fbpixel

Search icon
Search
Pasta perfect: Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο με τα πιο λαχταριστά ζυμαρικά!
MAGAZINE

Pasta perfect: Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο με τα πιο λαχταριστά ζυμαρικά!

Νόστιμες συνταγές για όλα τα γούστα


Τα ζυµαρικά είναι αγαπηµένο πιάτο µικρών και µεγάλων. Εμείς ετοιµάσαµε έναν πλήρη οδηγό για τις συνταγές σας. Bon Appetit! 

Αρχίζοντας µε τα βασικά

food1.jpg

• Υπολογίζουµε 100 - 120 γρ. ζυµαρικά ανά µερίδα αν είναι το κυρίως πιάτο. Αν πρόκειται να σερβίρουµε κάτι άλλο για δεύτερο πιάτο, η µερίδα πέφτει στα 80 γρ.

• Αν φτιάχνουµε ζυµαρικά µε σάλτσα, φτιάχνουµε πρώτα τη σάλτσα και µετά τα ζυµαρικά. Ποτέ το αντίθετο.

• Ο κανόνας λέει 1 λίτρο νερό και 10 γρ. αλάτι για100 γρ. ζυµαρικών.

• ∆εν αλατίζουµε τα ζυµαρικά. Αλατίζουµε το νερό που θα τα βράσουµε και τη σάλτσα που ετοιµάζουµε.

• Τα ζυµαρικά που αγοράζουµε είναι ένα συσκευασµένο προϊόν. Τα βράζουµε, λοιπόν, σύµφωνα µε τις οδηγίες που διαβάζουµε στη συσκευασία.

• Βάζουµε πάντα χρονόµετρο.

• Όταν βάλουµε τα ζυµαρικά στην κατσαρόλα δεν προσθέτουµε λάδι. Για να µην κολλήσουν τ’ ανακατεύουµε µερικές φορές καθώς βράζουν.

• Τα ζυµαρικά είναι έτοιµα όταν χτυπήσει το χρονόµετρο. Τότε ρίχνουµε µέσα ένα µεγάλο ποτήρι παγωµένο νερό για να σταµατήσει ο βρασµός.

Ώρα για δράση

pasta.jpg

• Κρατάµε πάντα ένα µεγάλο φλιτζάνι από το νερό που βράσανε. Μπορεί να το χρειαστούµε για τη σάλτσα τους. Αν δε χρειαστεί τελικά, το πετάµε.

• Στραγγίζουµε τα ζυµαρικά καλά µ’ ένα σουρωτήρι. Αν δεν το κάνουµε θα έχουµε µια νερουλή σάλτσα.

• Υπάρχουν συνταγές που µεταφέρουµε τα ζυµαρικά από την κατσαρόλα στο τηγάνι µε τη σάλτσα µε µια λαβίδα, χωρίς να τα στραγγίσουµε. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί δεξιοτεχνία.

• Υπάρχει ένας µόνο τρόπος να έχουµε µια ωραία δεµένη σάλτσα µε τα ζυµαρικά µας. Ελαιόλαδο, λίγο βούτυρο και το νεράκι που κρατήσαµε από το βράσιµο των ζυµαρικών. Στο τέλος, κλείνουµε τη φωτιά και προσθέτουµε µια χούφτα τριµµένη παρµεζάνα. Ανακατεύουµε καλά µε µια λαβίδα και βλέπουµε να σχηµατίζεται µια τέλεια σάλτσα.

• Σερβίρουµε σε ζεστά, βαθιά πιάτα. Ένα σκληρό τυρί, φρέσκο πιπέρι, µερικές σταγόνες ελαιόλαδο κι ένα ποτήρι κρασί είναι τα ιδανικά συνοδευτικά.

• Μπορούµε να σερβίρουµε τα ζυµαρικά µε µια ωραία επιλογή συνοδευτικών και να φτιάξει ο καθένας το δικό του πιάτο. ∆ιαφορετικά τυριά, φιλέτα τρούφας, καβουρντισµένους ξηρούς καρπούς, φρέσκια ρόκα, κρουτόν και πολλά µυρωδικά.

στριφτάρια με κοτόπουλο κρασάτο

Υλικά για 8 άτοµα

1 κοτόπουλο γύρω στα 1200 γρ. κοµµένο σε µερίδες

Αλάτι και πιπέρι

100 γρ. ελαιόλαδο

100 γρ. βούτυρο

1 µεγάλο κρεµµύδι ( 250 γρ.) κοµµένο σε µεγάλες φέτες

500 γρ. πράσα, ψιλοκοµµένα

250 γρ. ζεστό νερό

250 γρ. καρότα, καθαρισµένα, σε φέτες

4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισµένες, ολόκληρες

1 φιάλη (750 ml) Νάουσα (κόκκινο ξηρό κρασί από ξινόµαυρο)

400 γρ. δαµάσκηνα αποξηραµένα

4 δαφνόφυλλα

500 γρ. στριφτάρια

250 γρ. τριµµένη γραβιέρα

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι που να μπαίνει στον φούρνο ή ένα βαθύ ταψί. Αφήνουμε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το περνάμε με αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε για 10'. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Στην κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το κρεμμύδι, τα πράσα, το ζεστό νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 15' περίπου, μέχρι το πράσο να μαλακώσει και να γλυκάνει. Προσθέτουμε τα καρότα και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 10' ακόμη, μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 10' σε βρασμό μέτριας έντασης. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τα δαφνόφυλλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και μεταφέρουμε στον φούρνο. Αν δεν έχουμε μια τέτοια κατσαρόλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια γάστρα ή ένα βαθύ ταψί, που θα καλύψουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε στους 220°C για 90' τουλάχιστον. Όταν ο χρόνος περάσει, ανοίγουμε το καπάκι, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Τα υγρά στην κατσαρόλα θα πρέπει ίσα ίσα να σκεπάζουν τα ζυμαρικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο και αφήνουμε για 20' ακόμη, μέχρι τα ζυμαρικά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Κοχύλια με ψητά μανιτάρια, brandy και εστραγκόν

Υλικά για 4 άτομα

100 γρ. καρύδια

800 γρ. διάφορα μανιτάρια

100 γρ. ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι

100 γρ. σκόρδο

100γρ. brandy

100 γρ. εστραγκόν

500 γρ. ζυμαρικά κοχύλια

Εκτέλεση

Κόβουμε τα καρύδια σε χοντρά κομμάτια. Τα περνάμε από ζεστό τηγάνι και τ’ αφήνουμε μέχρι να σερβίρουμε. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε χοντρά κομμάτια. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο, τα μανιτάρια, αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και αφήνουμε σε μέτριας έντασης φωτιά, μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το brandy και αφήνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να εξατμιστεί.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τ’ ανακατεύουμε με τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το εστραγκόν και τα καρύδια.
Σερβίρουμε αμέσως.

Σπαγγέτι με πέστο βασιλικού, λιαστής ντομάτας και πιπεριάς

food2.jpg

Τα πέστο ταιριάζουν τέλεια µε όλα τα ζυµαρικά και µπορούµε να τα φτιάξουµε και να τα φυλάξουµε στο ψυγείο.
Εσάς, ποιο είναι το αγαπηµένο σας;

Υλικά για 500 γρ. πέστο βασιλικού

100 γρ. κουκουνάρι

150 γρ. φουντούκια

250 γρ. φύλλα βασιλικού

1 σκελίδα σκόρδο

100 γρ. ελαιόλαδο

150 γρ. παρμεζάνα

Εκτέλεση

Χοντροκόβουμε το κουκουνάρι και τα φουντούκια στο multi. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα φύλλα βασιλικού. Περνάμε τον βασιλικό με το ελαιόλαδο και το σκόρδο από το multi. Αδειάζουμε σ’ ένα μπολ και ανακατεύουμε με τους ξηρούς καρπούς και την παρμεζάνα.

Υλικά για 500 γρ. πέστο λιαστής ντομάτας

250 γρ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, έτοιμες σε βάζο

50 γρ. φύλλα βασιλικού

250 γρ. κάσιους

1 σκελίδα σκόρδο

150 γρ. ανθότυρο

Εκτέλεση

Οι λιαστές ντομάτες υπάρχουν σε βάζα στα σούπερ μάρκετ. Ανοίγουμε το βάζο, αδειάζουμε τις λιαστές ντομάτες και κρατάμε το λαδάκι τους. Κόβουμε τις ντομάτες μ’ ένα μαχαίρι ψιλές. Πλένουμε τα φύλλα βασιλικού και τα στεγνώνουμε καλά. Περνάμε τα κάσιους από το multi. Αδειάζουμε τα κάσιους σ’ ένα μπολ. Περνάμε τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, τα φύλλα βασιλικού, το σκόρδο από το multi με το λαδάκι από τη συσκευασία τους. Αδειάζουμε σ’ ένα μπολ και ανακατεύουμε με τα κάσιους και το ανθότυρο.

Υλικά για 500 γρ. πέστο πιπεριάς

300 γρ. φέτα

250 γρ. κόκκινες πιπεριές ψητές, έτοιμες σε βάζο

50 γρ. φύλλα μαϊντανού

250 γρ. φιστίκια ψημένα χωρίς αλάτι

100 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. ξύδι

1 σκελίδα σκόρδο

Εκτέλεση

Κόβουμε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια, τη στεγνώνουμε από τα υγρά με χαρτί κουζίνας και την ψήνουμε σε καυτό τηγάνι ή στο γκριλ. Θα πρέπει να ψηθεί καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Ανοίγουμε το βάζο και στραγγίζουμε τις πιπεριές καλά -να μην έχουν καθόλου υγρά. Τις καθαρίζουμε από τα σπόρια που έχουν, αν χρειαστεί. Πλένουμε και στεγνώνουμε τον μαϊντανό. Αλέθουμε τα φιστίκια χοντρά και τα βάζουμε σ’ ένα μπολ. Αλέθουμε τις πιπεριές με τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το σκόρδο στο multi μέχρι να γίνουν πουρές. Αδειάζουμε σ’ ένα μπολ και ανακατεύουμε με τα φιστίκια και τη φέτα.

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΑΡΑΝΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ STUDIO VD ΝΙΚΟΣ ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ GLOW 153 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019