fbpixel

Search icon
Search
Open House Thessaloniki: 5+1 δημιουργικοί χώροι στους οποίους μπορείτε να ξεναγηθείτε αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη
CITY VIBES

Open House Thessaloniki: 5+1 δημιουργικοί χώροι στους οποίους μπορείτε να ξεναγηθείτε αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη

Οι παράλληλες δράσεις που θα «τρέξουν» λίγο πριν την επίσημη έναρξη του OHT στις 23 Νοεμβρίου


Το καθιερωμένο αρχιτεκτονικό γεγονός της πόλης, το Open House Thessaloniki, επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να εξερευνήσει 70 κτίρια και να συμμετάσχει σε πλήθος παράλληλων δράσεων που θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα νωρίτερα. Η διοργάνωση, που στοχεύει στην προώθηση και κατανόηση της αρχιτεκτονικής, περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις από τους εθελοντές του ΟΗΤ σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, οι οποίοι ανοίγουν τις πόρτες τους αποκλειστικά για την εκδήλωση. Χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τόσο τη σύγχρονη αρχιτεκτονική όσο και την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης θα αναδείξει 2 καίρια ζητήματα, τα οποία αποτελούν πτυχές του σχεδιασμού που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη.

Στο πλαίσιο της φετινής θεματολογίας, θα παρέχεται ενημέρωση για τα προσβάσιμα κτίρια μέσω φίλτρων προσβασιμότητας στην ιστοσελίδα, ειδικής σήμανσης και διαδικτυακών ξεναγήσεων. Σε συνεργασία με το Mind the Map, θα δημιουργηθούν απτικοί χάρτες και ένα τρισδιάστατο μοντέλο για άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης στο OPEN WALK Λιμάνι. Επιπλέον, οι ξεναγήσεις του OPEN HOUSE Thessaloniki θα προσφέρονται και στα Αγγλικά, διευρύνοντας την πρόσβαση σε επισκέπτες από διαφορετικές γλωσσικές κοινότητες. Παράλληλα, στα Σφαγεία θα φιλοξενηθεί η έκθεση του Αλέξανδρου Καπετάνου, ο οποίος αναδεικνύει μεταξύ άλλων σύγχρονα ζητήματα όπως η συμπερίληψη και η προσβασιμότητα.

Παρακάτω, δείτε ποιες παράλληλες δράσεις μπορείτε να απολαύσετε αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη.

Made in Thessaloniki

2019-made.jpg

Αυτή η παράλληλη δράση, που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του Open House Thessaloniki, στοχεύει να φέρει το κοινό σε επαφή με τις διαδικασίες παραγωγής και τις τεχνικές, είτε σύγχρονες είτε παραδοσιακές, που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός προϊόντος. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους όπου παράγονται τα έργα και να γνωρίσουν από κοντά τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Οι ξεναγήσεις γίνονται από τους ίδιους τους δημιουργούς και παραγωγούς, είναι δωρεάν και δεν απαιτούν κράτηση.

Γι' αυτό το Σαββατοκύριακο σας προτείνουμε 5 δημιουργικούς χώρους που ξεχωρίσαμε...
  • Salty Moon (Κοσμήματα & ρούχα, Μαβίλη 10)
made-saltymoon-1.jpg

Το Salty Moon είναι το brand που γεννήθηκε από την αγάπη της Αθηνάς Βουδούρη για τα κοσμήματα, τη μόδα και τις κατασκευές. Το 2020, μετά τις σπουδές της πάνω στο κόσμημα, άνοιξε το showroom/εργαστήριο της στη Μαβίλη, στη γειτονιά στην οποία μεγάλωσε και αγαπά. Ο χώρος αυτός σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί, εκτός από τις δημιουργίες της, σεμινάρια και μαθήματα κατασκευής κοσμημάτων, όπου η Αθηνά μοιράζεται τις γνώσεις και το πάθος της για την τέχνη. Με μεσογειακή αισθητική και προσοχή στη λεπτομέρεια, συνδυάζοντας διάφορα υλικά κάθε κόσμημα "Salty Moon" έχει τη δική του ξεχωριστή αύρα.

  • Uluru Studio (Εργαστήριο κεραμικής, Παναγιώτη Καρατζά 3)
made-uluru-1-1.jpg

Το Uluru Studio είναι ένα εργαστήριο κεραμικής στη γειτονιά των 12 Αποστόλων στο Βαρδάρη. Η αισθητική κατεύθυνση είναι λιτή και μινιμαλιστική, χωρίς υπερβολικούς διάκοσμους και με συνήθως απλές γεωμετρίες. Με ποικιλία υλικών, (χρωματιστούς πηλούς / υαλώματα / μπαντανάδες) το προιόντα αφορούν χρηστικά αντικείμενα όπως πιάτα, κούπες, κανάτες, δοχεία κλπ, αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα όπως βάζα, γλάστρες, κηροπήγεια και άλλα. Το studio ασχολείται επίσης με την αρχιτεκτονική και το interior design και απώτερος στόχος είναι και ο σχεδιασμός και παραγωγή αντικειμένων και επίπλων έτσι ώστε να παρουσιάζει και να προσφέρει μια συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση σχεδιασμού.

