fbpixel

Search icon
Search
Οικογενειακή Διαμεσολάβηση: Επιθυμούν τα ζευγάρια που χωρίζουν όλο και λιγότερες διαμάχες;
MAGAZINE

Οικογενειακή Διαμεσολάβηση: Επιθυμούν τα ζευγάρια που χωρίζουν όλο και λιγότερες διαμάχες;

Η Διδάκτωρ Νομικής και Δικηγόρος Ζωή Ε. Γιαννοπούλου-Στεφάνου, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια κι Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών στο Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης, μάς αναλύει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το οικογενειακό δίκαιο


H πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί εν μέσω πανδημίας επιτάσσει την εξωδικαστική, γρήγορη, οικονομική και φιλική διευθέτηση των οικογενειακών διαφορών. Είναι γεγονός ότι τα ζευγάρια που χωρίζουν επιθυμούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με όσο το δυνατόν λιγότερες συγκρούσεις.

Το Οικογενειακό Δίκαιο:

Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο (4800/2021), καθιερώνεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης για ζητήματα που αφορούν στη γονική μέριμνα, ώστε να ενισχυθούν ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των γονέων και ν’ αποφεύγεται η προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων. Προβλέπεται δε ρητά ότι, αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας διαφωνίας των γονέων, καθένας από τους γονείς προσφεύγει σε διαμεσολάβηση, εξαιρούμενων των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας.

shutterstock-1055292221.jpg

Ο Νόμος περί Διαμεσολάβησης:

Ο Νόμος της Διαμεσολάβησης (Ν. 4640/2019) θεσπίζει υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης κατά την οποία τα μέρη, παρουσία των δικηγόρων τους, ενημερώνονται για τον θεσμό της διαμεσολάβησης και διερευνούν αν υπάρχει η δυνατότητα εξωδικαστικής επίλυσης για όλες τις οικογενειακές διαφορές που αφορούν:

- Στον καθορισμό, τη μείωση ή την αύξηση της συνεισφοράς καθενός από τους συζύγους για τις ανάγκες της οικογένειας, της διατροφής που οφείλεται λόγω γάμου, διαζυγίου ή συγγένειας, των δαπανών τοκετού και της διατροφής της άγαμης μητέρας, καθώς και της διατροφής της μητέρας από την κληρονομική μερίδα που έχει επαχθεί στο τέκνο που αυτή κυοφορεί,

- Στην άσκηση της γονικής μέριμνας αναφορικά με το τέκνο κατά τη διάρκεια του γάμου ή όταν πρόκειται για τέκνο χωρίς γάμο των γονέων του, τη διαφωνία των γονέων κατά την κοινή άσκηση από αυτούς της γονικής τους μέριμνας, καθώς και την επικοινωνία των γονέων και των λοιπών ανιόντων με το τέκνο,

- Στη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων,

- Κάθε άλλη περιουσιακού δικαίου διαφορά, που απορρέει από τη σχέση των συζύγων, ή των γονέων και τέκνων. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και οι διαφορές που προκύπτουν από το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

shutterstock-1055292158.jpg

Ποιες είναι οι αρχές;

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση είναι εκούσια, εμπιστευτική και τα μέρη έχουν την απόλυτη εξουσία ν’ αποφασίζουν τα ίδια τους όρους της συμφωνίας.

• Ποια είναι η διάρκεια;

Η οικογενειακή διαμεσολάβηση ακολουθεί συνήθως επαναλαμβανόμενες συνεδρίες διάρκειας δύο ωρών.

• Ποια είναι η διαδικασία;

Αποτελείται κυρίως από κοινές συναντήσεις με τα μέρη και τον διαμεσολαβητή. Ακολουθώντας μια διαρθρωμένη διαδικασία, έχουμε μια σταθερά απέναντι στα συναισθήματα, τις κατηγορίες και τις απαιτήσεις. Τα μέρη έχουν χρόνο ν’ ακούσουν, να σκεφτούν και να μάθουν, πριν προβούν σε αποφάσεις. Η διαδικασία μπορεί να διακοπεί ή να τερματισθεί οποτεδήποτε, αν το ένα ή αμφότερα τα μέρη το αποφασίσουν ή εάν ο διαμεσολαβητής διαπιστώσει ότι δεν ενδείκνυται η συνέχισή της. Στην αρχή, τα μέρη μπορεί να μη διακρίνουν καμία διέξοδο, η αποτελεσματική, όμως, οικογενειακή διαμεσολάβηση συνίσταται στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, ιδίως για τα παιδιά.

• Ποιος είναι ο στόχος του διαμεσολαβητή;

Να απομακρύνει τα μέρη από τις θέσεις τους, ώστε ν’ αναγνωρίσουν τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες τους και να διαπραγματευτούν βάσει αυτών. Σκοπός του δεν είναι η αποδόμηση των θέσεων των μερών, αλλά η αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται και προσεγγίζουν τη διαφορά τους.

Η διαμεσολάβηση παρέχει στους γονείς ένα πεδίο διαλόγου. Ακόμη κι αν η διαδικασία δεν καταλήξει σε συμφωνία, ανοίγει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ τους, οδηγώντας στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και επιτρέποντας καλύτερες σχέσεις στο μέλλον.

About

giannopoulou-2019.jpg

H Ζωή Γιαννοπούλου είναι δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος και Διδακτορικού Τίτλου στο Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο. Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επίλυσης Συγκρούσεων και διαμεσολαβήτρια στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Διαφορών Επενδυτών της Παγκόσμιας Τράπεζας. Έχει εξειδίκευση και πιστοποίηση στην οικογενειακή διαμεσολάβηση και συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη θεσμοθέτηση του Ειδικού Μητρώου Οικογενειακών Διαμεσολαβητών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2022