χημικών ουσιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την παρουσία πολλών δομικών μονάδων φαινόλης. Έχουν πολύτιμη αντιοξειδωτική δράση και βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως στα φρούτα και στα λαχανικά και διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την δράση τους:
Φαινολικά οξέα: Αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή, αντικαρκινική και αντιική δράση.
Φλαβονοειδή: Είναι η μεγαλύτερη κατηγορία πολυφαινολών με αντικαρκινική δράση που καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Στιλβένια: Αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δράση κατά του καρκίνου, του διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του Αλτσχάιμερ. Σε αυτή την κατηγορία, συγκαταλέγεται και η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στα κόκκινα σταφύλια, στους ξηρούς καρπούς και στα μούρα.
Ανθοκυανίνες: Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτές προσφέρουν το κόκκινο και το μωβ χρώμα στα κόκκινα σταφύλια, στα κρεμμύδια, στα μούρα και στα ρόδια.
Ποια τρόφιμα της εμπεριέχουν;
Μούρα
Τα μούρα υπερέχουν σε αυτήν την κατηγορία, καθώς αποτελούν ένα εκ των τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.
Κόκκινο κρασί
Υψηλή περιεκτικότητα ρεσβερατρόλης (είδος πολυφαινολών) που δύναται να καταπολεμήσεις τυχόν φλεγμονές.
Καφές
Περιέχει ένα είδος πολυφαινόλης που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη ορισμένων παθήσεων, όπως η νόσος του ήπατος, το Parkinson και ο διαβήτης τύπου 2.
Μαύρη σοκολάτα
Σίγουρα η σοκολάτα μπορεί να κάνει ακόμα πιο γλυκιά την καθημερινότητα μας, για αυτό και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να την αποκλείουμε από την διατροφή μας, θεωρώντας την ως ένα «απαγορευμένο» τρόφιμο που δεν πρέπει να καταναλώνουμε. Αντιθέτως, η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που συμβάλλουν στην έλεγχο της χοληστερόλης και κατ’ επέκταση στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και στη μείωση της κακής.
- Παράλληλα, τα φρούτα, στα οποία μπορούμε να τις ανακλύψουμε είναι τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα ρόδια, τα κεράσια, τα βατόμουρα, το grapefruit, οι φράουλες, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα σμέουρα.
- Ακόμη, τα λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες είναι το σπανάκι, οι πατάτες, τα κρεμμύδια, οι πράσινες και μαύρες ελιές, οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, τα μπρόκολα και τα καρότα.
- Τέλος, μην ξεχνάτε πως μπορείτε να τις βρείτε στα προϊόντα ολικής άλεσης, στο ελαιόλαδο, στο τσάι και σε συγκεκριμένα μπαχαρικά και καρυκεύματα, όπως τον γλυκάνισο, το φασκόμηλο, το κακάο, το κάρι, το ginger, το κύμινο, την κανέλα, την κάπαρη και τον δυόσμο.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία σας;
Τα οφέλη που σχετίζονται με τις πολυφαινόλες είναι πολλά. Άλλωστε, τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για την ικανότητα που έχουν να καταπολεμούν την καταστροφή των κυττάρων του οργανισμού.
Αξίζει να γνωρίζετε πως ενδέχεται να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο για τον διαβήτη τύπου 2, αφού μειώνουν τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα απορροφά τη ζάχαρη και αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Παράλληλα, η επίδραση των πολυφαινολών του πράσινου τσαγιού είναι η δράση κατά των φλεγμονών, ενώ μειώνουν και τον κίνδυνο απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό συμβάινει, διότι ο οργανισμός, έπειτα από την κατανάλωση τους οδηγείται σε μείωση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, ενδέχεται να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο και στο σωματικό βάρος, ιδιαίτερα στη ρύθμιση του.
Προσοχή: Έρευνες έχουν αποδείξει πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πολυφαινολών ενδέχεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη όγκων και στην παραγωγή των θυροειδικών ορμονών.
Συνεπώς, η διατροφή μας χρειάζεται να στηρίζεται στο μέτρο και την ισορροπία και όχι στον υποσιτισμό και στην απαγόρευση τροφίμων. Άλλωστε, το διατροφολόγιο μας χρειάζεται να μας κάνει να αισθανόμαστε πληρότητα, συναισθηματική και στομαχική, και όχι καταπίεση και άγχος.