fbpixel

Search icon
Search
Οι σοκολάτες της Μίνας Αποστολίδη έχουν ενθουσιάσει τους Βέλγους
#GREEKSDOITBETTER

Οι σοκολάτες της Μίνας Αποστολίδη έχουν ενθουσιάσει τους Βέλγους

Γνωρίστε την ταλαντούχα σοκολατοποιό και δοκιμάστε την υπέροχη συνταγή που προτείνει


Μπορεί στο βιογραφικό της να διαβάζουμε για σπουδές στην Αμερική στον τομέα της επικοινωνίας, όπου και δούλεψε με μεγάλη επιτυχία εντός των ελληνικών συνόρων, εκείνο όμως που την κέρδισε τελικά ήταν ένα από τα πιο νόστιμα και αξιοθαύμαστα πράγματα στον κόσμο: η σοκολάτα. Η Μίνα Αποστολίδη το 2003 άφησε τη δουλειά της στη Θεσσαλονίκη και βρέθηκε στο Ντουμπάι, όπου ξεκίνησε δειλά-δειλά να ασχολείται με το αντικείμενο της σοκολατοποιίας, κάτι που γρήγορα κέρδισε το ενδιαφέρον της τοπική κοινότητας, αλλά και της «ελίτ» της χώρας, αφού τα γλυκές δημιουργίες της φρόντιζαν να προμηθεύονται και δύο μέλη της βασιλικής οικογένειας του εμιράτου, μέσω τρίτων προσώπων.

paintingchocolatexmaswreath-QN1nP.JPG


Επιστρέφοντας στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη –και μένοντας τελικά εδώ επτά χρόνια- αποφάσισε να μην ασχοληθεί ξανά με την επικοινωνία και να αφιερωθεί με την πραγματική κλίση της, τη σοκολατοποιία, κάτι στο οποίο τη βοήθεια του πολύ καλού φίλου, graphic designer Μάρκο Πενίζι, ιδιοκτήτη ενός από τα μεγαλύτερα design studio στο Μιλάνο, μόνιμος συνεργάτης της πλέον.

shopviewcentralcounter.jpg
Mina Handmade Chocolates

Το 2012 φτάνει στις Βρυξέλλες και στο τέλος της επόμενης χρονιάς ανοίγει το “Mina Handmade Chocolates”, στην Avenue des Desirs. Οι διαφορετικές γεύσεις κάθε σοκολάτας και τα αγνά και αυθεντικά υλικά που χρησιμοποιεί την κάνουν να ξεχωρίζει και –με τη βοήθεια σημαντικών προσωπικοτήτων της βέλγικης σκηνής, που πρόσεξαν το ταλέντο και το μεράκι της- κατάφερε να αναδείξει τη σοκολατερί της σε σημείο αναφοράς για κάθε φανατικό του είδους και όχι μόνο. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι πρόσφατα τρεις σοκολάτες της Μίνας (η «Παυλίνα», η «Σοφία» και η «Αθηνά») ταξίδεψαν μέχρι τη μακρινή Ιαπωνία και τα καταστήματα Takashimaya Department, όπου και πωλήθηκαν με αφορμή τον φετινό Άγιο Βαλεντίνο.

Διαβάστε παρακάτω 5 πράγματα που αξίζει να ξέρετε, όπως μας τα είπε η ίδια:

Forever love

"Η αγάπη για το φαγητό και η συνειδητοποίηση, ότι το καλό φαγητό είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεως της ζωής, σε συνδυασμό με τους τέσσερις παππούδες μου που ήταν Μικρασιάτες είναι κάποιοι από τους λόγους που με οδήγησαν στον      κόσμο της γεύσης. Επίσης, ο προπάππος μου ήταν μέγας τεχνίτης του χαλβά στην Πόλη και μεγάλωσα σε περιβάλλον που θύμιζε την «Πολίτικη Κουζίνα». Στην πορεία, τόσο η γιαγιά μου και η μητέρα μου, έχοντας επαφές με την Αμερική και όντας ανοιχτά μυαλά, συνδύαζαν γεύσεις και πειραματίζονταν με νέα υλικά, που δεν υπήρχαν στην Ελλάδα στα κλασικά νοικοκυριά. Αυτό με έκανε και μένα να είμαι ανοιχτή σε νέες γεύσεις".

