Τα μακαρόνια θα αποτελούν πάντα μία από τις αγαπημένες μας επιλογές. Εκτός από το γεγονός ότι μπορούμε να τα γευτούμε σε πολλές και διαφορετικές παραλλαγές, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, ετοιμάζονται γρήγορα και αποτελούν το τέλειο «συνοδευτικό» για μία υπέροχη βραδιά με φίλους στο σπίτι κι ένα ποτήρι κρασί. Σήμερα είναι μία ιδανική μέρα για να δημιουργήστε το απόλυτο "Italian night at home", γι αυτό κι εμείς συλλέξαμε τις πιο νόστιμες pasta recipies, με στόχο να «απογειώσετε» τους γευστικούς σας κάλυκες και να βιώσετε ξεχωριστές στιγμές.
Have fun!
1. Καρμπονάρα
Υλικά
- 500 γραμ. σπαγγέτι μπουκατίνι ή φετουτσίνι
- 150 γραμ. πανσέτα ή μπέικον
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2 ολόφρεσκα αυγά
- 150 γραμ. παρμεζάνα και πεκορίνο ανάμεικτα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Εκτέλεση
Για την αυθεντική ιταλική καρμπονάρα με αυγό, βράζουμε πρώτα τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα για 5′. Σπάμε τη σκελίδα και την προσθέτουμε και αφήνουμε να αρωματίσει για 1´ -2′. Το αφαιρούμε. Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ με το μισό τριμμένο τυρί. Προσθέτουμε αλατοπίπερο. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν. Τα ξαναβάζουμε καυτά όπως είναι στην κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι στο πιο χαμηλό. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να λιώσει και αρωματίσει τα ζυμαρικά με άρωμα και γεύση βουτύρου. Προσθέτουμε την ψημένη πανσέτα στα ζυμαρικά καθώς και τα χτυπημένα αυγά. Όπως είναι όλα καυτά ανακατεύουμε με τσιμπίδα να ενωθούν τα υλικά. Αν θέλουμε πιο κρεμένια υφή προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά κι ανακατεύουμε. Προσοχή η καρμπονάρα πρέπει γρήγορα να βγει από την φωτιά για να μην ψηθούν τα αυγά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή: Αργυρώ Μαρμπαρήγου
Ζυμαρικά ολικής με pesto & avocado
Υλικά
- 250 γρ. σπαγγέτι, ολικής άλεσης
- 2 αβοκάντο, ώριμα
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- χυμό λάιμ, από 2 λάιμ
- ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
- 1/2 ματσάκι κόλιανδρο
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. κάσιους
- βασιλικό, φρέσκο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Για τα σπαγγέτι: Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε αλάτι, σπαγγέτι ολικής αλέσεως και τα αφήνουμε για 9 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε.
Για την pesto αβοκάντο: Κόβουμε τα avocado στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσια και με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, ξύσμα λάιμ, χυμό λάιμ, φρέσκο κόλιανδρο, μπούκοβο, πιπέρι, αλάτι, σκόρδο ψιλοκομμένο και χτυπάμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Όταν η πέστο είναι έτοιμη τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Για το σερβίρισμα: Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε κάσιους και τα σοτάρουμε. Στο μπολ με την pesto ρίχνουμε τα καυτά ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κάσιους, φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Μακαρονάδα με σπανάκι και φέτα
Υλικά
- 1 κρεμμύδι
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 σκ. σκόρδο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 500 γρ. σπανάκι
- αλάτι
- 150 γρ. τυρί κρέμα
- 300 γρ. φέτα
- 400 γρ. σπαγγέτι, με σπανάκι
Για το σερβίρισμα
- άνηθο
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και βάζουμε τα ¾ στο τηγάνι. Κρατάμε το υπόλοιπο για το σερβίρισμα. Βάζουμε το σπανάκι κομμένο σε κομμάτια, αλάτι και σοτάρουμε 4-5 λεπτά να μαλακώσει το σπανάκι και πέσει ο όγκος του. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζουμε αλάτι, τα ζυμαρικά και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτουμε στο τηγάνι το τυρί κρέμα, 1-2 κουτάλες της σούπας νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε. Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε με τον άνηθο και ελαιόλαδο.
Mac n’ cheese με τυρένια & ντοματένια μπεσαμέλ ολικής
Υλικά
- 5 λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο
- 20 φύλλα βασιλικού
- 90 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.σ. τοματοπελτέ
- 1 λίτρο γάλα σόγιας (ή άλλο φυτικό γάλα – εκτός βρώμης), σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κ.σ. παρμεζάνα
- αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο (για το ψήσιμο των ντοματινιών)
Εκτέλεση
Ξεκινάμε βράζοντας τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, για 3 λεπτά λιγότερο απ’ όσο αναφέρει στο πακέτο. Τα σουρώνουμε κρατώντας στην άκρη περίπου 100-150 ml από το νερό τους, τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα που τα βράσαμε. Αφήνουμε στην άκρη. Συνεχίζουμε με τη μπεσαμέλ. Αραδιάζουμε τα ντοματίνια σε ένα ταψί, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στον φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200°C για 15 λεπτά. Μεταφέρουμε σε μούλτι μαζί με τις λιαστές ντομάτες & 10 φύλλα βασιλικού. Πολτοποιούμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε κατσαρόλα ή βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι ολικής και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα, για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και σοτάρουμε για ένα ακόμα λεπτό ανακατεύοντας. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα σόγιας, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να μην σβολιάσει. Το ρίχνουμε όλο, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, για 7-8 λεπτά, μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα πολτοποιημένα ντοματίνια και το παρμεζάνα. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια μαζί με τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού τα οποία -αν είναι μεγάλα- χοντροκόβουμε με το χέρι. Ανακατεύουμε καλά και αν η σάλτσα μας φαίνεται πολύ πηχτή, μπορούμε να την αραιώσουμε προσθέτοντας λίγο (κουταλιά-κουταλιά) από το νερό των ζυμαρικών που κρατήσαμε (βήμα 1) και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα. Σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα με έξτρα παρμεζάνα.
Συνταγή: Madame Ginger