Το όνομά τους είναι εμπνευσμένο από το ύψος τους και αυτό από μόνο του δείχνει, ότι το σχεδιαστικό δίδυμο από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς ακόμα ένα όνομα στην ελληνική design σκηνή. Έχουν κερδίσει την προσοχή του διεθνούς τύπου, διακοσμούν χώρους, μεταξύ άλλων, στο Λονδίνο, υπογράφουν υπέροχα décor αντικείμενα και δε σταματούν ποτέ να αναζητούν νέες, φρέσκες ιδέες. Άλλωστε, οι ίδιοι τονίζουν ότι «ταλέντο, επιμονή, ικανότητα στη διαχείριση και την επικοινωνία, εργατικότητα, τύχη, πολύπλευρες εμπειρίες ως ερεθίσματα για δημιουργία και πολύ ανοιχτό μυαλό» είναι αυτά που συνθέτουν τελικά έναν δημιουργό.
Είστε γνωστοί για τους ιδιαίτερους πειραματισμούς με τα σχήματα, τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιείτε. Τι σας γοητεύει περισσότερο σε αυτό;
Αυτό που στοχεύουμε με τη δουλειά μας και πιστεύουμε, ότι την χαρακτηρίζει, είναι η συνοχή, ο χαρακτήρας και η απλότητα των έργων μας, που συνεπάγεται μια κοινή συνολική ταυτότητα που γίνεται αναγνωρίσιμη, κάτι που νομίζουμε ότι το πετυχαίνουμε καλά. Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε γενικότερα στη δουλειά μας και θέλουμε να πρωτοτυπούμε, δημιουργώντας νέα αντικείμενα και χώρους με καινούργια ερεθίσματα. Είναι για εμάς μια γοητευτική διαδικασία, παρ’ όλο που αυτό απαιτεί πολύ μεγαλύτερη ενέργεια και εμπεριέχει περισσότερη αγωνία, για το αν τελικά αυτό που σχεδιάσαμε θα γίνει αγαπητό από την αγορά.
Παρόλα αυτά, έχετε κάποιο αγαπημένο υλικό ή τεχνοτροπία που κρατά μια ξεχωριστή θέση για εσάς;
Σαν σχεδιαστική αντίληψη και κατεύθυνση, βασιζόμαστε πολύ στην έντονη «υλικότητα» των αντικειμένων και των χώρων που σχεδιάζουμε. Η πρώτη ύλη είναι εμφανής και κυρίαρχη στο τελικό αποτέλεσμα, συνεπώς η χρήση των πρώτων υλών και των υφών, είναι ένας από τους βασικούς μας πειραματισμούς. Τα υλικά που αγαπάμε είναι κυρίως φυσικά ή παραγόμενα από φυσικούς πόρους.
Λόγω της ολοένα και αυξανόμενης εμφάνισης νέων designers στον χώρο, νιώσατε ποτέ το άγχος του ανταγωνισμού;
Έχουμε την ικανοποίηση, κρίνοντας την πορεία μετά από 9 χρόνια, να είμαστε από τους πρώτους της νέας γενιάς αρχιτεκτόνων/σχεδιαστών, που αντιλαμβανόμενοι το κλίμα στην ευρωπαϊκή αγορά, έκαναν την στροφή στην πολύ μικρή κλίμακα, τον σχεδιασμό και την παραγωγή αντικειμένων σε επαγγελματικό επίπεδο. Σε μια εποχή που όλο αυτό ήταν σχεδόν άγνωστο στη χώρα μας, θεωρούμε ατού για εμάς το γεγονός, ότι επηρεάσαμε και άλλους προς την ίδια κατεύθυνση. Όσον αφορά στη συνεχώς αυξανόμενη τάση προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει χώρος για όλους και αυτό είναι υγιές και ωφέλιμο, από τη στιγμή που ο καθένας δημιουργεί σύμφωνα με τη δική του ταυτότητα και δεν αναπαράγει ίδια πράγματα με άλλους.
Οπότε, τι συνθέτει τη δική σας ταυτότητα;
Αυτό που έκανε τη δουλειά μας να μπορέσει να ακουστεί, είναι η πρωτοτυπία της και η φρεσκάδα της για την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκε, κάτι το οποίο έφερε πολλές δημοσιεύσεις από μεγάλα διεθνή περιοδικά, όπως New York Times, Wall Street Journal, το οποίο είναι η αλήθεια ότι δεν το περιμέναμε. Χαρακτηριστικό της ταυτότητάς μας, λοιπόν, θα λέγαμε ότι αποτελεί η τάση να εξελίσσουμε τη δουλειά μας προς καινούριες κατευθύνσεις, χωρίς να χάνεται η συνοχή και ο χαρακτήρας της.
Και πώς το καταφέρνετε αυτό;
Βασική μας έμπνευση είναι τα ερεθίσματα που μαζεύουμε από τοπία που επισκεπτόμαστε ή δραστηριότητες που κάνουμε, κάποιο βιβλίο που διαβάζουμε ή μια ταινία που έχουμε δει, έναν ήχο που έχουμε ακούσει. Όλα αυτά τα επεξεργαζόμαστε υποσυνείδητα, έτσι ώστε η πληροφορία να έχει τον χρόνο να ενσωματωθεί και την κατάλληλη στιγμή να αποτελέσει την έμπνευση για ένα project! Η σχεδιαστική μας φιλοσοφία εξελίσσεται ταυτόχρονα με το πώς μαθαίνουμε και αλλάζουμε ως άνθρωποι. H έμπνευση, που προϋπάρχει της δημιουργίας, είναι τα ίδια μας τα βιώματα.
