fbpixel

Search icon
Search
Άλμπερτ Μπουρλά: Ποιος είναι ο Θεσσαλονικιός CEO της Pfizer που έφερε στη δημοσιότητα θετικά νέα για το εμβόλιο του Covid-19;
LIFE & CAREER

Άλμπερτ Μπουρλά: Ποιος είναι ο Θεσσαλονικιός CEO της Pfizer που έφερε στη δημοσιότητα θετικά νέα για το εμβόλιο του Covid-19;

Η επιτυχημένη πορεία του & όσα τον καθιστούν expert στο κομμάτι της υγείας


Ο ελληνικής καταγωγής Επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρία σε ηγετική θέση στον χώρο των φαρμάκων, ενώ τις τελευταία έχει καταφέρει να γίνει το πρόσωπο των ημερών, χάρη στα ελπιδοφόρα νέα που έδωσε στη δημοσιότητα σε σχέση με το κομμάτι της υγείας και συγκεκριμένα με το πολυπόθητο εμβόλιο του Covid-19.

Αναλυτικότερα, ο Θεσσαλονικιός -εβραϊκής καταγωγής- που έχει ως έδρα του τη Νέα Υόρκη, παντρεμένος με την επίσης Θεσσαλονικιά, Μύριαμ Αλχανάτη, πρόκειται να γράψει ιστορία στον κλάδο της δημόσιας υγείας και της φαρμακευτικής ανακάλυψης, καθώς ήταν αυτός που ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%. Έτσι, μια «σπίθα» αισιοδοξίας γεννιέται για τους πολίτες όλου του κόσμου, που περιμένουν αγωνιωδώς το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιο που πρόκειται να βγει στην αγορά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην πορεία του μέχρι σήμερα και ας δούμε ένα προς ένα, όλα όσα τον οδήγησαν στην κορυφή του τομέα της φαρμακευτικής!

Τα πρώτα χρόνια στη Θεσσαλονίκη 

doc-20201109-8923361-virus-outbreak-vaccine-37462.jpg

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας παγκοσμίως γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κι έχει διδακτορικό στη Βιοτεχνολογία Αναπαραγωγής από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Από νεαρή ηλικία, φανέρωσε σε μεγάλο βαθμό το πάθος και την επιθυμία του να βοηθά τους συνανθρώπους του κι έτσι θέλησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον τομέα της υγείας που τόσο πολύ τον ιντρίγκαρε.

«Δεν είμαι τυπικός Αμερικανός, είμαι μάλλον τυπικός Έλληνας. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου», δήλωσε σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο παρελθόν, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για την πόλη του που δεν ξεχνά ποτέ.

Έπειτα από τις σπουδές του, δεν άφησε τον χρόνο να περάσει κι ενσωματώθηκε για τα καλά στο δυναμικό της υγείας, ξεκινώντας την καριέρα με την πρόταση που του δόθηκε από την εταιρία-κολοσσό Pfizer στην Ελλάδα. Έτσι, το ταξίδι του σε αυτήν τη δουλειά που θα τον οδηγούσε μετά από χρόνια στην κορυφή μόλις είχε αρχίσει -από μια θέση που τόσοι πολλοί θα ήθελαν για το βιογραφικό τους.

Το 1993 λοιπόν, ξεκινά την πορεία του σε ένα τόσο μεγάλο όνομα φαρμακευτικής εταιρίας τόσο για τη χώρα μας όσο και σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στο πέρασμα των χρόνων και συγκεκριμένα το 2001, γίνεται διευθυντής marketing της Pfizer στον τομέα της υγείας των ζώων.

Η ζωή στο εξωτερικό 

800x-1-1-850x560.jpg

Λίγο μετά το millennium, ο Άλμπερτ Μπουρλά κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στο ανταγωνιστικό κλίμα μιας τόσο αναπτυγμένης εταιρίας φαρμάκων και να κατακτήσει τις πρώτες διακρίσεις που σταδιακά τον έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό.

Το 2004 ήταν η χρονιά που ορίστηκε Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Μarketing Νέων Προϊόντων, ενώ δύο χρόνια αργότερα ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. 

Όλες αυτές οι διακρίσεις, τον βοήθησαν να οριστεί Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του φαρμακευτικού κολοσσού, αφού πρώτα μετακόμισε μόνιμα στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως υπό την ηγεσία του ο όμιλος Pfizer έλαβε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού. Το γεγονός αυτό στάθηκε σαν τρανταχτή αφορμή για να αποδείξει για άλλη μια φορά την ικανότητα και την επιμονή του να φέρνει επάξια εις πέρας κάθε νέα, όλο και ανώτερη θέση που διεκδικεί στη δουλειά του.

«Είναι μεγάλο προνόμιο γιατί μπορείς να κάνεις διαφορά. Αλλά είναι και τεράστια ευθύνη και οφείλω να ομολογήσω ότι την ένιωσα και τη νιώθω πολύ βαριά πάνω στους ώμους μου. Το να είσαι Διευθύνων Σύμβουλος μιας πολύ μεγάλης εταιρείας –οποιοδήποτε και αν είναι το αντικείμενό της– απλώς και μόνον επειδή είσαι ένας παγκόσμιος εργοδότης, δημιουργεί τρομερές ευθύνες έτσι κι αλλιώς», είχε τονίσει γεμάτος συγκίνηση σε συνέντευξη που παραχώρησε σχετικά με το πώς αισθάνεται να βρίσκεται σε αυτή τη νευραλγική θέση, η οποία τον έκανε να ξεχωρίσει και να αποτελέσει μια «σανίδα σωτηρίας» για πληθώρα ανθρώπων εκεί έξω.

Μάλιστα, πριν από ένα χρόνο, κατάφερε να τιμηθεί με το βραβείο του Preeminent Greek Pharma Leader, κατά τη διάρκεια της 4ης Τελετής Απονομής των Βραβείων Prix Galien Greece 2019, μιας και ξεχώρισε ως ηγετική φυσιογνωμία στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας και αποτέλεσε σημαντικό εκπρόσωπο του απανταχού Ελληνισμού.

gallien3.jpg
Στιγμιότυπο από τη βράβευση (Απρίλιος, 2019)

Φέτος, επίσης, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το Κέντρο Ψηφιακών Ερευνών που θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη ο φαρμακευτικός κολοσσός μέχρι το τέλος του 2020, όπου θα απασχοληθούν 200 επιστήμονες της χώρας μας.

Ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τον άνθρωπο που γνώρισε ως «έναν Έλληνα που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».
5133811-2.jpg
Άλμπερτ Μπουρλά & Κυριάκος Μητσοτάκης (Αύγουστος, 2020)

Με την ιδέα για το πώς θα εξελιχθεί η επικαιρότητα να αποτελεί ένα ζήτημα που βρίσκεται στο μυαλό όλων μας, φαίνεται πώς έχουμε πιο πολύ ανάγκη από ποτέ την έκφραση αισιόδοξων ειδήσεων, που μας ανοίγουν την πόρτα σε ένα καλύτερο μέλλον!