fbpixel

Search icon
Search
Ποιο είναι το μέλλον του οίκου Fendi μετά τον Karl Lagerfeld;
PEOPLE & MOMENTS

Ποιο είναι το μέλλον του οίκου Fendi μετά τον Karl Lagerfeld;

To επερχόμενο show-αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό και η ανησυχία για το ποιος θα αναλάβει τη θέση του


Στις 19 Φεβρουαρίου «έπεσε» η αυλαία για έναν μοναδικό εκπρόσωπο της μόδας, που αποτέλεσε πρότυπο για πολλούς, δημιούργησε παραδειγματικά, ύμνησε την παρθενογένεση και δε συμβιβαζόταν. Ο Karl Lagerfeld άφησε τον fashion κόσμο φτωχότερο, χωρίς αμφιβολία.

Ο Κάιζερ της δημιουργίας, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη θρυλική κληρονομιά του γαλλικού οίκου Chanel -αφού εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του brand για 36 ολόκληρα χρόνια-, είχε ακόμη πολλά πάθη. Ένα από αυτά ήταν η ιδιαίτερη αγάπη του για το fashion house, που γέννησε ξανά, τίμησε και εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής για πάνω από μισό αιώνα, τον οίκο Fendi.

fendi-after-karl-MmBi6.jpg
Fendi Fall 2019, Η τελευταία συλλογή του Karl Lagerfeld για τον οίκο Fendi

Ο θάνατος του μεγάλου σχεδιαστή συνέπεσε χρονικά με την εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο, όπου και παρουσιάστηκε η τελευταία συλλογή του για τον οίκο, του οποίου ορίστηκε διευθυντής δημιουργικού το 1965. Ο Fendi χαρακτήρισε το show ως «μια ερωτική επιστολή προς τον Karl Lagerfeld», ενώ στο τέλος προβλήθηκε ένα βίντεο, όπου εμφανίζεται η χαρακτηριστική φιγούρα του μόδιστρου να σχεδιάζει το logo FF καλλιγραφικά.

Όπως είναι φυσικό, ανησυχία έχει προκληθεί στο χώρο της μόδας, για το ποιος πρόκειται να αποτελέσει άξιο συνεχιστή της τεράστιας καλλιτεχνικής κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Lagerfeld, αφού μέχρι στιγμής, ο ιταλικός οίκος δεν έχει ορίσει αντικαταστάτη του. Ο σχεδιαστής άλλωστε ήταν εκείνος που ανέδειξε το brand σ’ ένα από τα πιο δυνατά και ανταγωνιστικά ονόματα της βιομηχανίας, σχεδιάζοντας για 54 χρόνια τις ready-to-wear κολεξιόν του. 

Συγκινημένη, η εγγονή ενός εκ των πρώτων ιδρυτών του ιταλικού οίκου, που γνώρισε τον μόδιστρο στην ηλικία των 5, Silvia Venturini Fendi απέτισε φόρο τιμής στον ίδιο, λέγοντας: «Ο δεσμός μεταξύ του Karl Lagerfeld και του Fendi είναι η μεγαλύτερη ερωτική ιστορία μόδας, η οποία θα συνεχίσει να αγγίζει τις ζωές μας για τα επόμενα χρόνια». Και ενώ η Virginie Viard, η διάδοχος και χρόνια συνεργάτης του στον οίκο Chanel έχει ήδη παρουσιάσει την πρώτη της συλλογή για το brand –αβέβαιο μοιάζει το μέλλον του οίκου Fendi.

Η εταιρεία-κολοσσός πολυτελών ειδών LVMH, στην οποία ανήκει το ιταλικό fashion house έχει ήδη ξεκινήσει να ψάχνει τον επόμενο creative director του οίκου ανάμεσα σε ανθρώπους, που δε βρίσκονται στην ήδη υπάρχουσα δημιουργική ομάδα του.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, «Ο οίκος Fendi σκοπεύει να πάρει το χρόνο του για να τιμήσει τον Karl Lagerfeld όπως του αξίζει και αργότερα πρόκειται να ανακοινώσει καθετί νεότερο, που αφορά τη διαδοχή του». Μάλιστα, το ιταλικό brand πρόκειται να παρουσιάσει μια επίδειξη μόδας, υψηλής ραπτικής, στις 4 Ιουλίου στη Ρώμη, με σκοπό να υμνήσει τον δημιουργό –ούσα και η πρώτη συλλογή ,που θα κυκλοφορήσει εν τη απουσία του.

fendi-after-karl.png
Η Silvia Venturini Fendi

Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ο άνθρωπος που ουσιαστικά «μπαίνει» πρώτος στα παπούτσια του σπουδαίου σχεδιαστή, ανήκει στα διευθυντικά στελέχη του οίκου και αποτελεί μέλος της οικογένειας Fendi, αφού πρόκειται για τη Silvia Venturini Fendi. Η Silvia έχει προοδευτικά επεκτείνει το ρόλο της και έχει κερδίσει άξια την εμπιστοσύνη των συνεργατών της τα τελευταία χρόνια.

fendi-after-karl-aoY4f.jpg
Bertrand Guyon, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Schiaparelli

Οι υποθέσεις πολλές και οι σκέψεις για το αν το δημιουργικό κομμάτι του ιταλικού οίκου πρόκειται να επιστρέψει σε «οικογενειακά» χέρια οργιάζουν. Ωστόσο, η πρόσφατη αποχώρηση του σχεδιαστή Bertrand Guyon, από τον οίκο Schiaparelli, δεν μπορεί παρά να μας βάλει σε σκέψεις για το αν έχει πέσει κάποια πρόταση στο τραπέζι, που να τον αφορά. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι ο πρώην creative director του οίκου αποφάσισε να αποχωρήσει σε μια άκρως απροσδόκητη στιγμή και ενώ έχει εισχωρήσει στην αφρόκρεμα του χώρου, ντύνοντας με τις δημιουργίες του μερικούς από τους A-listers της βιομηχανίας.

Το μοναδικό πρόβλημα: Η αντίφαση σε ότι αφορά την καλλιτεχνική δημιουργία. Η εκκεντρικότητα του Guyon και η εκτέλεση των άψογων -θεατρικών πολλές φορές- Haute Couture συλλογών του, δεν συνάδει με την παραγωγή των κομψών ready-to-wear κολεξιόν του οίκου Fendi. Αναφερόμαστε σε εμφανείς διαφορετικές προσεγγίσεις, που ίσως καταφέρουν να συνδυαστούν, δημιουργώντας ένα σύγχρονο ικανοποιητικό αποτέλεσμα.Το μέλλον θα δείξει!