fbpixel

Search icon
Search
Ο Άλμπερτ Μπουρλά «αντίπαλος» της Scarlett Johansson για το Jewish Νόμπελ
PEOPLE & MOMENTS

Ο Άλμπερτ Μπουρλά «αντίπαλος» της Scarlett Johansson για το Jewish Νόμπελ

Σπουδαία στιγμή για τον Θεσσαλονικιό CEO της Pfizer, αλλά και για την πόλη μας


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έξι σπουδαίες προσωπικότητες θα διεκδικήσουν το βραβείο Genesis. Έξι άνθρωποι από πολλούς, διαφορετικούς χώρους είναι οι υποψήφιοι για το συγκεκριμένο βραβείο, που απομένεται από το 2013, ωστόσο, αυτή τη φορά τα βραβεία αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Κι αυτό γιατί, ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά είναι ένας από τους υποψήφιους και βασικός «αντίπαλος» της Scarlett Johansson για το «Jewish Nobel» και φυσικά, η ενδεχόμενη επικράτησή του, μπορεί να έχει τεράστια σημασία κι οφέλη για την Ελλάδα κι ειδικότερα, τη Θεσσαλονίκη.

Τεράστιες προσωπικότητες διεκδικούν ένα βραβείο με πλούσια ιστορία!

Τι είναι το Genesis Prize

To Genesis Prize αποτελεί ουσιαστικά το Jewish Nobel, που απονέμεται από το 2013 σε εξέχουσες προσωπικότητες του διεθνούς εβραϊσμού. Το συγκεκριμένο βραβείο συνοδεύεται από ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, που φτάνει το ένα εκατομμύριο δολάρια, ενώ μέχρι σήμερα έχει απονεμηθεί σε εννιά ανθρώπους. Τον Michael Bloomberg, τον Michael Douglas, τον Itzhak Perlman, τον Anish Kapoor, την Natalie Portman, τον Robert Kraft, τον Natan Sharansky, τον Steven Spielberg και τον Ruth Bader Ginsburg. Φέτος -ωστόσο- υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Μεταξύ των υποψηφίων, είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά. Ο Θεσσαλονικιός -εβραϊκής καταγωγής- που έχει ως έδρα του τη Νέα Υόρκη, επικεφαλής της Pfizer θα διεκδικήσει το βραβείο κι «αντίπαλοί» του θα είναι η Scarlett Johansson, ο Sacha Baron Cohen, η Diane von Furstenberg, ο Yuval Noah Harari κι ο Serge Klarsfeld

albert-bourla-1-768x464.jpg

    Με δήλωσή του στο Τwitter, ο Άλμπερτ Μπουρλά σημείωσε πως σε περίπτωση που λάβει αυτός το βραβείο, θα διαθέσει αυτόματα το ποσό για την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη, ενός μουσείου αφιερωμένου στη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων που αποτέλεσαν μέρος της σπουδαίας εβραϊκής κοινότητας. Μία κίνηση με τεράστια σημασία, καθώς εφόσον γίνει πραγματικότητα το συγκεκριμένο έργο, η πόλη, αλλά και συνολικά η Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο. «Δεν είμαι τυπικός Αμερικανός, είμαι μάλλον τυπικός Έλληνας. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου», ανέφερε σε συνέντευξή του στο παρελθόν ο Μπουρλά. Η αγάπη του για την πόλη είναι τεράστια και παρά την σπουδαία καριέρα του, ποτέ δεν ξέχασε από που ξεκίνησε. 

    Ποιος είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά

    Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961 και προέρχεται από μία εβραϊκή οικογένεια που σώθηκε από το Ολοκαύτωμα. Σπούδασε κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1986. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή το 1991 στην ίδια σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Παύλου Τσακάλωφ και το 1993, ξεκίνησε να εργάζεται στην Pfizer Hellas και στα νέα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα. Το 1996, έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του, όταν έφυγε για τις Βρυξέλλες, ενώ το 2001 μετακόμισε στις ΗΠΑ. Ανέλαβε τη θέση του διευθυντή marketing στον τομέα της υγείας των ζώων και κάπως έτσι, όλα τα πράγματα πήραν τη θέση τους. 

    Πέντε χρόνια μετά, πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ευρώπη, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Pfizer στο Παρίσι και λίγο αργότερα, ορίστηκε ως υπεύθυνος για την Ασία, την Αφρική και τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού. Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και το 2014, ανέλαβε πρόεδρος του τμήματος ογκολογικών προϊόντων κι εμβολίων, ενώ δύο χρόνια αργότερα ορίστηκε υπεύθυνος των καινοτόμων προϊόντων της Pfizer. Από το 2018 αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, ενώ την ίδια χρονιά εκλέχθηκε Chief Executive Officer κι ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2019. Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος Pfizer έλαβε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού, ενώ μεταξύ άλλων, έχει τιμηθεί με το βραβείο του Preeminent Greek Pharma Leader, ως μία ηγετική φυσιογνωμία στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, κατά τη διάρκεια της 4ης Τελετής Απονομής των Βραβείων Prix Galien Greece 2019.

    boyrla3-1024x576.jpg

    Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο CEO της Pfizer είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για το σημαντικό αυτό βραβείο, αλλά και ταυτόχρονα αισθάνομαι ταπεινότητα μπροστά σε μια τέτοια αναγνώριση. Νιώθω επίσης ικανοποίηση, που ως Έλληνας κατάφερα να εξελιχθώ, μέσα από σκληρή δουλειά, σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές επαγγελματικό περιβάλλον, και να εκπροσωπήσω τη χώρα μου. 

    Σε ολόκληρη την ιστορία μας, οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Η προηγούμενη δεκαετία υπήρξε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους που έχουμε βιώσει στην ιστορία μας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είμαι βέβαιος και πολύ αισιόδοξος ότι εάν συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ όλων των εταίρων, η Ελλάδα θα ανακάμψει πιο ισχυρή από ποτέ».

    Ο Άλμπερτ Μπουρλά διαθέτει μία σπουδαία προσωπικότητα κι ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν εφησυχάζουν και συνεχώς, προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όριά τους και να εξελιχθούν. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τέτοιου είδους πρόσωπα, προκειμένου να κοιτάζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον και φυσικά, άπαντες περιμένουν με αγωνία τα λαμπερά βραβεία. 

    Για να ψηφίσετε πατήστε εδώ.

    Καλή επιτυχία στον δικό μας, Άλμπερτ Μπουρλά!