fbpixel

Search icon
Search
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο κόσμος της μόδας δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια
FASHION

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο κόσμος της μόδας δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια

Οι εξελίξεις τρέχουν και τώρα δεν είναι η ώρα να παριστάνουμε τους απλούς παρατηρητές


Η Ουκρανία βιώνει μερικές από τις πιο σκληρές και δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Η Ευρώπη δέχεται ισχυρά χτυπήματα κι ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί όσα συμβαίνουν με κομμένη την ανάσα. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη κι ευχή όλων, είναι να τελειώσουν όλα αυτά όσο πιο σύντομα γίνεται. Να επιστρέψει ο κόσμος στην κανονική του ζωή. Να έχουμε Eιρήνη, να μην υπάρχει πόλεμος, να μην υπάρχουν θάνατοι αθώων ανθρώπων. 

Ο κόσμος της μόδας δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος σε όλο αυτό. Ο Fashion Month είναι σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως τα high - street brands κι οι fashionistas που βρίσκονται στο Μιλάνο και το Παρίσι, κάνουν focus σε όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είναι απαραίτητο να μιλήσουν όλοι. Να βγουν μπροστά και να στείλουν το δικό τους, ξεκάθαρο μήνυμα κατά του πολέμου. Να σταθούν δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δίνουν μάχη καθημερινά για τη ζωή και την ελευθερία τους. Ο fashion world φωνάζει «παρών» και θα υπάρξει και συνέχεια...

Κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος!

Η δύναμη των social media

Οι μεγάλοι οίκοι μόδας κάνουν ένα step μπροστά κι αντιδρούν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με φόντο την στάση της Ρωσίας και τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στην Ουκρανία. Ένας από αυτούς, είναι κι ο Balenciaga, που πήρε την απόφαση να διαθέσει τα κανάλια του στα social media για την ενημέρωση και τη συγκέντρωση δωρεών, που θα διατεθούν στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Η σημαία της χώρας και τα χρώματά της κατακλύζουν τα social media του brand, που στέλνει με κάθε μέσο το δικό του μήνυμα υπέρ της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, κάτι ανάλογο κάνει κι ο οίκος Gucci, γνωστοποιώντας ότι μέσω της παγκόσμιας καμπάνιας του CHIME FOR CHANGE, διαθέτει το ποσό των 500.000 δολαρίων στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ώστε να παρέχει άμεση βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες, που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον εφιάλτη του πολέμου.

Ο βρετανικός οίκος Burberry από την άλλη εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας ενημέρωσε πως κατέθεσε τη δική του δωρεά στον βρετανικό Ερυθρό Σταυρό, ενώ κάλεσε και τον απλό κόσμο να κάνει το ίδιο, παρέχοντας το link του μη κερδοσκοπικού οργανισμού. «Αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για πολλούς ανθρώπους και οι σκέψεις μας είναι με όλους αυτούς που επηρεάζονται από την κρίση», σημείωσε μεταξύ άλλων. Ανάλογη είναι κι η στάση του Valentino, που σε ανακοίνωσή του στα social media αναφέρει: «Ο οίκος Valentino ενώνει τις δυνάμεις του με την Camera Nazionale della Moda Italiana και δωρίζει €500.000 στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ώστε να εξασφαλίσει άμεση βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες . Η κοινότητα Valentino ελπίζει στην ειρηνική επίλυση της διαμάχης».

Τέλος, ο όμιλος OTB, στον οποίο ανήκουν Diesel και Maison Margiela, έβαψε τα social media του στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας και παντού κυριαρχεί το μήνυμα «όχι πόλεμος». Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως: «Ο όμιλος OTB είναι υπέρ της ειρήνης και στηρίζει τους ανθρώπους της Ουκρανίας. Ο όμιλος και το ίδρυμα OTB ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες που καλεί σε στήριξη των ανθρώπων και των οικογενειών που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Με την οικονομική στήριξη και του Ιδρύματός μας, τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορέσουν να παρέχουν άμεσα οικονομική βοήθεια στους πρόσφυγες».

