fbpixel

Search icon
Search
Volodymyr Zelensky: Ένας κωμικός που κρατάει όρθιο τον ουκρανικό λαό στην πιο δύσκολη μάχη
PEOPLE & MOMENTS

Volodymyr Zelensky: Ένας κωμικός που κρατάει όρθιο τον ουκρανικό λαό στην πιο δύσκολη μάχη

Ένα πρόσωπο που αμφισβητήθηκε πολύ, αλλά κατάφερε να κάνει την ανατροπή


Η Ουκρανία βιώνει μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, αλλά αντιστέκεται κι υψώνει το ανάστημά της, μπροστά στην πανίσχυρη Ρωσία. Μπροστά από όλους, υπάρχει ένα πρόσωπο που δίνει μία μεγάλη μάχη, την πιο μεγάλη της ζωής του, ενδεχομένως. Ο Volodymyr Zelensky. Ένας κωμικός, που ανέλαβε την προεδρία της χώρας του και πλέον, παλεύει για να την κρατήσει όρθια. Οι επιθέσεις από τη Ρωσία συνεχίζονται, με τον Vladimir Putin να παραμένει σταθερός στις θέσεις του και να μην κάνει βήμα πίσω κι ο ουκρανικός λαός, καλείται να αντέξει όσο γίνεται περισσότερο. 

Ποιος είναι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας; Ποιος είναι ο άνθρωπος που ηγείται αυτής της χώρας και μάχεται για ένα καλύτερο αύριο, μία ελεύθερη ζωή; Συνεχίστε να διαβάζετε, για να μάθετε όλες τις απαντήσεις.

Ο πιο δύσκολος ρόλος της ζωής του!

Who is who 

zel-1-e1579446299510.jpg

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο εβραϊκής καταγωγής, Volodymyr Zelensky γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1978 στο Κριβί Ριχ, τη μεγαλύτερη πόλη νοτιοανατολικά της σημερινής Ουκρανίας. Ο παππούς του υπηρέτησε στον Κόκκινο στρατό στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τα τρία αδέρφια του σκοτώθηκαν στο ολοκαύτωμα. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής κι επικεφαλής του τμήματος της επιστήμης κυβερνητικής και computer hardware στο Οικονομικό Ινστιτούτο της πόλης του, ενώ η μητέρα του ήταν μηχανικός. Ο Volodymyr διάβαζε πολύ από αρκετά νεαρή ηλικία και στα 16 του πήρε πτυχίο στην αγγλική γλώσσα, εξασφαλίζοντας σπουδές στο Ισραήλ. Ωστόσο, ο πατέρας του δεν ήταν σύμφωνος και του επέβαλε να σπουδάσει νομική. Ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά κι ολοκλήρωσε τη σχολή του, παίρνοντας και το πτυχίο του, όμως, δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα. Δεν ήταν κάτι που ήθελε κι όταν ήρθε η ώρα, πήρε ο ίδιος τη ζωή στα χέρια του.

Είχε άλλα σχέδια για τον εαυτό του και συγκεκριμένα, αυτό που ήθελε να κάνει, ήταν να γίνει ηθοποιός και τα κατάφερε! Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που εργάστηκε πολύ στενά με τη Ρωσία, καθώς τα γραφεία της εταιρίας του ήταν στη Μόσχα, ενώ τα περισσότερα έργα του είναι γραμμένα στα ρώσικα. Υπήρξε συνιδιοκτήτης της Green Family LTD με έδρα την Κύπρο, ενώ δημιούργησε και τη ρωσική εταιρία παραγωγής ταινιών Grin Films. Τον Αύγουστο του 2014 έκανε τη διαφορά, όταν πήρε ξεκάθαρα θέση απέναντι από την Κυβέρνηση και το ουκρανικό Υπουργείο Πολιτισμού, μετά την απόφαση να απαγορεύσει τους Ρώσους καλλιτέχνες και τον ρωσικό πολιτισμό, στη χώρα. Το 2018, η ρομαντική κωμωδία «Αγάπη στη Μεγάλη Πόλη 2», απαγορεύτηκε στην Ουκρανία και κάπως έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την πολιτική του καριέρα.

