«Οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί έβαψα το εξωτερικό της κατοικίας μου μαύρο, ωστόσο εγώ δεν αμφέβαλα ποτέ! Ήξερα ότι θα το έκανα αυτό.» Εξηγεί η διάσημη interior designer, Nicole Hollis, για την τολμηρή της απόφασή της να σκουρύνει αρκετά την μπεζ πρόσοψη του σπιτιού της -που χρονολογείται από το 1870- στο San Francisco. Η βαφή που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη ενέργεια φέρει τον τίτλο, "Benjamin Moore’s Black Tar" και είναι τόσο σκοτεινή όσο και το όνομά της. Το καλό με αυτήν την επιλογή είναι πως όντως καταφέρνει και αναδεικνύει την περίτεχνη πρόσοψη αυτού του ιταλικού vintage κτιρίου.
Το σπίτι αρχικά ανήκε στην Julia Morgan -την πρώτη γυναίκα απόφοιτο του Pariscole des Beaux-Arts του Παρισιού και πρώτη γυναίκα αρχιτέκτονα με άδεια στην California. Έζησε στο συγκεκριμένο ακίνητο, που βρίσκεται στην γειτονία Pacific Heights, από τη δεκαετία του '20 μέχρι και το θάνατό της το 1957, χωρίζοντας την κατοικία σε δύο διπλανά διαμερίσματα -το ένα χρησιμοποιώντας το ως χώρο εργασίας. Γοητευμένοι από αυτήν την ιστορία, η Hollis και ο σύζυγός της Lewis Heathcote, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας της, διατήρησαν στο ακέραιο τις λεπτομέρειες από την κύρια δομή του πλέον οικογενειακού σπιτιού τους.
Ωστόσο, η Hollis γνώριζε καλά πως αυτή η μεγάλη ανακαίνιση είναι μία χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία. Το σχέδιο όμως πέτυχε και τώρα πλέον η πανέμορφη κατοικία αποτελείται από ένα άνετο καθιστικό, μια εντυπωσιακή κουζίνα με οικογενειακή τραπεζαρία, ένα powder room ή αλλιώς μπάνιο, μια σουίτα -το κυρίως υπνοδωμάτιο, το οποίο οδηγεί σε έναν καταπράσινο κήπο και δύο κουκλίστικα παιδικά δωμάτια. Μετά από δύο χρόνια από την αρχική απόφαση της πλήρους ανανέωσης στο design, η ίδια άρχισε να τελειοποιεί και τους επάνω ορόφους, παντρεύοντας τη σύγχρονη αίσθηση του στιλ της με την αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα που αγαπά ο σύζυγός της.
Οι περισσότεροι τοίχοι στο εσωτερικό βάφτηκαν με τη λευκή απόχρωση "Farrow & Ball", η οποία «ενισχύει» το φως του ήλιου που διαχέεται μέσα από τα ψηλά παράθυρα που φωτίζουν τις τρεις από τις τέσσερις πλευρές της κατοικίας. Τα περισσότερα από τα δάπεδα ξαναχτίστηκαν με ρουστίκ ξύλινες σανίδες, ενώ στην πίσω βεράντα τα καθίσματα θερμαίνονται όταν κάνει ψύχρα.
Η γνωστή interior designer, Hollis δεν διστάζει να τονίσει τον θαυμασμό της για τη βελγική και τη σκανδιναβική αρχιτεκτονική, καθώς εκείνη έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο σε αντίστοιχου είδους γραφεία. Η δουλειά της ισορροπεί ανάμεσα στις διάφορες φόρμες, το φως και τις σκιές, που δημιουργούν εντυπωσιακές κι ενδιαφέρουσες μορφές σχεδίων.
Συνολικά, η πολυτελής κατοικία διέπεται από μια σύγχρονη αρχιτεκτονική ματιά, η οποία συνδυάζεται υπέροχα με το urban lifestyle και το δυναμικό χαρακτήρα των ιδιοκτητών της. Στο εσωτερικό κυριαρχούν οι σκούρες αποχρώσεις και το ξύλο. Τα χρώματα του μπλε, του γκρι ακόμα και του μαύρου πρωταγωνιστούν κι έχουν τον «πρώτο λόγο» στη διαμόρφωση και του υπόλοιπου interior design.
Τα υπνοδωμάτια χαρακτηρίζονται από μια πιο minimal προσέγγιση που θυμίζει όντως έντονα τη σκανδιναβική, λιτή διακόσμηση. Στους υπόλοιπους χώρους κυριαρχούν οι έντονοι χρωματισμοί, στους οποίους η Hollis έχει επενδύσει συνολικά σε έπιπλα και διακοσμητικά, ενώ οι χρυσές λεπτομέρειες κλέβουν την παράσταση!
Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες της ανατρεπτικής κατοικίας!
Πηγή: AD