  • Nikos Iosif (Εικαστικός, Παπαρρηγοπούλου 16)
made-nikos-iosif.jpg

Το στούντιο ζωγραφικής του Νίκου Ιωσήφ, που βρίσκεται στην ιστορική περιοχή των Δώδεκα Αποστόλων, είναι ένας δημιουργικός χώρος αφιερωμένος στο textile art και τη βιωσιμότητα. Εδώ, μέσα από την τέχνη των υφασμάτων, εξερευνώ τρόπους με τους οποίους η ανακύκλωση και οι βιώσιμες πρακτικές μπορούν να ενσωματωθούν σε μοναδικά έργα. Κάθε κομμάτι είναι αποτέλεσμα προσεκτικής έρευνας υλικών και τεχνικών, δίνοντας έμφαση στη διαχρονικότητα και την οικολογική συνείδηση. Τα έργα μου έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς Biennale, όπου έχουν αναγνωριστεί για την αισθητική τους, αλλά και την καινοτόμα προσέγγιση στη βιωσιμότητα. Το στούντιο είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, εκθέσεις και εγκαταστάσεις σε βιτρίνες, αλλά και ό,τι άλλο φέρνει την τέχνη πιο κοντά στο κοινό.

  • LARUC Craft (Art recycling unique crafts, Σόλωνος 93 & Παπαντωνίου)
made-laruc-2.jpg

Το LARUC βγήκε από τα αρχικά των λέξεων Learning, Art, Recycle, Unique, Crafts. Είναι μια μικρή μπουτίκ με χειροποίητες κατασκευές, χειροποίητο κόσμημα, μεταποιήσεις ρούχων και πολλών άλλων χρηστικών αντικειμένων. Στο εργαστήριο τους που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, θα συναντήσουμε μικτές τεχνικές από διάφορα υλικά, πολλές φορές ανακυκλώσιμα. Αυτό που διαφοροποιεί το Laruc, είναι η μικτή τεχνική ζωγραφικής πάνω σε ύφασμα σε συνδυασμό με κέντημα, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι μία 3D αίσθηση. Την ιδέα είχαν η Έρα και Έβη, δύο αδελφές από διαφορετικές δραστηριότητες με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες και βιώματα. Οι επισκέπτες που το επιθυμούν μπορούν να φέρουν μαζί τους ένα t-shirt ή tote bag ή πορτοφόλι και να συμμετέχουν σε ένα δημιουργικό εργαστήριο, με στόχο να ολοκληρώσουν το δικό τους έργο υπό την καθοδήγησή μας. Στο εργαστήριο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  • Penelope Loom Heritage (Εργαστήριο υφαντικής, Βαφοπούλου 8)
2021-penelope-2-1.jpg

Η Μερόπη Βερβέρη είναι η Ελληνίδα σχεδιάστρια και υφάντρια της εταιρείας PENELOPE. Είναι αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων και τα τελευταία τρία χρόνια ακολουθεί την τέχνη που ήρθε ως κληρονομιά στην ζωή της από την γιαγιά της. Στόχος της εταιρείας είναι να αναγεννήσει την υφαντική τέχνη και να ενεργοποιήσει έναν πιο φιλικό προς τον πλανήτη τρόπο παραγωγής ένδυσης τόσο με τα υλικά που επιλέγονται, όσο και με τον τρόπο ύφανσης. Όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα κατασκευασμένα σε παραδοσιακό χειροκίνητο αργαλειό ελληνικής κατασκευής.

  • art2wear (Χειροποίητα κοσμήματα & αξεσουάρ από κουμπιά, Κομνηνών 8 5ος όροφος)
made-art-2-wear-2024.jpg

Η Ραχήλ Ανδρεάδου με το brand art2wear δημιουργεί χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ από κουμπιά και φυσικά υλικά όλων των ειδών, υφάσματα, ξύλα, όστρακα, χαρτί, συνδυάζοντας την χειροτεχνία με την μοντέρνα αισθητική και την μόδα. Καλλιτεχνικά "paperflowers", χαρούμενα "dalmatians", ταξιδιάρικα "morocco", ευωδιαστά «νυχτολούλουδα», κάθε συλλογή της έχει το δικό της όνομα, ύφος, χρώμα και θέμα και αντανακλά την πηγή έμπνευσής της που δεν είναι άλλη από την χαρά της ζωής και την φωτεινή πλευρά των πραγμάτων.

