fbpixel

Search icon
Search
O Balenciaga του Demna Gvasalia: Πώς ο σχεδιαστής επαναπροσδιορίζει το σχεδιαστικό DNA του οίκου
PEOPLE & MOMENTS

O Balenciaga του Demna Gvasalia: Πώς ο σχεδιαστής επαναπροσδιορίζει το σχεδιαστικό DNA του οίκου

O creative director επανέφερε το όνομα του ιστορικού label στο προσκήνιο


Η επιρροή που άσκησε ο Cristóbal Balenciaga στον κόσμο της μόδας είναι αδιαμφισβήτητη. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η εναλλακτική προσέγγιση της γυναικείας σιλουέτας είναι δύο έννοιες που περιγράφουν εύστοχα την προσωπικότητα των ρούχων του. Με επιρροές από τη μοντέρνα τέχνη και την αρχιτεκτονική, ο Ισπανός σχεδιαστής ξεκίνησε από πολύ νωρίς να δραστηριοποιείται στο χώρο της μόδας, ανοίγοντας το πρώτο του κατάστημα σε ηλικία 24 ετών στο San Sebastián της Ισπανίας. 

Η εγκατάσταση του στο Παρίσι το 1936, λόγω των πολιτικών εξελίξεων της χώρας του, υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση του ύφους του, καθώς άρχισε να συμπεριλαμβάνει στοιχεία από διαφορετικούς πολιτισμούς στα σχέδια του, όπως το παλτό με τα μανίκια σε στιλ κιμονό. Τα χοντρά υφάσματα με τα οποία έντυνε τις δημιουργίες του και το αυστηρό κόψιμο των ρούχων του θύμιζαν τους πίνακες του Goya και αναδείκνυαν την τεχνογνωσία του, με αποτέλεσμα να κερδίσει την προσοχή και το σεβασμό σπουδαίων συνοδοιπόρων του, όπως του Dior και της Coco Chanel.

00e3b507ded7883842e7ba01893303ae.jpg
Cristóbal Balenciaga


Την περίοδο που οι περισσότεροι σχεδιαστές, μαζί με το κοινό τους, προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στη virtual εποχή στην οποία είχε ενταχθεί πλέον και ο χώρος της μόδας και της πασαρέλας, ο Gvasalia άδραξε την ευκαιρία για να πραγματοποιήσει ένα προσωπικό του όνειρο. Σε συνεργασία με τους δημιουργούς της δημοφιλούς σειράς animation The Simpsons ετοίμασε ένα 10λεπτο επεισόδιο το οποίο παρουσίασε στο show για την κολεξιόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022 τον περασμένο Οκτώβριο. 

fdd6e547f2c021d9ba892414ee8d0935.jpg
Demna Gvasalia


Οι εκλεκτοί καλεσμένοι κατέφθασαν στο Théâtre du Châtelet του Παρισιού φορώντας κομμάτια από την κολεξιόν και περπάτησαν σε ένα σκηνικό που θύμιζε πρεμιέρα κινηματογραφικής ταινίας, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουν πως τα μοντέλα ήταν οι ίδιοι. 

Το event συμβόλιζε την επιστροφή στα δια ζώσης runways και ο σχεδιαστής τίμησε τους καλεσμένους του με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Μετά την είσοδο τους στην αίθουσα οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν έκπληκτοι τους χαρακτήρες της κωμικής σειράς να κάνουν πασαρέλα φορώντας κλασικά κομμάτια του οίκου, ενώ στο project συμμετείχαν και μεγάλα ονόματα από το χώρο της μόδας και της showbiz, όπως η Anna Wintour και η Kim Kardashian με τον Kanye West.

95714f1b560063c00887be07e319d1fd.jpg
Από τη Spring/Summer 2022 collection


Αξίζει, φυσικά, να αναφερθούμε και στην παρουσία του οίκου στο φετινό Met Gala που δεν πέρασε απαρατήρητη. Παρόλο που το θέμα του event ήταν η αμερικανική μόδα και οι αναφορές σε αυτήν, ο γαλλικός οίκος υπήρξε η επιλογή αρκετών celebrity, ενώ ο Gvasalia βρίσκεται πίσω από τα controversial look της βραδιάς, όπως αυτό της Kim Kardashian. 

e94b180c2237c05eebaefc39ff6707a4.jpg
Η Kim Kardashian με δημιουργία Balenciaga στο φετινό Met Gala


O Balenciaga έντυσε, επίσης, τη Rihanna, που έχει διεκδικήσει τον τίτλο της «βασίλισσας του Met Gala», με ένα μαύρο oversized φόρεμα και, όπως ήταν αναμενόμενο, απέσπασε τις καλύτερες κριτικές. Ξεχωρίσαμε, ακόμα, την εμφάνιση της Tracee Ellis Ross με την εντυπωσιακή μπλε electric τουαλέτα σε στυλ ρόμπας, που ήταν μία από τις πιο πρόσφατες couture δημιουργίες του Gvasalia για τον οίκο.

70141ae15b5e99558e561bff0be1c342.jpg
Η Rihanna με δημιουργία Balenciaga στο φετινό Met Gala


H τελευταία κολεξιόν του Balenciaga φέρει τον τίτλο The Lost Tapes και αποτελεί μία φουτουριστική προσέγγιση του στiλ της δεκαετίας των '90s. Ο σχεδιαστής, εμπνευσμένος από τις συλλογές των προκατόχων του, επαναφέρει το minimal στοιχείο των fashion trends εκείνης της εποχής στην πιο gothic και αποδομημένη μορφή του. Μονοχρωματικά look, κυρίως σε μαύρο χρώμα, και διαφορετικές ποιότητες υφασμάτων «παντρεμένες» μεταξύ τους είναι τα κεντρικά σημεία της συλλογής Fall 2022, χωρίς φυσικά να λείπουν τα έντονα αξεσουάρ που προσδιορίζουν τα '90s, όπως η χαρακτηριστική baguette bag.