First touch

"Με τη ζαχαροπλαστική ασχολούμαι από τα επτά μου χρόνια, το πρώτο μου γλυκό ήταν οι μαρέγκες και η πρώτη σοκολατένια μου δημιουργία ήταν η μους. Επαγγελματικά, αποφάσισα να ασχοληθώ καθαρά με τη σοκολατοποιία, γιατί, ήταν κάτι σπάνιο στην Ελλάδα".

laylawithrosescloseup.jpg

Unique taste

"Αυτό που κάνουν τις σοκολάτες μου να ξεχωρίζουν είναι τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που χρησιμοποιώ, οι πρώτες ύλες δηλαδή, όπως σοκολάτα Valrhona, αμύγδαλα Καβάλας, φιστίκια από την Αίγινα, σύκα ξηρά από την Κύμη, βιολογικό αποξηραμένο ινδοκάρυδο και μάνγκο. Επίσης, η επεξεργασία αυτών γίνεται από μένα και οι γεύσεις είναι εμπνευσμένες από τη δική μου ζωή στην Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή –και σε μικρότερο βαθμό από τη Μέση Ανατολή και το Βέλγιο- και είναι διαφορετικές από τις χιλιάδες σοκολάτες που κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο".

So lucky

"Το να δημιουργείς γεύσεις και να χρησιμοποιείς τα χέρια σου είναι ευλογία σε ένα επάγγελμα. Είναι μια τέχνη που «σκοτώνει» το stress. Όπως και το να δίνεις χαρά στον κόσμο μέσα από αυτό που κάνεις. Από εκεί και πέρα, η εδραίωση και η επιτυχία σε μια αγορά σοκολάτας, όπως αυτή του Βελγίου θέλει γερό στομάχι".

What it takes

Η υπομονή, η έμφυτη διάθεση να κάνεις τους άλλους χαρούμενους -ειδικά αν είσαι μαμά-0 η επιμονή στη λεπτομέρεια και η ισορροπία είναι μερικά από τα στοιχεία του χαρακτήρα μου, που με βοήθησαν να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα. Ο τίτλος MINA Handmade Chocolates σημαίνει χαρά από την εμπειρία του γευστικού ταξιδιού και ισορροπία στη γεύση.

closeup-comptoir-detail.JPG

Mina’s favorites 

  1. Ξενοδοχείο: Το Μεγάλη Βρεταννία στην Αθήνα
  2. Εστιατόριο: Bon Bon στις Βρυξέλλες
  3. Υλικό: Σοκολάτα
  4. Chef: Πολυχρόνης Δαμάλας, γιατί εκτός από ταλαντούχος είναι καλό παιδί και χαμηλών τόνων
  5. Γευστικός προορισμός: Σικελία. Γιατί πολύ απλά εκεί είναι όλα νόστιμα. Λατρεύω τη γρανίτα με αμύγδαλα της περιοχής μαζί με ένα μπριός κι έναν εσπρέσο.
  6. Από την κουζίνα μου δε λείπει ποτέ: Η κινητικότητα. Συνήθως εκεί θα βρεις κάποιον από την οικογένειά μου να μαγειρεύει.
  7. Βότανα/ Μπαχαρικά: Ρίγανη από το Πήλιο και κανέλα
  8. Γλυκά ή αλμυρά; Ανάλογα την περίσταση. Ομολογώ όμως, πως πλέον, συνήθως το γλυκό δεν είναι σοκολάτα!
  9. Φαγητό: Καλοψημένο ελληνικό ψάρι στη σχάρα με επιπλέον λάδι και λεμόνι
  10. Γλυκό: Χαλβάς σιμιγδαλένιος άσπρος, με κρέμα παγωτό και βύσσινο γλυκό του κουταλιού

ΣΥΝΤΑΓΗ

Τρούφες με πορτοκάλι

sophiainstandladibiosasorangecinammon1.jpg

Υλικά

  • 200γρ. φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
  • 200 γρ. καλής σοκολάτας γάλακτος, χοντροκομμένη
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κονφί πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζάνι κακάο χωρίς ζάχαρη για την επικάλυψη

Εκτέλεση 

  • Σ’ένα μέτριο κατσαρολάκι, βάζετε την κρέμα γάλακτος να βράσει.  Αμέσως, προσθέτετε τη σοκολάτα και βγάζετε από τη φωτιά. 
  • Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 2 λεπτά και στη συνέχεια, ανακατεύετε συνεχώς με μια σπάτουλα σιλικόνης, ώσπου να λιώσει η σοκολάτα και να είναι ομοιογενές. 
  • Προσθέτετε το πορτοκάλι κι ανακατεύετε, προσπαθώντας να μοιραστεί παντού.  
  • Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα πυρέξ ή μπολ και, αφού το καλύψτε με μεμβράνη, το βάζετε στο ψυγείο για τρεις ώρες ή και περισσότερο.  
  • Με ένα κουταλάκι του γλυκού, βγάζετε στρογυλλεμένες κουταλιές από το μείγμα, τις οποίες στη συνέχεια πλάθετε σε μπαλάκια και τα κυλάτε στο κακάο, ώστε να καλυφθούν. 
  • Διατηρείτε τις τρούφες σε θερμοκρασία 15-20 βαθμούς Κελσίου, αεροστεγώς κλεισμένες. Αν επιλέξτε να τις βάλετε στο ψυγείο, να θυμάστε να τις  έχετε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μισή ώρα, πριν τις σερβίρετε.