fbpixel

Search icon
Search
Η Ελλάδα θρηνεί τα πρώτα της θύματα, ο Putin δεν αλλάζει στάση κι η Ουκρανία αντιστέκεται
PEOPLE & MOMENTS

Η Ελλάδα θρηνεί τα πρώτα της θύματα, ο Putin δεν αλλάζει στάση κι η Ουκρανία αντιστέκεται

Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της ρωσικής εισβολής


Για μία ακόμη μέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στα ρωσικά στρατεύματα. Τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία, μέσα από ένα έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα και κάπως έτσι, δύο χώρες που έχουν περάσει πολλά και τις ενώνουν ακόμη περισσότερα, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη φρίκη του πολέμου. Ο ρωσικός στρατός εξαπολύει τη μία επίθεση μετά την άλλη και μεγαλουπόλεις που μέχρι πρότινος έμοιαζαν απολύτως φυσιολογικές κι έλαμπαν στο φως του ήλιου, πλέον βυθίζονται στο πένθος και το σκοτάδι.

0977dbe5-8f9c-4fc0-96b5-e2229d9f8b86.jpg

Ο πλανήτης εξακολουθεί να παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην περιοχή, με τους ηγέτες των ισχυρών δυνάμεων να βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία, ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θρηνεί ήδη τα πρώτα της θύματα. Οι εξελίξεις τρέχουν κι εμείς συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά γεγονότα των τελευταίων ωρών.

Η Ουκρανία εκπέμπει SOS!

Διαδοχικές επιθέσεις και χάος

Η Ρωσία κλιμακώνει την επίθεσή της, την ώρα που οι Ουκρανοί παλεύουν με κάθε μέσο, να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Ειδικά στη διάρκεια της νύχτας, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται, κάτι που συνέβη όλες τις τελευταίες ημέρες. Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Ουκρανίας, ενώ πλέον έχουν περικυκλωθεί ακόμη δύο μεγάλες πόλεις της χώρας. Την ίδια ώρα, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη στο Κίεβο, με την -άλλοτε λαμπερή- πρωτεύουσα να δέχεται ισχυρά χτυπήματα, ενώ ακόμη κι απλοί πολίτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να προστατεύσουν την πατρίδα τους. 

2c102016-1918-4436-bce5-48af97715514.jpeg

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στο Χάρκοβο, καθώς υπήρξαν αναφορές που έκαναν λόγο για ένα χτύπημα στον αγωγό φυσικού αερίου μετά από ρωσική επίθεση, με την Κυβέρνηση από τη μεριά της να σημειώνει πως ενδεχόμενο χτύπημα στο συγκεκριμένο σημείο, θα μπορούσε να αποτελέσει «περιβαλλοντική καταστροφή», συνιστώντας σε όλους όσους βρίσκονται στα σπίτια τους, να καλύψουν τα παράθυρά τους. Όλα αυτά, την ώρα που έκαναν την εμφάνισή τους ρεπορτάζ που ήθελαν τους Ρώσους να έχουν χτυπήσει ένα παιδικό νοσοκομείο, ωστόσο, τελικά αυτό διαψεύστηκε αν και κανείς δεν είναι σίγουρος για την πραγματικότητα. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Lizz Truss, έστειλε το δικό της μήνυμα και πήρε θέση ξεκάθαρα απέναντι από τον Vladimir Putin, σημειώνοντας πως:

«Η ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αρχή του τέλους για τον Vladimir Putin. Bλέπουμε ισχυρή και γενναία ουκρανική αντίσταση. Tο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να τους παρέχει όπλα και οικονομική υποστήριξη. O Putin κάνει στρατηγικό λάθος αυτή τη στιγμή. Φοβάμαι ότι αυτή η σύγκρουση θα μπορούσε να είναι πολύ πολύ αιματηρή».

Η Ελλάδα θρηνεί

67f4fa8c-8a40-4211-aa30-7fda62e64579.jpeg


Με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θρηνούν θύματα, καθώς όπως έγινε γνωστό, δέκα ομογενείς έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης. Οι πρώτοι δύο Έλληνες ομογενείς έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμό στο χωριό Σαρτανά, ενώ ακόμη έξι τραυματίστηκαν. Λίγη ώρα μετά ακόμη τέσσερις Έλληνες βρέθηκαν νεκροί στο χωριό Μπουγάς, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης και το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι ακόμη τέσσερις ομογενείς έπεσαν νεκροί από βολές που εξαπολύθηκαν από αέρος στο χωριό Σαρτανά. Και οι 10 Έλληνες νεκροί, όπως και οι έξι τραυματίες, ήταν άμαχοι, σύμφωνα με όσα μεταφέρονται τις τελευταίες ώρες, με την Αθήνα να εκφράζει τον αποτροπιασμό και την οργή της.

«Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους. Συλλυπητήρια στους οικείους τους. Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας», ανέφερε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του αντίδραση μετά τις μαύρες εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ θέση πήρε κι ο Γάλλος Πρόεδρος, Emmanuel Macron, o οποίος στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας. Σε ένα tweet γραμμένο στα ελληνικά, ο Macron ανέφερε πως:

«Δεν είναι μόνο ο λαός της Ουκρανίας που πενθεί σήμερα εξαιτίας του πολέμου που προκάλεσε η Ρωσία, αλλά όλοι οι λαοί της Ευρώπης. Απόψε σκεφτόμαστε με θλίψη την Ελλάδα που έχασε άδικα δέκα ομογενείς που ζούσαν στην Oυκρανία, κοντά στην Μαριούπολη».

70894638-8b59-45da-9eea-a4858bf71e41.jpeg

Πυρηνική απειλή πάνω από την Ευρώπη

Οι εξελίξεις τρέχουν στην Ουκρανία κι η ανησυχία μεγαλώνει. Ο λόγος; Οι πρόσφατες απειλές του Ρώσου Προέδρου σήμαναν.... συναγερμό, με τον Jean-Yves Le Drian να δηλώνει πως ο Vladimir Putin απειλεί με πυρηνικά όπλα, αγνοώντας ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη. Ο Ρώσος, έχει απειλήσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες με χρήση πυρηνικών όπλων, σημειώνοντας: «Οποιος προσπαθήσει να μας σταματήσει και να δημιουργήσει περαιτέρω απειλές εναντίον της χώρας μας, εναντίον του λαού μας, θα πρέπει να ξέρει ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα σας οδηγήσει σε συνέπειες που δεν έχετε δει ποτέ στην ιστορία σας». Τα λόγια του έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι ο ρωσικός στρατός έχει στην κατοχή του -μεταξύ άλλων- υπερηχητικά βλήματα κι οχήματα τα οποία μπορούν να μεταφέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, όπως το Zircon, το οποίο φαίνεται ότι ήδη είναι εγκατεστημένο σε πλοία του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, πολλοί Ουκρανοί πολίτες αγοράζουν όπλα, ώστε να αντισταθούν στις ρωσικές δυνάμεις, ενώ χιλιάδες κάτοικοι του Κιέβου έσπευσαν να εγκαταλείψουν την πόλη προς τον νότο. Χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία κι η Σλοβακία θα δεχτούν όπως φαίνεται τα μεγαλύτερα κύματα προσφύγων, ενώ η UNICEF προέβλεψε ότι έως και 5 εκατομμύρια Ουκρανοί μπορεί να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες, με τις ισχυρές δυνάμεις της Ε.Ε. να συνεδριάζουν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα στρατηγικό πλάνο, με φόντο την αντιμετώπιση της κατάστασης και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Η συνάντηση στη Λευκορωσία

Όλα αυτά, την ώρα που επρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες, με τη Μόσχα να περιμένει τους Ουκρανούς. Ο Dmitry Sergeyevich Peskov υποστήριξε πως η ρωσική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει αξιωματούχους από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας και από το γραφείο του προέδρου Vladimir Putin, περιμένοντας την άφιξη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας. «Η Ρωσία είναι ήδη έτοιμη για διαπραγματεύσεις, τώρα η Μόσχα περιμένει τους Ουκρανούς», σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας ανέφερε από τη μεριά του ότι το Μινσκ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Γόμελ.

Ωστόσο, από τη δική του μεριά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Oleksandrovych Zelenskyy αρχικά έλεγε «όχι» σε μια συνάντηση στο Μινσκ, τονίζοντας ότι: «Αυτή τη στιγμή, λέμε όχι στο Μινσκ. Άλλες πόλεις μπορεί να είναι ένα μέρος για συνάντηση. Φυσικά, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Πόλεις όπως η Βαρσοβία, η Μπρατισλάβα, η Βουδαπέστη, η Κωνσταντινούπολη και το Μπακού, είναι καλύτερες λύσεις. Οποιαδήποτε άλλη πόλη κάνει. Μια χώρα, από την επικράτεια της οποίας δεν πετάνε οι πύραυλοι. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που οι συνομιλίες μπορούν να είναι ειλικρινείς και μπορούν πραγματικά να βάλουν ένα τέλος στον πόλεμο». Το απόγευμα της Κυριακής, έγινε γνωστό πως τελικά η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Στη σχετική ανακοίνωση της Ουκρανίας, τονίστηκε χαρακτηριστικά πως ο Alexander Grigoryevich Lukashenko ανέλαβε την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια της μετάβασης, συνάντησης και επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας και πλέον, άπαντες περιμένουν τις νέες εξελίξεις.

Ο Vladimir Putin δεν αλλάζει στάση, οι Ουκρανοί παλεύουν για να σταθούν όρθιοι κι ο άμαχος πληθυσμός, παραμένει στα καταφύγια. Μικρά παιδιά, μητέρες, ηλικιωμένοι. Όλοι μαζί βρίσκονται εκεί κι ο ένας προσπαθεί να δώσει κουράγιο στον άλλο. Μία γυναίκα, έφερε στον κόσμο το παιδάκι της, ομολόμαχη, στο παγωμένο έδαφος υπό τον ήχο του πολέμου. Μία νέα, αθώα ψυχή ξεκινάει τη ζωή της στις πιο δύσκολες συνθήκες κι ελπίδα όλων, είναι πως σύντομα θα μπορέσει να δει το φως του ήλιου...