fbpixel

Search icon
Search
Ποια είναι η πραγματική ιστορία του "L'Hymne à l'amour" της Édith Piaf που τραγούδησε η Céline Dion στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;
PEOPLE & MOMENTS

Ποια είναι η πραγματική ιστορία του "L'Hymne à l'amour" της Édith Piaf που τραγούδησε η Céline Dion στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Η τελευταία ζωντανή εμφάνιση της τραγουδίστριας ήταν πριν από τέσσερα χρόνια λόγω νευρολογικής διαταραχής που επηρεάζει τη φωνή της


Μέχρι το τέλος είχαμε αμφιβολίες, αλλά ήταν εκεί. Η Céline Dion έκλεισε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 τραγουδώντας, από τον πρώτο όροφο του Πύργου του Άιφελ, το "L'Hymne à l'amour" της Édith Piaf.

Περισσότερο από μια επιτυχία, το "L'Hymne à l'amour" είναι πάνω απ' όλα μια δήλωση τρυφερότητας από την Édith Piaf προς τον άντρα που αγαπά. Το 1948, γνώρισε τον Marcel Cerdan κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στη Νέα Υόρκη, ενώ περιόδευε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους "Les Compagnons de la chanson". Ο έρωτας με την πρώτη ματιά είναι άμεσος και οι ερωτευμένοι καμαρώνουν τη σχέση τους, παρά το γεγονός ότι ο πυγμάχος είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Δυστυχώς, στις 28 Οκτωβρίου 1949, ο Cerdan σκοτώθηκε στη συντριβή της πτήσης 009 της Air France από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη για να έρθει να τη δει, χάνοντας τον έρωτα της ζωή της.

1-9Rmbh.jpg
Édith Piaf και Marcel Cerdan


Η καταστροφική ιστορία αγάπης της Edith Piaf και του Marcel Cerdan έκανε τον γύρο του κόσμου. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1949, ο La Môme ερμήνευσε το "L'Hymne à l'amour" για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό της Νέας Υόρκης στο καμπαρέ των Βερσαλλιών. Αργότερα, όταν η Edith Piaf ηχογράφησε το τραγούδι στο στούντιο, κράτησε συμβολικά τις λέξεις «αν μια μέρα η ζωή σε πάρει μακριά μου, αν πεθάνεις, να είσαι μακριά μου». Τραγικά προμηνυτικό, το τραγούδι αναφέρει επίσης την αδυναμία της τραγουδίστριας να ξεπεράσει την εξαφάνιση του άντρα της ζωής της. Οι λέξεις «γιατί θα πέθαινα κι εγώ» παίρνουν το πλήρες νόημά τους όταν, πνιγμένη στη θλίψη και τις ενοχές, η Edith Piaf καταφεύγει στη μορφίνη και το αλκοόλ. 

Στη συνέχεια ξεκινά ένας αργός κύκλος πισωγυρισμάτων μεταξύ αποτοξίνωσης και κατάθλιψης. Οι ουσίες και η θλίψη οδήγησαν την τραγουδίστρια στον θάνατο στις 10 Οκτωβρίου 1963 στο Grasse.

Η φιλία με τη Marguerite Monnot

Πίσω από τις νότες των θρυλικών εγχόρδων κρύβεται η Marguerite Monnot . Η συνθέτρια άρχισε να συνεργάζεται με την Edith Piaf το 1936, όταν ο La Môme πήρε τον τίτλο που συνέθεσε η Marguerite Monnot για την Annette Lajon : L'autre . Από εκεί, οι δύο γυναίκες δούλεψαν μαζί σε θρυλικούς πλέον τραγούδια: Milord, La Vie en rose και Les Amants d'un jour. Συνολικά, η Monnot έγραψε 36 τραγούδια για εκείνη και το L'Hymne à l'amour είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Όταν η Edith Piaf έγραψε τους στίχους στο σπίτι στη Boulogne-Billancourt που είχε αποκτήσει η ίδια και ο Marcel Cerdan, η Marguerite Monnot άρχισε να συνθέτει. Για αυτήν την αξέχαστη μελωδία, η συνθέτρια εμπνεύστηκε από το Lied Frühlingsnacht του Robert Schumann.

2.png
Marguerite Monnot και Edith Piaf


Έχοντας γίνει ένας από τους πιο καλτ τίτλους του γαλλικού τραγουδιού, το L'Hymne à l'amour έχει δει πολλές επανερμηνείες, στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Δανικά, Σερβικά, Πορτογαλικά... Συνολικά, ο τίτλος έχει μεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες. Το τραγούδι έχει πέντε διασκευές στα αγγλικά - συμπεριλαμβανομένης μιας του Phil Collins - και τουλάχιστον δεκατρείς στα ιαπωνικά. Το τελευταίο είναι του τραγουδιστή Hikaru Utada, που κυκλοφόρησε το 2010 και φέρει τον τίτλο Ai no Anthem. Έφτασε στο νούμερο 7 στο Billboard Japan Hot 100 και χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση της Pepsi.

Απολαύστε την ερμηνεία της Céline Dion στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: