fbpixel

Search icon
Search
Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις, η συνομιλία Putin-Macron κι η απειλή κατά της Ελλάδας
PEOPLE & MOMENTS

Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις, η συνομιλία Putin-Macron κι η απειλή κατά της Ελλάδας

To νέο update απ' όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, με τις ρωσικές επιθέσεις να συνεχίζονται


Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Vladimir Putin ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος πως ξεκινούν επίσημα οι ρωσικές επιθέσεις στα εδάφη της Ουκρανίας και κάπως έτσι, η φρίκη του πολέμου σκέπασε όλη τη χώρα. 12 ημέρες μετά, ο πόλεμος μαίνεται, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων, αν και για την ώρα, δεν είναι πολλοί αυτοί που εκτιμούν ότι θα προκύψει κάτι θετικό. Οι Ουκρανοί μάχονται, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του κι όλοι εμείς, παρακολουθούμε από μακριά με κομμένη την ανάσα όλες τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία βάζει στο στόχαστρο και την Ελλάδα κι η οργή μεγαλώνει...

Η φρίκη του πολέμου δεν υποχωρεί!

Οι επιθέσεις συνεχίζονται κι ο πόνος μεγαλώνει

Την ώρα που χιλιάδες Ουκρανοί προσπαθούν πανικόβλητοι να σώσουν τη ζωή τους, γιατί για τις περιουσίες τους δεν τίθεται πια θέμα, οι επιθέσεις από πλευράς Ρωσίας συνεχίζονται. Πόλεις και χωριά της χώρας τυλίγονται στις φλόγες. Το Ιρπίν, αποτελεί μία από τις περιοχές που δέχθηκε μία σειρά από βομβαρδισμούς κι οι εικόνες που κυκλοφόρησαν, προκαλούν πόνο και θλίψη. Ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος. Λίγα μέτρα από την γκρεμισμένη γέφυρα που ενώνει το Ιρπίν, με το Κίεβο δεκάδες πολίτες τρέχουν να σωθούν, ακούγονται εκκωφαντικοί ήχοι και πέφτουν στο έδαφος. Ανάμεσά τους, ηλικιωμένοι, οικογένειες με μικρά παιδιά. Ένας στρατιώτης κρατά στην αγκαλιά του ένα μικρό παιδί. Ο κόσμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να απομακρυνθεί από την εμπόλεμη ζώνη. Όταν ηρεμεί για δευτερόλεπτα η κατάσταση, η εικόνα που αντικρίζουν θυμίζει ταινία τρόμου. Είναι μία από τις πολλές περιοχές που δέχεται πολύ ισχυρά χτυπήματα και μετρά ανθρώπινες απώλειες κάθε ώρα, κάθε λεπτό.

e862658f-3e9e-4c39-adf8-e7d3afd086e5.webp

Ο ρωσικός στρατός τηρεί από το πρωί της Δευτέρας προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν πηγές από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron. Την ίδια ώρα, οι ολομέτωπες επιθέσεις των Ρώσων στην Ουκρανία συνεχίζονται, με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, να βρίσκεται στο στόχαστρο, ενώ σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο. Ο ουκρανικός στρατός διαμηνύει πως είναι έτοιμος να καταστρέψει την τελευταία γέφυρα που συνδέει την πρωτεύουσα με τις δυτικές επαρχίες, για να σταματήσει η προέλαση των ρωσικών αρμάτων μάχης κι ανώτερα στελέχη, σημειώνουν πως: «Αν λάβουμε διαταγή ή αν δούμε τους Ρώσους να προελαύνουν, θα την ανατινάξουμε με όσα περισσότερα άρματα του εχθρού πάνω της είναι δυνατό».

Η επαφή Putin-Macron και τα πυρηνικά 


ca57fb3c-6f96-4eed-86f0-5ab94065cc72.jpeg

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Vladimir Putin, είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Emmanuel Macron, με τους δύο άνδρες να συνομιλούν για αρκετή ώρα για όλες τις εξελίξεις. Από τη μεριά του, ο Putin επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως θα επιτύχει τους στόχους του είτε με διαπραγμάτευση, είτε με τον πόλεμο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, αυτό που σημειώνεται είναι πως διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του πως δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Παράλληλα, ο Putin δήλωσε έτοιμος να σεβαστεί τους κανόνες του ΔΟΑΕ για την προστασία των πυρηνικών σταθμών, την ώρα που ο ρωσικός στρατός, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιδίωκε να προκαλέσει διαρροή ραδιενέργειας στη Χαρκίβ, προκειμένου να ρίξει το βάρος στη Μόσχα.

Από τη μεριά του, ο Andrei Kozyrev, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, εξήγησε πως ο Ρώσος Πρόεδρος δε θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Δύσης, σημειώνοντας παράλληλα πως η εισβολή στην Ουκρανία -αν και φρικτή- δεν είναι παράλογη. «Δεδομένου ότι είναι λογικός, πιστεύω ακράδαντα ότι δε θα χρησιμοποιήσει σκόπιμα πυρηνικά όπλα εναντίον της Δύσης. Λέω εκ προθέσεως, διότι οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να προκαλέσουν μια ακούσια πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στο «κάδρο» η Ελλάδα

8b1b251f-618e-4d44-8af1-03293a6fed48.jpeg

Με τις επιθέσεις στην Ουκρανία να συνεχίζονται, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova εξέφρασε την αντίθεσή της για τη στάση της Ελλάδας κι έκανε λόγο για προσπάθεια δυσφήμισης της Ρωσίας από τη χώρα μας κι επιχείρηση συνηγορίας στο εγκληματικό καθεστώς του Κιέβου, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεν έλειψαν κι οι ξεκάθαρες απειλές για τους Έλληνες πολίτες. «Δώσαμε προσοχή στην άνευ προηγουμένου εκστρατεία που εξαπολύθηκε στην Ελλάδα για τη δυσφήμιση της πολιτικής της Ρωσίας. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Αθήνας επιτρέπουν στον εαυτό τους να διατυπώνουν χονδροειδείς κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, κυριολεκτικά συναγωνίζονται τους ομοϊδεάτες τους σε αυτό. Υποκριτικά μιλούν για «απρόκλητη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας, για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Στο τέλος, τα όπλα θα στραφούν και εναντίον των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα και οι οποίοι έχουν ήδη πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής», ανέφερε μεταξύ άλλων, με τα λόγια της να προκαλούν οργή κι ερωτηματικά.

«Η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι πολιτική αρχών και βασίζεται διαχρονικά στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα συναποφασίζει και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους μετέχει, όπως, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Βασικό μέλημα της χώρας μας είναι η προβολή της αλήθειας, στη βάση επιβεβαιωμένων και αδιάψευστων στοιχείων. Είναι καταδικαστέα κάθε προσπάθεια, από όπου και εάν προέρχεται, προβολής ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, η οποία αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Οι πρόσφατες δηλώσεις τηςεκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι δυστυχώς απαράδεκτες. Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, καθώς και με τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας. Η Ελλάδα θα ευχόταν να διατηρηθούν οι ιστορικές σχέσεις και η συμπεριφορά της Ρωσίας να κινείτο προς αυτή την κατεύθυνση», απάντησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Όλα αυτά, την ώρα που άπαντες αναμένουν τον τρίτο κύκλο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Θα βρεθεί σημείο επαφής; Η απάντηση θα δοθεί μέσα στις επόμενες ώρες...