Μία Fashion Week διαφορετική από τις άλλες 

00087-giorgio-armani-fall-2022-ready-to-wear-milan-credit-filippo-fior-gorunway-mStyZ.webp
Armani Fall/Winter 2022-2023

Τα fashion shows είναι γεμάτα λάμψη, γεμάτα luxurious pieces, μουσική, χρώματα, καλή διάθεση... Φέτος όμως, τα πράγματα -πρέπει- να είναι λίγο διαφορετικά. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν τεράστιο κίνδυνο και δε θα μπορούσε να γίνει τίποτα αλλιώς. Το Μιλάνο φόρεσε -λοιπόν- και φέτος τα καλά του κι υποδέχθηκε τους μεγαλύτερους και πιο hot οίκους μόδας, που παρουσίασαν τις νέες collections τους. Ο Giorgio Armani κατάφερε να κλέψει την παράσταση, όχι με τα pieces που είδαμε στην πασαρέλα, αλλά με την απόφασή του να μας χαρίσει ένα διαφορετικό show. Χωρίς μουσική, γεμάτο με συναισθήματα. Η παρουσίαση της Fall/Winter 2022-2023 συλλογής του ήταν πολύ διαφορετική και θα μείνει στην ιστορία. Ο Ιταλός σχεδιαστής, εξέφρασε το σεβασμό του απέναντι στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία με ένα βουβό show, κλείνοντας εντελώς τη μουσική, σε μία συμβολική κίνηση, για να τιμήσει τις ψυχές που έχασαν τη ζωή τους.

«Η απόφασή μου να μη χρησιμοποιήσω καθόλου μουσική, πάρθηκε ως δείγμα σεβασμού απέναντι στον κόσμο που εμπλέκεται στην συνεχώς εξελισσόμενη τραγωδία στην Ουκρανία», ανέφερε στη δήλωσή του. Το κοινό δεν σταμάτησε να χειροκροτεί κι ήταν φανερό, πως η ατμόσφαιρα ήταν κάτι παραπάνω από φορτισμένη. O Armani έδειξε σε όλους πως πράγματι, η ζωή συνεχίζεται ακόμη κι αν λίγο παραδίπλα χάνονται αθώες ζωές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να μας νοιάζει, να ενδιαφερόμαστε, να στηρίζουμε έστω κι από μακριά τους λαούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πόλεμο. Άλλωστε, αν κάτι μας έμαθαν η στάση της Ρωσίας κι όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, είναι ότι όλα μπορούν να ανατραπούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα κι αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να μιλάμε και να αλληλοστηριζόμαστε. 

armani.jpg
Giorgio Armani

Οι ανθρώπινες ιστορίες του πολέμου

Στον πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Ο εφιάλτης αυτός κρύβει μέσα του πολύ πόνο, φόβο και σκοτάδι. Άνθρωποι που ζούσαν φυσιολογικά, μοιάζουν να τα χάνουν όλα, υλικά και μη. Η σχεδιάστρια Lilia Litkovskaya θεωρείται μία από τις πιο γνωστές και πετυχημένες σχεδιάστριες της Ουκρανίας. Μάλιστα, στο παρελθόν έχει μιλήσει πολλές φορές για την πατρίδα της και την επιλογή της να σχεδιάζει και να παράγει τις collections της εκεί, ενώ έχει ιδρύσει και μία επιτυχημένη σχολή μόδας στο Κίεβο, που Schooll. «Τη μια στιγμή προετοιμαζόμουν για την Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, την άλλη ήμουν πρόσφυγας», εξηγεί. Mε την έναρξη του πολέμου που κήρυξε ο Vladimir Putin, έφυγε από τη χώρα με τη δύο ετών κόρη της. Η ομάδα κι η μητέρα της παρέμειναν στην Ουκρανία κι η ίδια, ετοιμάζεται να δώσει το «παρών» στο Παρίσι. Σκοπεύει να στείλει το δικό της μήνυμα και να παλέψει κι αυτή για την πατρίδα της, με το δικό της τρόπο. «Θέλω να πω "Αυτή είναι η Ουκρανία". Να βροντοφωνάξω για την πατρίδα μου, την αίγλη του στρατού μας και των ηρώων. Είμαστε ένα έθνος με ταλέντο, είμαστε δυνατοί και γεμάτοι με τέχνη, ενέργεια και δημιουργικότητα», είπε σε συνέντευξή της. Φοβάται για τους ανθρώπους της, αλλά δε χάνει την πίστη της.

Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες ημέρες γίνονται συνεχώς γνωστές οι ιστορίες ανθρώπων που ανήκουν στο χώρο της μόδας και βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Φωτογράφοι, makeup artists, μοντέλα... Άνδρες και γυναίκες που επρόκειτο να βρεθούν στο Μιλάνο και στο Παρίσι, κάνοντας τη δουλειά τους όπως όλοι εμείς, παραμένουν στα καταφύγια και προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Να κρύψουν τον πόνο τους και να σώσουν τη ζωή τους. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος, αυτή με τη λιγότερη λάμψη και το περισσότερο σκοτάδι. Ο κόσμος της μόδας δε μένει ανεπηρεάστος και δε θα έπρεπε να το κάνει. Στέλνει τα δικά του μηνύματα με κάθε τρόπο και μέσο και στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων που μάχονται. Ελπίδα όλων; Ότι η επόμενη Fashion Week θα είναι εντελώς διαφορετική...