fbpixel

Search icon
Search
Oscars 2019: Οι editors του GLOW.GR επιλέγουν όσους θέλουν να κερδίσουν
WHAT'S GLOW

Oscars 2019: Οι editors του GLOW.GR επιλέγουν όσους θέλουν να κερδίσουν

Μπορεί οι προβλέψεις να μην είναι απόλυτα αντικειμενικές αλλά είναι πιθανές


Η εμβληματική 91η βραδιά των βραβείων Oscar πλησιάζει, στις 25 Φεβρουαρίου, και ήδη τα στοιχήματα για τους νικητές και τους ηττημένους στις διάφορες κατηγορίες δίνουν και παίρνουν. Φυσικά, από αυτό το ατελείωτο παιχνίδι των προβλέψεων δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι προβλέψεις των συντακτών του GLOW.GR, που αποφασίζουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να αποκαλύψουν τα ονόματα όσων θέλουν να πάρουν στα χέρια τους το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Εσείς ποιος νομίζετε ότι θα κερδίσει;

Σταυρούλα Κλειδαριά
the-favourite-920x517.jpg

Best Director - Yorgos Lanthimos (The Favourite)

Μιας και έχω δει σχεδόν όλες τις σημαντικές ταινίες που είναι υποψήφιες για Όσκαρ αυτή τη χρονιά, πολύ συνειδητοποιημένα και αντικειμενικά, και καθόλου επηρεασμένη από την ελληνική υποψηφιότητα (αλήθεια λέω), θα έδινα Όσκαρ σκηνοθεσίας στον Γιώργο Λάνθιμο. Εντυπωσιάστηκα πραγματικά πολύ από τους χειρισμούς του, όπως την τοποθέτηση της κάμερας χαμηλά με πολύ ασυνήθιστα πλάνα, τη χρήση του fish eye που παραμορφώνει τους χώρους και τους δείχνει σαν να τους βλέπεις μέσα από ευρυγώνιους φακούς με παράλληλη δράση σε όλη την ωφέλιμη επιφάνεια, τη χρήση επίμονης μουσικής σε σημεία που ήθελε να δώσει έμφαση και πολλά άλλα. Δεν είμαι ειδικός, ούτε μπορώ να πω ότι έχω μεγάλη εμπειρία στον κινηματογράφο, αλλά όλα αυτά μου φάνηκαν πολύ ιδιαίτερα κι εντυπωσιακά και πραγματικά δεν τα έχω ξαναβιώσει. Αν μετράει και η εξαιρετική επιλογή του casting, με τις τρεις βασικές ηθοποιούς να έχουν συγκλονιστικές ερμηνείες, τότε στην κυριολεξία του αξίζουν τα καλύτερα!

Αριστοτέλης Σπηλιωτόπουλος

Best Motion Picture of the Year - The Favourite

Δεν ξέρω αν οποιοσδήποτε Έλληνας είναι αντικειμενικός όταν μιλά για προβλέψεις και Όσκαρ, όταν ένας άλλος Έλληνας βλέπει την ταινία του να φιγουράρει σε 10 κατηγορίες. Ο Γιώργος Λάνθιμος έχει καταφέρει να κερδίσει μια θέση στην ελίτ των δημιουργών παγκόσμιου βεληνεκούς, προσφέροντας στο διεθνές στερέωμα κάτι μοναδικό, που δε συγκρίνεται εύκολα. Η Ευνοούμενη δεν είναι μια ακόμα ταινία εποχής. Δεν αφορά απλά την ιστορία μια βασίλισσας που πολλοί ίσως να μην ξέρουν. Είναι μια παραγωγή που καταφέρνει να συνδυάσει τόσο εξαιρετικά ιστορικά στοιχεία -όχι όλα ακριβή- με κοινωνικά μηνύματα διαχρονικά, ταιριαστά σε κάθε χρονική περίοδο, που δε γίνεται να μην τη λατρέψει κανείς. Οπότε, θέλω το βραβείο Καλύτερης Ταινίας να το κερδίσει η ταινία του Λάνθιμου. Αν και συναγωνίζεται με κολοσσούς -όπως το Roma του Cuaron. Fingers crossed!