Δείτε ποιους άλλους χώρους μπορείτε να επισκεφθείτε...
  • That long black (Graphic Design Studio, Interactive Space, Photography, Ceramics, Πηνειού 9 & 10)
  • Image Nation (Φωτογραφικό στούντιο, 5ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά, Ευκαρπία)
  • OENOVATED (Wine-oriented brand ρούχων, Σινώπης 17)
  • ARTWO (Προϊόντα από τσιμέντο, Ηρώδου Αττικού 2)
  • ecolapsis (Βιομηχανικός σχεδιαστής, Μαβίλη 7)
  • Studio 21 (Στούντιο φωτογραφίας, Μαβίλη 7)
  • Stitch a Pixel (Κεντήματα, Πελοποννήσου 10, πάνω από την Αρχαία Αγορά)
  • Serene Home (Παραγωγή κεραμικών με zero waste & ecofriendly πρακτικές, Στρατηγού Μακρυγιάννη 9)
  • Subworks – Arts From Underground (Τυπώματα σε ενδύματα, τσάντες, κούπες, Καρακάση 110, Κάτω Τούμπα)
  • KERAMIK (3D κεραμικά, Βούλγαρη 32)
  • NefK Studio (Ατελιέ ζωγραφικής & Μεταξοτυπίας, Μαβίλη 7)
  • KUMO (Κατασκευή κοσμημάτων και συναφών ειδών, Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 47)
  • Vasiliki Sountou (Κατασκευή κοσμήματος, Ολυμπίου Διαμαντή 20, 4ος όροφος)
  • Prototyping Games (Επιτραπέζια παιχνίδια – Χειροποίητες δημιουργίες, Αυγερινού 10)
  • Artpeckers (Σχεδιασμός & κατασκευή κοσμημάτων και αξεσουάρ, Βαλαωρίτου 12)
  • SourLiBooM (Εκμάθηση της τεχνικής της μεταξοτυπίας σε ενήλικες, Αναγεννήσεως 52, 1ος όροφος)
  • Βιβλιοδετείο Καλλιτεχνικό (Eργαστήριο βιβλιοδεσίας, Ναυμαχίας Έλλης 4, Λαδάδικα, 2ος όροφος)
  • Παραδοσιακό τυπογραφείο στη στοά Μπεζεστενίου (Μπεζεστένι, Βενιζέλου 33)
  • Φαρμακείο της Φύσης (Ομοιοπαθητικό & γαληνικό εργαστήριο, 25ης Μαρτίου 66)
  • Relak by Lizetta Fotoglou (Κοσμήματα, αξεσουάρ, πίνακες, Αλεξανδρείας 32 & Πέτρου Συνδίκα)
  • ArtStreet (Ξύλινες κατασκευές, Αδανών 9, Κάτω Τούμπα)

Info: 16 & 17 Νοεμβρίου, δείτε περισσότερα εδώ.


Open Walk

shutterstock-2230012081.jpg

Όπως καθιερώθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι θεματικές διαδρομές του ΟΗΤ μας ξεναγούν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αρχιτεκτονικό και ιστορικό. To φετινό Open Walk με χορηγό την εταιρεία ΚΟΣΜΑΟΓΛΟΥ θα περιλαμβάνει μια ξεχωριστή διαδρομή στο ιστορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με περιηγήσεις στον 1ο και 2ο προβλήτα. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική του λιμανιού, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης με πολυεπίπεδη ιστορία, καθώς και να δει από κοντά κτίρια κι εγκαταστάσεις που συνδέονται με την ανάπτυξη και τις αλλαγές της περιοχής μέσα στους αιώνες. Η διαδρομή αυτή αναδεικνύει τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα και την ιστορική της πορεία ως εμπορικού και πολιτιστικού κέντρου, ενισχύοντας τον σύγχρονο διάλογο γύρω από την αξιοποίηση του λιμανιού ως σημαντικού τοπόσημου της πόλης.

Info: 16 & 17 Νοεμβρίου, δείτε περισσότερα εδώ.


Open Call for Visual Stories

2017-open-photo.jpg

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συνεργατικού προγράμματος Open House Europe, στο οποίο συμμετέχει και το Open House Thessaloniki, εντάσσεται στις παράλληλες δράσεις ένα ανοιχτό κάλεσμα για Visual Stories, με στόχο το κοινό να εξερευνήσει την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στην αρχιτεκτονική και να διεκδικήσει την ευκαιρία για ένα ταξίδι στην Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αποτυπώσουν το φετινό θέμα του Open House Europe, «Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη», μέσα από την εμπειρία τους στο Open House Thessaloniki 2024, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε μορφή τέχνης προτιμούν, όπως φωτογραφίες, σύντομα βίντεο, σχέδια ή άλλα μέσα οπτικής αφήγησης.

Info: 16 Νοεμβρίου - 16 Δεκεμβρίου, δείτε περισσότερα εδώ.