Είτε βρίσκεστε σε σχέση είτε σε γάμο σίγουρα θα έχετε περάσει περιόδους, όπου η συχνότητα των σεξουαλικών σας επαφών ήταν μειωμένη. Παρόλα αυτά, ίσως να μη γνωρίζατε πως υπάρχουν άνθρωποι που «απέχουν» ολοκληρωτικά από αυτό. Έτσι με ένα ειδικό βαρόμετρο που αναφέρεται στη σημασία του σεξ και στο αν τελικά αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη. Ζώντας, λοιπόν, στην εποχή, όπου το Google έχει όλες τις απαντήσεις και τα social media αποφασίζουν για το τι είναι σέξι, τι φυσιολογικό και τι μπανάλ, το μόνο βέβαιο είναι πως η διαφορετικότητα της κάθε σχέσης οφείλει να γίνεται ανεκτή.
Το σεξ ως concept αμφισβήτησης
Η online πραγματικότητα αποτελεί για πολλούς ένα διττό challenge. Εκεί που όλα φαίνονται υπέροχα και η αίσθηση της κοινότητας έχει πάρει μια δική της ιδιόμορφη ροπή ρεαλισμού, υπάρχει ένας χώρος που κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να νιώθουν πως υπολείπονται. Αυτός δεν είναι άλλος από τα porn sites. Όλοι είναι όμορφοι, με ιδανικές αναλογίες, τέλεια plot twists και φυσικά όλοι είναι έτοιμοι να δοκιμάσουν κάθε πτυχή της σεξουαλικότητάς τους.
Σε αυτά τα «μέρη» που οι περισσότεροι ξεκινούν να ανακαλύπτουν από μικροί, πολλοί άνθρωποι συναντούν μια διαφορετική πλευρά του σεξ που τελικά τους απωθεί από το να βιώσουν την πραγματική εμπειρία. Άλλωστε, το πορνό μπορεί πραγματικά να χρωματίσει τις απόψεις των ανθρώπων για τη σεξουαλικότητα. Στον αντίποδα αυτού βρίσκονται φυσικά όλοι αυτοί που για ιδεολογικούς ή θρησκευτικούς λόγους επιλέγουν συνειδητά να απέχουν.
Όλα όσα θεωρούνται φυσιολογικά
Μια ακόμη παρεξηγημένη έννοια είναι αυτή του «φυσιολογικού». Για να ξεκαθαριστεί, λοιπόν, αυτό που είναι «κανονικό» στο σεξ είναι μια ιδέα που απασχολεί την ανθρωπότητα από τότε που οι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές. Σε έναν απλό ορισμό, κανονικό είναι αυτό που λειτουργεί για εσάς. Μερικά ζευγάρια δε θέλουν να κάνουν σεξ και αυτό είναι καλό αν και οι δύο συμφωνούν.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς η συχνότητα έως 10 φορές τον χρόνο θεωρείται μη σεξουαλική σχέση. Από 11 έως 20 φορές ετησίως έχουμε μια σχέση με χαμηλή σεξουαλική ζωή. Ακόμη, στη δεκαετία των 20 και των 30, δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα αποτελούν τον μέσο όρο. Παρόλα αυτά, οτιδήποτε και αν λένε οι αριθμοί, το κανονικό είναι αυτό που το ζευγάρι διαπραγματεύεται μεταξύ του. Άλλωστε, η επικοινωνία είναι το «κλειδί» για τα πάντα.
Οι εφικτές λύσεις
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι οι οποίοι έχουν διαφορετικές επιθυμίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις εάν θέλετε να παραμείνετε σε έναν γάμο ή μια σχέση και να αρνηθείτε το σεξ ή τις εναλλακτικές μορφές «οικειότητας» -για οποιονδήποτε λόγο- τότε πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να κάνετε αυτήν τη συνθήκη να δουλέψει και για τον σύντροφό σας.
Με ειλικρινή επικοινωνία και διεξοδική συζήτηση μια εναλλακτική λύση είναι να δημιουργήσετε μια «ανοιχτή σχέση», όπου ο καθένας θα μπορεί να απολαμβάνει αυτά που πραγματικά τον ικανοποιούν. Φυσικά, κάτι τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή και σεβασμό καθώς μακροπρόθεσμα οι περισσότερες «ανοιχτές σχέσεις» δε λειτουργούν. Ίσως θα χρειαστεί να καθορίσετε τα όρια ή μπορεί και να θέλετε να γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες.
Αποφασίστε τι δουλεύει για εσάς και μιλήστε και με κάποιον ειδικό που θα σας δώσει περισσότερες εναλλακτικές. Εάν όμως ο σύντροφός σας επιμένει στη μονογαμία, αλλά δεν είναι πρόθυμος να συνεχίσει τη σεξουαλική του ζωή, τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε εάν μπορείτε να παραμείνετε σε αυτήν τη σχέση.