Μαρία Κουτσάκα

oscar.jpg

Best costume design - Alexandra Byrne (Mary Queen of Scots) 

Η ταινία Mary Queen of Scots είναι η αγαπημένη μου για τρεις λόγους: αρχικά, γιατί συναντιούνται δύο από τις πιο αγαπημένες μου ηθοποιούς, η Margot Robbie και η Saoirse Ronan. Δεύτερον, γιατί το σενάριο είναι δυνατό και εμπνέεται από τον βασιλικό κόσμο παρουσιάζοντας τη διαμάχη της 18χρονης Mary Stuart, βασίλισσα της Γαλλίας με την 28χρονη Ελισάβετ, βασίλισσα της Αγγλίας και της Σκωτίας, όταν η πρώτη έχοντας χάσει τον σύζυγό της αγνόησε τις πιέσεις να ξαναπαντρευτεί κι επέστρεψε στην πατρίδα της, τη Σκωτία, για να διεκδικήσει τον θρόνο. Και τρίτον, για τα κοστούμια. Φυσικά, μια ταινία με royal επιρροές και περιεχόμενο δε θα μπορούσε να επιλέξει κάτι λιγότερο εντυπωσιακό. Οι υφές, τα χρώματα, η μεγαλοπρέπεια των φορεμάτων, τα επιβλητικά αξεσουάρ στα μαλλιά και η αρχοντική αισθητική καθιστούν την ενδυματολόγο της ταινίας Alexandra Byrne κατά τη γνώμη μου δυνατό αντίπαλο για το βραβείο καλύτερου costume design. 

Αλίκη Σιάμκουρη

a-star-is-born5.jpg

Best Original Song - Shallow (Lady Gaga-Bradley Cooper) 

Μία από τις ταινίες που αναδείχθηκαν το 2018 και που πραγματικά λατρεύτηκαν από όλο τον κόσμο και για διάφορους λόγους ήταν το «Α star is born». Ένα remake της ταινίας του 1934 «Ένα αστέρι γεννιέται» με πρωταγωνιστές τον Bradley Cooper και τη Lady Gaga, που αποτελεί και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Cooper. Πέρα από τις συγκλονιστικές ερμηνείες και την εξαιρετική σκηνοθεσία ένας από τους λόγους που το film αυτό ξεχώρισε ήταν η μουσική του. Τραγούδια δυναμικά και έντονα που μιλούσαν κατευθείαν στην καρδιά κάθε θεατή, και ειδικά των ερωτευμένων, με έναν folk και ταυτόχρονα pop rock χαρακτήρα. Όμως εκείνο που σκαρφάλωσε στα παγκόσμια charts πριν ακόμα προβληθεί η ταινία ήταν το soundtrack "Shallow" μια υπέροχη μπαλάντα με έντονες rock αλλά και country επιρροές, που μας παρακινεί να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να βουτήξουμε μέσα στον έρωτα, την οποία φυσικά ερμηνεύουν οι πρωταγωνιστές, ξεδιπλώνοντας το φωνητικό τους ταλέντο. Και επειδή είμαι αρκετά ρομαντική, το τραγούδι αυτό κόλλησε στην playlist μου, και είναι αυτό που θέλω να σηκώσει το χρυσό αγαλματίδιο στη κατηγορία του.

