fbpixel

Search icon
Search
Olympics 2024: Μπορεί η κατάσταση του Σηκουάνα να τινάξει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον αέρα;
PEOPLE & MOMENTS

Olympics 2024: Μπορεί η κατάσταση του Σηκουάνα να τινάξει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον αέρα;

Μεγάλη ανησυχία στο Παρίσι και μία δυσαρέσκεια που συνεχώς αυξάνεται


Εδώ και πάρα πολλούς μήνες, έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια από πολλές, διαφορετικές πλευρές προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά στο Παρίσι, με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, όσες κινήσεις κι αν έγιναν, μάλλον το αποτέλεσμα δεν είναι το πιο ιδανικό κι αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι αναβλήθηκε για αύριο η κολύμβηση τριάθλου ανδρών, λόγω της μόλυνσης του Σηκουάνα, τότε είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Τι έχει συμβεί και πόσο επηρεάζουν οι τελευταίες εξελίξεις το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου;

Μία πόλη που «τρομάζει»

Τhe latest update

shutterstock-2260873639.jpg

Το Παρίσι, δεν είναι μία πόλη που έχει ένα μόνο πρόσωπο. Αντιθέτως, όσοι το γνωρίζουν, όσοι το έχουν επισκεφθεί, παραδέχονται πως πρόκειται για ένα μέρος με πολλές διαφορετικές όψεις και εικόνες. Υπάρχουν οι fancy δρόμοι με τα λαμπερά φώτα, τη χλιδή και τους iconic οίκους μόδας, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που μοιάζουν να είναι... απλησίαστοι. Οι πιο σκοτεινοί, αυτοί που κρύβουν τους μεγαλύτερους κινδύνους. Την ίδια στιγμή, πόλο έλξης αποτελεί εδώ και μήνες ο Σηκουάνας και δεν είναι τυχαίο ότι από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι από την αρχή, όμως σήμερα η εικόνα του δεν είναι αυτή που ήθελαν και περίμεναν άπαντες. Αντιθέτως, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως υπάρχει θέμα και πλέον, αυτό φτάνει στο σημείο να επηρεάζει ακόμη και συγκεκριμένα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, με τα ερωτηματικά να αυξάνονται.

Ο ποταμός Σηκουάνας κρίθηκε για μία ακόμη ημέρα «ακατάλληλος», κάτι που ανάγκασε τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να αναβάλλουν για αύριο -31 Ιουλίου- τον αγώνα που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα, στην κολύμβηση του τριάθλου. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το νερό παραμένει μολυσμένο από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημέρων, με την σχετική ανακοίνωση να αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «Η διοργάνωση του τριάθλου ανδρών αναβάλλεται από την Τρίτη για την Τετάρτη για λόγους υγείας, επειδή το νερό στον Σηκουάνα εξακολουθεί να είναι πολύ μολυσμένο». Οι διοργανωτές δήλωσαν βέβαιοι πως οι αγώνες για τα μετάλλια θα διεξαχθούν κανονικά μέσα στην εβδομάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το τρίαθλο είναι το πρώτο Ολυμπιακό άθλημα που θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα, πριν από την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, που θα ακολουθήσει τη δεύτερη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τι ακριβώς συνέβη; Οι έντονες βροχοπτώσεις υποβάθμισαν την ποιότητα του νερού, με τις σχετικές ανακοινώσεις της οργανωτικής επιτροπής να συμπληρώνουν -επίσης- πως: «Οι τιμές που καταγράφηκαν σε ορισμένα σημεία της κολυμβητικής διαδρομής είναι ακόμη και υψηλότερες από τα αποδεκτά όρια». Το αγώνισμα των ανδρών έχει μετατεθεί πλέον για την Τετάρτη στις 10:45 π.μ. (τοπική ώρα), μετά το αγώνισμα των γυναικών που θα γίνει στις 8:00 π.μ., υπό την προϋπόθεση ότι οι επόμενες δοκιμές θα το επιτρέψουν, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι ειδικοί τονίζουν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μίας νέας αναβολής. Η κατάσταση στη γαλλική πρωτεύουσα δεν είναι σε καμία περίπτωση ιδανική και η ανησυχία είναι αρκετά μεγάλη, με τα διεθνή media να εκφράζουν την απορία και σε πολλές περιπτώσεις την αποδοκιμασία τους, για πολλές παραμέτρους που δεν έχουν προβλεφθεί σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά το γεγονός ότι το Παρίσι είναι μία τεράστια πρωτεύουσα που αποτελεί σταθερά πόλο έλξης.

shutterstock-2474919671.jpg

Η απόλυτη κατάθεση ψυχής

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερη και μαζί και δύσκολη για την Ελλάδα. Είδαμε σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες να δίνουν τις δικές τους μάχες και την ίδια ώρα, είδαμε και τρομερούς χαρακτήρες να «λυγίζουν». Η Δώρα Γκουντούρα, βρέθηκε μία... ανάσα από την επίτευξη ενός τεράστιου στόχου, ωστόσο, ένα διαιτητικό λάθος της στέρησε όλο τον κόπο της. Μπήκε με το... δεξί στο αγώνισμα της σπάθης κι επιβλήθηκε με χαρακτηριστική άνεση στην πρεμιέρα της, για να πάρει το «εισιτήριο» για τους «16». Έκανε ακόμη ένα βήμα κι αφού προκρίθηκε στους προημιτελικούς του αγωνίσματος, εκεί κατάλαβε και η ίδια πως ήταν η δική της στιγμή. Μία στιγμή -όμως- που δεν την άφησαν να την ευχαριστηθεί. Η Ελληνίδα αθλήτρια, ηττήθηκε με 15-13 στο... θρίλερ με τη Γαλλίδα, Manon Apithy-Brunet (Νο 3) για την προημιτελική φάση και έμεινε εκτός συνέχειας στο αγώνισμά, της καθώς κάποιοι έκριναν πως έπρεπε να περάσει άλλη στη θέση της, προκαλώντας τεράστιες αντιδράσεις.