Ο λαός της Ουκρανίας τον γνώρισε και μάλλον, τον αγάπησε μέσω της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Servant of the People», που έκανε πρεμιέρα το 2015. Ο Zelensky υποδυόταν έναν καθηγητή ιστορίας, που έφτασε στο σημείο να γίνει πρόεδρος της χώρας... κατά τύχη και συγκρούστηκε ανοικτά με τη διαφθορά. Επρόκειτο για μία σειρά που πέρασε πολύ σημαντικά μηνύματα στους πολίτες της χώρας και πολύ γρήγορα, ο Ουκρανός κωμικός εξελίχθηκε στο απόλυτο hot πρόσωπο, που συνεχώς έβλεπε τη δημοτικότητά του να μεγαλώνει. Μέχρι που ήρθε το next step...

Η εκλογή κι η νέα σελίδα

202202031950-main.jpg

Κάπως έτσι, πήρε την απόφαση να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές και το 2019, ανέλαβε την εξουσία, με τον κόσμο να του δείχνει ανοικτά την εμπιστοσύνη του. Βασικό αίτημα ήταν -φυσικά- η καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα. Ο Zelensky είχε δεσμευτεί ότι ως πρόεδρος θα είναι φιλελεύθερος, ευρωπαϊστής και συμφιλιωτικός κι από την πρώτη κιόλας στιγμή, ήταν ξεκάθαρο πως είχε από πίσω του αρκετό κόσμο, που πίστεψε στο όραμά του και τον ακολουθούσε πιστά. Είναι ενδεικτικό, ότι μόνο στο Instagram μετρούσε 3.8 εκατομμύρια followers, ενώ μέσα σε τρία χρόνια απέκτησε πάνω από 11 εκατομμύρια «ακόλουθους». Τα πράγματα στο ξεκίνημα έδειξαν να εξελίσσονται ιδανικά, ωστόσο, πολύ σύντομα βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν τεράστιο εφιάλτη. Ο Vladimir Putin έκανε τις απειλές του, πράξεις κι από τη μία στιγμή στην άλλη, Ρωσία κι Ουκρανία βρέθηκαν αντιμέτωπες, με τον ρωσικό στρατό να εξαπολύει αμέτρητες επιθέσεις, απειλώντας ανοικτά το Κίεβο κι όχι μόνο...

Για τους επικριτές του, ο Zelensky είναι ένας μειωμένων ικανοτήτων Πρόεδρος, που έκανε και κάνει σημαντικά λάθη. Από την άλλη όσοι τον υποστηρίζουν μέχρι και σήμερα, μιλούν για έναν πολιτικό με ξεκάθαρες ιδέες, που έστω και σε συνθήκες πολέμου, έχει καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Κλείνει τα αυτιά του στις ρωσικές απειλές σε βάρος του, αρνείται να εγκαταλείψει το Κίεβο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να προστατέψει την πατρίδα και τους πολίτες του. «Θα πολεμήσουμε όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», ήταν το μήνυμα που έστειλε από την πρώτη στιγμή στους Ουκρανούς που βρίσκονται σε κάθε σημείο της γης. «Εγώ είμαι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος της Ρωσίας. Η οικογένειά μου είναι ο στόχος νούμερο 2». Πρόσθεσε. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, είχε μόνο... τηλεοπτικούς αντιπάλους. Πλέον, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά κι ο Ουκρανός Πρόεδρος, στα 44 του χρόνια, πολεμάει για το μέλλον του δικό του, της πατρίδας του και των παιδιών του.

Η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους

shutterstock-1801657621.jpg

Στη δική του περίπτωση, τα πράγματα κυλούσαν πάντα από μόνα τους. Ακολουθούσε την καρδιά του και δε δίστασε ποτέ να κάνει το βήμα παραπάνω και να πάρει μεγάλα ρίσκα, ακόμη κι αν όλα έμοιαζαν να είναι εναντίον του. Έγινε ο πρώτος Εβραίος Πρόεδρος της Ουκρανίας και δεν αποτελεί μυστικό, ότι από μικρή ηλικία είχε αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με τη Ρωσία. Τραγική ειρωνεία; Με τον ίδιο σε ηγετικό ρόλο, η χώρα του δέχεται τεράστια χτυπήματα και βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου, την ώρα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κατάληξη όλων όσων βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες.