Αριάδνη Αδάμ
.jpg

Documentary Features - RBG

Η κατηγορία των Documentary Features είναι κάθε χρόνο η πιο δύσκολη, καθώς απέχει κατά πολύ στην κρίση της από τα υπόλοιπα κινηματογραφικά genres. Προσωπικά βρίσκω τα ντοκιμαντέρ έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τομείς του κινηματογράφου καθώς παραθέτουν στους θεατές μία νέα ερμηνεία της πραγματικότητας. Φέτος ανάμεσα στα προτεινόμενα είναι τα Free Solo και το Of Fathers and Sons, αλλά η ταινία που θέλω να δω να κερδίζει πραγματικά είναι το RBG. Βασισμένο στη ζωή της Ruth Bader Ginsburg της δεύτερης στην ιστορία γυναίκας που κατάφερε να φτάσει στο ανώτατο δικαστικό αξίωμα της Αμερικής. Μέσα από ένα ευρεσιτεχνικά σκηνοθετημένο φιλμ γνωρίζουμε αυτήν τη μοναδική προσωπικότητα που από την αρχή της καριέρας της μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και έχει αφιερώσει τη ζωή της στην υπεράσπιση του δικαίου. Εάν και πολλοί κριτικοί αναφέρουν ότι η ταινία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το κίνημα του #metoo, παρουσιάζοντας ένα αδιάφορο αποτέλεσμα σε σχέση με τα υπόλοιπα, θεωρώ ότι έχει κερδίσει επάξια τη θέση της στα Oscars. Άλλωστε, η ισότητα των φύλων είναι ό,τι πιο θεμελιώδες, ειδικά σε μία εποχή όπου οι γυναίκες πρέπει να διεκδικήσουν ξανά βασικά τους δικαιώματα, και πάνω από όλα την απόλυτη ελευθερία των επιλογών τους. Η ταινία αυτή αξίζει για εμένα το βραβείο, τόσο για την κινηματογραφική της αριστοτεχνία όσο και για το ότι φέρνει στο προσκήνιο μία γυναίκα που έχει επιβιώσει σ' ένα αμιγώς ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

Κατερίνα Μαναβή
oscar-2TrGl.jpg

Best Actress in a leading role - Olivian Colman (The Favourite) 

Αναμφισβήτητα η Olivian Colman είναι το φαβορί στην κατηγορία για τον Α' Γυναικείο Ρόλο, αφού έχει ήδη κερδίσει και στα Golden Globes και στα Bafta. Στην κατηγορία είναι υποψήφιες: η Yalitza Aparicio (Roma), η Gleen Close (The Wife), η Lady Gaga (A star is born), η Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?). 'Όλες τους είναι μοναδικές πρωταγωνίστριες με εκτόπισμα και αξίζουν την υποψηφιότητα αλλά η «πρόβλεψή» μου είναι ότι το χρυσό αγαλματίδιο θα πάει στα χέρια της ταλαντούχας ηθοποιού και όχι άδικα φυσικά, αφού μιλάμε για μια καθηλωτική ερμηνεία που σε συγκλονίζει. Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία τη μεγάλη βραδιά της 91ης τελετής!

Λίνα Κασσανδρινού

roma2.jpg

Best original screenplay - Alfonso Cuaron (Roma) 

Μία από τις ταινίες που συζητήθηκαν αρκετά ήδη από την πρώτη της εμφάνιση στο Netflix είναι το Roma, μία παραγωγή με πληθώρα θετικών κριτικών που πιστεύω ότι αξίζει και με το παραπάνω να πάρει το φετινό Oscar πρωτότυπου σεναρίου. Η ασπρόμαυρη εικόνα, οι ιδιαίτεροι ήρωες και η σχεδόν αυτοβιογραφική ιστορία του Alfonso Cuaron, κάνουν το συγκεκριμένο film να ξεχωρίσει και να διαφέρει κατά πολύ από τις κλασικές προσεγγίσεις. Παρατηρούμε να θίγονται ζητήματα διαπροσωπικών σχέσεων και αλληλεπίδρασης των προσώπων εντός μίας οικογένειας, σε μία κρίσιμη περίοδο για το Μεξικό, μέσα από τα μάτια ενός γνώστη. Πιστεύω πως σε αυτή την κατηγορία η νίκη του Roma είναι μονόδρομος.