Το γεγονός, ότι είστε δύο σας βοήθησε;
Ναι, γιατί έχουμε κοινή αισθητική και ο ένας συμπληρώνει δημιουργικά τον άλλο. Ο καθένας βέβαια έχει τον τρόπο και τη ματιά του, αλλά όντας τα ερεθίσματα κοινά, είναι πιο εύκολο να μετατραπούν σε ιδέες.
Τα ιδιαίτερα φωτιστικά που σχεδίασαν για το Pizza Please
Η βάση σας είναι στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζείτε μόνιμα. Πώς σας βοήθησε η πόλη στη δουλειά σας;
Εδώ θα σου ακουστούμε μάλλον απαισιόδοξοι. Ξεκινήσαμε το γραφείο μας την εποχή που εμφανίστηκε έντονα η οικονομική κρίση, οπότε δεν είχαμε τις ευκαιρίες να κυλήσουν τα πράματα με ένα «φυσιολογικό» τρόπο. Η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλεις πλέον, ώστε να μπορεί η δημιουργική σου δουλειά να είναι βιοποριστική σε πραγματικές συνθήκες, είναι τελείως δυσανάλογη με τον χρόνο που πρέπει να αφιερώσεις.
Δηλαδή, πιστεύετε ότι αν είχατε φύγει προς Αθήνα ή στο εξωτερικό θα είχατε περισσότερες ευκαιρίες;
Η Αθήνα δε θα έκανε μεγάλη διαφορά, χωρίς να είμαστε σίγουροι. Ένας τρόπος για να υφίσταται κάποιος σε δημιουργικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι η εξωστρέφεια, να καταφέρει κανείς να επεκτείνει τον κύκλο του σε πιο υγιή οικονομικά περιβάλλοντα, καθώς και να εργάζεται από απόσταση για πελάτες του εξωτερικού. Αν είχαμε φύγει για να δραστηριοποιηθούμε εκτός συνόρων -το οποίο είναι μόνιμα μια σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού μας- ίσως να είχαμε πολύ περισσότερες ευκαιρίες για projects και θεωρητικά μεγαλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη, αλλά θα είχαμε ταυτόχρονα και πολύ περισσότερο ανταγωνισμό. Θα είχαμε, επίσης, πολύ ακριβότερες πρώτες ύλες για τα αντικείμενα που φτιάχνουμε και ακριβότερα εργατικά από τους συνεργάτες μας, αλλά πιθανότατα θα μπορούσαν τα αντικείμενα μας να πωλούνται πολύ ακριβότερα. Οπότε, είναι θέμα ισορροπιών, κάτι χάνεις κάτι κερδίζεις.
Επιστρέφοντας στην πόλη μας, λοιπόν, ποιες γωνιές της ξεχωρίζετε για το design τους;
Μια ιδιαίτερη γειτονιά την οποία αγαπάμε για τον χαρακτήρα της, είναι αυτή στην οποία στεγάζουμε το γραφείο μας από το 2009, τον Παλιό Φραγκομαχαλά, όπου σώζονται πολύ εντυπωσιακά δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, ταυτόχρονα με αυστηρά κτίρια τις βιομηχανικής εποχής -μια πολύ ιδιαίτερη συνύπαρξη. Μια ακόμα που μας εντυπωσιάζει με το χρώμα της, είναι αυτή του Μπεζεστενίου στη στεγασμένη τουρκική αγορά, με τα ιδιαίτερα, μικρά διώροφα καταστήματα. Μάλιστα, εκεί δημιουργήσαμε πρόσφατα ένα project μας, το Passer Domesticus_compact living & experiences. Επίσης, μας αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα και η αισθητική της πρώτης προβλήτας στο λιμάνι, μετά την ήπια διαμόρφωση.
Interior design για το Catalyst roasters στο Λονδίνο
Περνώντας και στον χώρο του interior design, για ποιο πρότζεκτ είστε περισσότερο περήφανοι και θεωρείτε ορόσημο για την καριέρα σας;
Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιο, όλα θεωρούμε ότι εμπεριέχουν λεπτομέρειες που τα κάνουν για εμάς σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά , θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το Catalyst roasters, ένα καφέ-εστιατόριο στο Λονδίνο, το οποίο δημοσιεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα καφέ της πόλης στο λονδρέζικο οδηγό Time Out. Ήταν το πρώτο που μας άνοιξε τις πόρτες για συνεργασίες στο εξωτερικό, που αφορούν στην εσωτερική διακόσμηση.
Interior design για το Feta Bar
Όσον αφορά στα décor items που δημιουργείτε, τι προτείνετε για τη νέα σεζόν;
Τελευταία σχεδιάσαμε μια σειρά αντικειμένων από δέρμα και λούφα, ένα φυσικό υλικό σαν σφουγγάρι από αποξηραμένο τροπικό αγγούρι, που παρουσιάσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο London Design Fair 2017.