Στις 27 Ιανουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στους 6.000.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο του σχεδίου των Ναζί «Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος».
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι «θα ήταν ένα επικίνδυνο λάθος να θεωρήσουμε το Ολοκαύτωμα ως αποτέλεσμα της τρέλας μίας ομάδας Ναζί εγκληματιών. Αντίθετα, το Ολοκαύτωμα ήταν η αποκορύφωση μίας χιλιετίας μίσους, επίρριψης ευθυνών και προκατάληψης απέναντι στους Εβραίους, αυτό που αποκαλούμε δηλαδή σήμερα Αντισημιτισμό».
Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε όλες τις online εκδηλώσεις, καθώς και μία σειρά από ταινίες που είναι αφιερωμένες στα θύματα του Ολοκαυτώματος, αφού ένας κόσμος που θυμάται, είναι ένας κόσμος χωρίς γενοκτονίες...
Thessaloniki Remembers
Στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, ο Λευκός Πύργος ως φόρος τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος φωταγωγείται με τη στολή κρατουμένου του Άουσβιτς και το κίτρινο αστέρι που υποχρεώθηκαν να φοράνε στο πέτο οι Εβραίοι.
Με hashtag #WeRemember «φοράει» σήμερα το κίτρινο αστέρι όπως ακριβώς πριν από 78 χρόνια και οι 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, οι 67.000 Εβραίοι της Ελλάδος και οι 6.000.000 Εβραίοι της Ευρώπης. Το εμβληματικό μνημείο και σήμα-κατατεθέν της πόλης μας αναδεικνύει το κομμάτι υφάσματος που έγινε το στίγμα που θα οδηγούσε εκατομμύρια αθώους να εκτοπιστούν και να εξοντωθούν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης θυμάται και θρηνεί για το 20% του πληθυσμού της πόλης που διώχθηκε. Με αυτήν την κίνηση, η πόλη υπόσχεται να μετατρέψει τον πόνο της απώλειας σε μια στεντόρεια, ακλόνητη, ενιαία, καθαρή φωνή υπέρ της ελευθερίας, του σεβασμού, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης...
Την φωταγώγηση μπορείτε να παρακολουθήσετε live διαδικτυακά εδώ.
Ενώ, το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθεί η προβολή της παράστασης «Η χαμένη αθωότητα της Άννας Φρανκ» από τη Θεατρική ομάδα της ΙΚΘ «Entremosotros». Info: Την παράσταση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο jcthessaloniki.gr, αλλά και στο Youtube. Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ.
Heritage and Memory: A focus on Jewish Greece trough cinema
Από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου, το Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου του Los Angeles, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το κέντρο μελέτης Ελληνικού πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος μαζί με άλλους Αμερικανικούς και Ελληνικούς οργανισμούς διοργανώνουν ένα 10ήμερο διαδικτυακών εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Μνήμης και την ανάληψη της Προεδρίας του IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) από την Ελλάδα. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ταινίες, ντοκιμαντέρ, ομιλίες και βιβλιοπαρουσιάσεις σχετικά την ιστορία, την πολιτισμική κληρονομιά και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων. Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.
Εκδηλώσεις από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Στις 27 Ιανουαρίου ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διοργανώνει μία ημερίδα εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Mπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Miguel Angel Moratinos, σχετικά με τα μαθήματα που έδωσε το Ολοκαύτωμα και την οπτική του Ο.Η.Ε. πάνω στον παγκόσμιο Αντισημιτισμό. Plus, μπορείτε να παραστείτε διαδικτυακά στην απόδοση φόρου τιμής στα θύματα από τον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε. και της UNESCO, καθώς και από την Άνγκελα Μέρκελ. Το μεσημέρι θα ακολουθήσει πάνελ συζήτησης σχετικά με την Άρνηση και Διαστρέβλωση του Ολοκαυτώματος και θα εποπτεύεται από το Cnn International.
The films
Αν σας ενδιαφέρει περισσότερο η απεικόνιση του Ολοκαυτώματος στη μεγάλη οθόνη, σας έχουμε συγκεντρώσει όλες τις ταινίες που θα σας καθηλώσουν και θα σας μεταφέρουν το κλίμα των συμβάντων.
Ουζερί Τσιτσάνης
Η δραματική ταινία ελληνικής παραγωγής του 2015 του Μανούσου Μανουσάκη αφηγείται τον έρωτα ανάμεσα σε μία Εβραία και έναν Χριστιανό. Η αγάπη τους θα ανθίσει κατά τη διάρκεια του διωγμού των Εβραίων από τη Θεσσαλονίκη και θα βρει καταφύγιο στο Ουζερί Τσιτσάνης, εκεί που ο μεγάλος συνθέτης δημιουργεί τα γνωστότερα τραγούδια του.
Ο πιανίστας
Η συγκλονιστική ταινία του Ρόμαν Πολάνσκι που βγήκε στη μεγάλη οθόνη του 2002 κατέπληξε τους κριτικούς, κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών και χάρισε το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου στον πρωταγωνιστή της. Η ταινία αποτελεί βιογραφική αφήγηση της ζωής του Εβραίου - Πολωνού πιανίστα Βλάντισλαβ Σπίλμαν, που κατάφερε να επιβιώσει στο γκέτο της Πολωνίας χάρη στο ταλέντο του στη μουσική, ενώ γινόταν παράλληλα μάρτυρας των εγκλημάτων των Ναζί.
Life will smile (Η ζωή θα χαμογελάσει)
Το εξαιρετικό 40λεπτο ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Ελληνοαμερικανού Drey Kleanthous αφηγείται την ιστορία της πλήρους επιβίωσης της μοναδικής εβραϊκής κοινότητας σε όλη την Ευρώπη στη Ζάκυνθο κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Την ιστορία αφηγείται ένας από τους ελάχιστους επιζώντες, ο 84χρονος Χάϊμ Κονσταντίν, που έγινε μάρτυρας στα γεγονότα σε ηλικία 10 ετών.