Χριστίνα Καπουρτζούδη

vice-amy-adams.jpg

Best actress in a supporting role - Amy Adams (Vice) 

Στη συγκεκριμένη κατηγορία φιγουράρουν ονόματα που πραγματικά αξίζουν όλα τους βραβείο, μιας και οι συμμετοχές τους αποτελούν σταθμό για την καριέρα τους. Από το Roma, μέχρι την Ευνοούμενη και το Vice: Ο Δεύτερος στην Ιεραρχία, η γυναικεία ερμηνεία μοιάζει να σκεπάζει κατ’ εμέ κάθε ανδρική. Η Ακαδημία πιστεύω θα δώσει το χρυσό αγαλματίδιο στην Amy Adams, η οποία έχει φτάσει πολλές φορές στην πηγή, αλλά δεν έχει πιει νερό. Με 6 υποψηφιότητες Όσκαρ στην πλάτη της, ήρθε η ώρα να ανταμειφθεί τόσο για το Vice, όσο και για τη συνολική της προσφορά στον χώρο του θεάματος. Αν και η δική μου αγαπημένη είναι η Stone, που θριαμβεύει στην Ευνοούμενη, κλίνω προς την Adams (και θα είμαι εξίσου ικανοποιημένη). 

Αναστασία Πολίτογλου

cooper.jpg

Best Actress in a leading role - Lady Gaga (A star is born) 

H Lady Gaga, η γυναίκα με την απόλυτα χαρακτηριστική φωνή, κατάφερε για ακόμη μια φορά να ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς και να γίνει η δεύτερη υποψήφια στην ιστορία των Oscars, που είναι προτεινόμενη -ταυτόχρονα- για Α΄ γυναικείο ρόλο καθώς και για το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς. Μπορεί απέναντί της, λοιπόν, να φιγουράρουν εξαιρετικές ηθοποιοί με εμπειρία χρόνων όπως η Glenn Close και η Melissa McCarthy, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως η υποκριτική δεινότητα που αποτυπώθηκε στη μεγάλη οθόνη από τη Miss Gaga, ήταν μοναδική. Τα συγκλονιστικά συναισθήματα που αποτυπώνονται στο πρόσωπό της και ο εξαιρετικός τρόπος που χειρίζεται το φακό με κάνουν να πιστεύω πως το χρυσό αγαλματίδιο... της ανήκει δικαιωματικά!

Αναστασία Καμινιώτη

rami-malek-2-3kCvn.jpg

Best Actor in a leading role - Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

Έχοντας ήδη κερδίσει το βραβείο Α' Αντρικού Ρόλου στις Χρυσές Σφαίρες, στα Sceen Actors Guild Awards και προσφάτως στα BAFTAs για την συγκλονιστική του ερμηνεία του ως Freddie Mercury στην ταινία "Bohemian Rhapsody", ο Rami Malek θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρυσό αγαλματίδιο φέτος. Οι ειδικοί της 7ης τέχνης μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο ηθοποιός που κερδίζει το βραβείο Bafta δύσκολα χάνει στα Oscars. Μέχρι να επιβεβαιωθεί ο παραπάνω "κινηματογραφικός κανόνας" στις 24 Φεβρουαρίου, οφείλουμε τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε το τεράστιο υποκριτικό ταλέντο του 37χρονου Rami, ο οποίος συνεργάστηκε στενά επί μήνες με τα εν ζωή μέλη του συγκροτήματος Queen, καθώς και με καθηγήτριες κινησιολογίας και φωνητικής, ώστε να μπει πλήρως στο πετσί του ρόλου. Υποβλήθηκε ακόμη και σε δίαιτα προκειμένου το βάρος του να ταιριάζει με τις διάφορες χρονικές φάσεις της ζωής του θρυλικού frontman. Στη δε σκηνή από την Live Aid συναυλία είναι μια πιστή αντιγραφή του Freddie!