Ο Zelensky παραμένει σταθερός στις ιδέες του και δεν εγκαταλείπει κανέναν και τίποτα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκόπευαν να τον φυγαδεύσουν, ωστόσο, ο ίδιος έδωσε τη δική του, ξεκάθαρη απάντηση, σημειώνοντας: «Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι βόλτες». Μπορεί η κατάσταση να είναι εξαιρετικά δύσκολη και το Κίεβο να βρίσκεται αντιμέτωπο με μία τεράστια απειλή, όμως, μαζί με τη σύζυγό του Olena μοιάζουν αποφασισμένοι να μην παρατήσουν τη μάχη. Άλλωστε, αυτό είναι το χρέος του σαν Πρόεδρος. Το ζευγάρι έχει μία κόρη 17 ετών κι έναν γιο 9 ετών κι ο Zelensky δεν έκρυψε ποτέ ότι τους έχει μεγάλη αδυναμία. Η οικογένειά του είναι το απόλυτο κι ίσως μοναδικό, στήριγμά του κι από αυτήν, αντλεί δύναμη για να συνεχίσει. 

Η ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μείνει στην ιστορία και σίγουρα, θα τη θυμόμαστε όλοι μας για πολλά χρόνια. Τα λόγια του ήταν συγκινητικά, ήταν αληθινά, έβγαιναν μέσα από την καρδιά του. Και πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό, την ώρα που εκατοντάδες Ουκρανοί μάχονταν για ελευθερία τους; «Δεν ξέρω πια πώς να χαιρετάω τον κόσμο. Κάθε μέρα μπορεί να είναι η τελευταία κι είναι η τελευταία για πολλούς ανθρώπους. Μιλάω στο όνομα των συμπολιτών μου που υπερασπίζονται την ελευθερία, πληρώνοντας μεγάλο τίμημα. Χαίρομαι που μπορούμε να ενώσουμε όλες τις χώρες της Ε.Ε. αυτό έχει ένα τίμημα, πολύ υψηλό, μια τραγωδία», ανέφερε αρχικά, για να συνεχίσει:

«Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δύο επαναστάσεις, ένας πόλεμος και πέντε ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας. Ξέρετε, δε διαβάζω κάποιο χαρτί... Αυτά μας τελείωσαν… Εδώ ζούμε με τη ζωή και με το θάνατο. Σήμερα, χάνονται ζωές για τις αξίες, τις αρχές μας, την ελευθερία. Οι καλύτεροί μας άνθρωποι φεύγουν, οι πιο δυνατοί, οι πιο αξιόλογοι. Συχνά λέμε ότι θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε και χαίρομαι που μπορούμε πλέον να πούμε ότι το κάνουμε. Θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε έναντι όλων.

Μαχόμαστε για τη γη μας, τη χώρα μας, την ελευθερία μας. Παρότι η χώρα μας δέχεται επίθεση, κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει. Όλες οι πλατείες μας, θα ονομάζονται πλατείες ελευθερίας. Κανείς δε θα μας λυγίσει. Είμαστε δυνατοί. Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν. Και ο Putin θα μας πει ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που χτυπά στρατιωτικές υποδομές. Τι εννοεί; Εργάζονται παιδιά εκεί. Ο λαός μας έχει υψηλό ηθικό, δίνουμε μια μάχη για τα δικαιώματα, την ελευθερία, τη ζωή μας, την επιβίωσή μας». Σύσσωμο το Ευρωκοινοβούλιο σηκώθηκε όρθιο για να τον χειροκροτήσει. Μίλησε για την επίθεση στο Χάρκοβο με τους πυραύλους cruise, που χτύπησαν την πλατεία Ελευθερίας. Μίλησε για όλα εκείνα τα μικρά παιδιά, που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους. Ήταν μία εξαιρετικά φορτισμένη στιγμή για όλους κι ο Zelensky μας έδειξε για μία ακόμη φορά, πως είναι πολλά περισσότερα από ένας Πρόεδρος.

Αυτό το διάστημα, είναι το πιο δύσκολο της ζωής του, όμως δεν τα παρατάει. Δηλώνει αποφασισμένος να παλέψει για το μέλλον της χώρας του. Κανείς δεν ξέρει αν θα τα καταφέρει. Το σίγουρο είναι -όμως- πως είναι ένας σπουδαίος μαχητής που δε λυγίζει εύκολα...