«Αυτό που έγινε δεν είναι αδικία. Είναι σκάνδαλο! Έπαιζε μία Γαλλίδα και έπρεπε να περάσει. Ήταν ένα ματς που έπρεπε να λήξει 15-9 υπέρ μας. Είναι τεράστια αδικία. Είναι κρίμα κάποιοι να παίζουν με τον κόπο των παιδιών. Είναι αδικία!», σημείωσε ο προπονητής, Θανάσης Δελενίκας στην κάμερα της ΕΡΤ, με την ίδια την αθλήτρια από τη μεριά της, να παραδίδει ένα τρομερό μάθημα: «Δε θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ως δικαιολογία τη διαιτησία. Η δικαιολογία για τη διαιτησία είναι για τους αδύναμους. Όταν ηρεμήσω, θα το δω πιο καθαρά. Αλλά, πιστεύω ότι ήταν για 14-14 και να κριθεί στον πόντο. Δε με πειράζει που δεν είμαι στα μετάλλια. Το μετάλλιο το παίρνω κάθε μέρα στην προπόνηση». Απίστευτο μεγαλείο ψυχής, απίστευτο mentality!

Μία τρομερή παράσταση, μας χάρισε -παράλληλα- ο Απόστολος Χρήστου, ο οποίος -κατά γενική ομολογία- πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση Ελληνα κολυμβητή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, κατακτώντας την 4η θέση στον τελικό των 100μ. ύπτιο. Ο πρωταθλητής Ευρώπης τερμάτισε σε 52.41 και έχασε το μετάλλιο για μόλις δύο εκατοστά του δευτερολέπτου, αφού ο Αμερικανός, Ryan Murphy κατέλαβε την 3η θέση με 52.39. Πρόκειται για την καλύτερη θέση για την ελληνική αποστολή έως τώρα στο Παρίσι, με τον Έλληνα αθλητή να σχολιάζει: «Δε μου λέει τίποτα η επίδοση, γιατί έχασα ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Δε με ικανοποιεί τίποτα γιατί ήξερα ότι θα είμαι στον τελικό αλλά ήθελα το ολυμπιακό μετάλλιο. Την ευχαριστήθηκα την κούρσα, ήμουν ανταγωνιστικός αλλά έχασα το μετάλλιο αυτό μένει. Δε γίνεται να μη στεναχωρηθείς, έχω περάσει όλη μου την ζωή στην πισίνα. Από αυτό ζω, αυτό με τρέφει και μου δίνει δύναμη, είναι λογικό να έχω στεναχωρηθεί. Δεν ξέρω καν αν θα κολυμπήσω στα 200μ.».

Day 4 με «άρωμα» Ελλάδας

Όλα αυτά, την ώρα που και η σημερινή ημέρα είναι πολύ-πολύ σημαντική για τη χώρα μας, με τα βλέμματα της ελληνικής αποστολής -κι όχι μόνο- να στρέφονται από νωρίς στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο μεγάλος αγώνας που ξεχωρίζει, είναι αυτός της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, που θα βρει απέναντί της την Ισπανία, μετά την ήττα από τον Καναδά στην πρεμιέρα, με τον σπουδαίο αγώνα να ξεκινά στις 12:00 και το σύνολο του Βασίλη Σπανούλη να ψάχνει την πρώτη του νίκη στη διοργάνωση. Ο Στέφανος Ντούσκος είναι ο πρώτος που αγωνίζεται στα προημιτελικά σκιφ ανδρών της κωπηλασίας στις 11:00, ενώ λίγο πιο μετά, στις 14:30 η Μαρία Σάκκαρη θα αγωνιστεί εναντίον της Ουκρανής, Marta Kostyuk διεκδικώντας την παρουσία της στα προημιτελικά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών:

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

11:10 προημιτελικά σκιφ ανδρών – Στέφανος Ντούσκος

ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

12:00 2η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Ισπανία – Ελλάδα

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

12:00 προκριματικά 4Χ200μ, ελεύθερο ανδρών – Δημήτρης Μάρκος/Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης Κωνσταντίνος Στάμου/Ανδρέας Βαζαίος

23:01 τελικός 4Χ200μ ελεύθερο ανδρών – Δημήτρης Μάρκος/Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης/Κωνσταντίνος Στάμου/Ανδρέας Βαζαίος (εφόσον προκριθούν)

ΤΕΝΙΣ

13:00 1ος γύρος Διπλό Γυναικών Μαρία Σάκκαρη/Δέσποινα Παπαμιχαήλ – Danielle Collins/Desirae Krawczyk (ΗΠΑ): Ο αγώνας είναι ο 4ος στη σειρά.

14:30 Μονό γυναικών: Μαρία Σάκκαρη – Marta Kostyuk (Ουκρανία): Φάση των «16», Court 7

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

15:10 1η μέρα IQFoil ανδρών – Βύρωνας Κοκκαλάνης

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ

20:30 2η αγωνιστική Α’ Ομίλου: Μαυροβούνιο – Ελλάδα