Στην καθημερινότητά μας συχνά εστιάζουμε την προσοχή μας σε πολλά ερεθίσματα ταυτόχρονα. Πόσες φορές σας έχει τύχει να μιλάτε στο τηλέφωνο ενώ παράλληλα απαντάτε στα e-mails σας ή να πέφτετε για ύπνο και να σκέφτεστε τι έχετε να κάνετε την άλλη μέρα; Τι είναι άραγε το mindfulness; Ο ελληνικός όρος είναι ευσυνειδητότητα και πρόκειται για μία απλή τεχνική που ταυτόχρονα έχει πολύ βάθος. Έχει σημαντικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία αυτού που το εφαρμόζει καθώς βοηθά να αλλάξει στάση απέναντι στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μειώνοντας την επίδραση που έχει πάνω του.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία κατάσταση του νου στην οποία μπορεί να βρεθεί κανείς όταν είναι προσηλωμένος στο παρόν παρατηρώντας κι έχοντας επίγνωση του τι του συμβαίνει τη δεδομένη και χωρίς να ασκεί κριτική στο βίωμά του. Το θαυμάσιο με την τεχνική αυτή είναι πως μπορείτε να την εξασκήσετε εδώ και τώρα, χωρίς ειδική προετοιμασία ή έξοδα, όπου και αν είστε, όποιος και αν είστε.
Παρακάτω θα βρείτε μερικές πρακτικές προκειμένου να αυξήσετε την ένταση της ευτυχίας και να μειώσετε το στρες εφαρμόζοντας το mindfulness.
Εισπνοή- Εκπνοή
Αρχικά, καθίστε άνετα σε μια καρέκλα και κλείστε τα μάτια σας. Παίρνετε αργές και βαθιές αναπνοές και προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή σας στην αναπνοή σας, πώς ο αέρας μπαίνει από τα ρουθούνια και πώς βγαίνει. Ξεκινώντας από το κεφάλι και συνεχίζοντας στο υπόλοιπο σώμα παρατηρήστε το τι νιώθετε στο κάθε σημείο, σφίξιμο, πόνο, ηρεμία ή ευχαρίστηση; Αν σκέψεις εμφανιστούν όσο κάνετε αυτή την τεχνική επαναφέρετε ήπια το νου σας στην αναπνοή σας. Κάντε αυτήν την άσκηση για μερικά λεπτά όταν είστε έτοιμοι, σηκώστε απαλά το βλέμμα σας και ανοίξτε τα μάτια σας. Πάρτε μια στιγμή και αφουγκραστείτε τους ήχους στο περιβάλλον. Τσεκάρετε πώς αισθάνεστε το σώμα σας τώρα. «Ακούστε» τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα νιώσετε πιο ήρεμοι, χαλαροί και λιγότερο αγχωμένοι.
Ευγνωμοσύνη
Εντάσσοντας τεχνικές επίγνωσης στη ζωή σας θα μάθετε να παρατηρείτε τι γίνεται γύρω σας και θα αποκτήσετε την αίσθηση της ευγνωμοσύνης. Συνειδητοποιώντας όλα αυτά που θεωρείτε δεδομένα και δίνουν νόημα στη ζωή σας θα δημιουργήσετε ένα αίσθημα εκτίμησης προς εσάς και προς τους άλλους.
- Κρατήστε ένα ημερολόγιο. Κάθε βράδυ καταγράψτε 2-3 μικρά ή μεγάλα πράγματα για τα οποία νιώθετε εκτίμηση που υπάρχουν στη ζωή σας και σας την κάνουν ομορφότερη.
- Κάντε ένα κομπλιμέντο. Λέγοντας έναν καλό λόγο σε έναν φίλο ή συγγενή θα τον κάνετε να νιώσει ξεχωριστός και θα του σχηματίσετε ένα ωραίο χαμόγελο στο πρόσωπο.
- Μάθετε να λέτε ευχαριστώ. Το χαμόγελο δίνει ένα αίσθημα ευτυχίας όχι μόνο σε αυτόν που το δέχεται αλλά και σε αυτόν που το προσφέρει. Plus, μη θεωρείτε τίποτα δεδομένο είτε αυτό είναι η εργασία σας είτε μία εξυπηρέτηση που θα κάνετε σε κάποιον ή και το σπιτικό φαγητό.
Μindfulness κατά τη διάρκεια της μέρας
Παρατηρήστε μία δραστηριότητά σας. Προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή στην αναπνοή ή στις αισθήσεις που προκύπτουν κατά την διάρκεια αυτής. Τι νιώθετε εκείνη τη στιγμή; Πώς αισθάνεστε την τροφή στο στόμα σας, τα πόδια σας στο έδαφος καθώς περπατάτε ή το νερό που τρέχει στα χέρια σας όταν πλένετε το πρόσωπό σας;
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να σκέφτονται υποχρεώσεις, καταστάσεις του παρελθόντος ή και του μέλλοντος κάνοντας αυτές τις καθημερινές κινήσεις. Ως αποτέλεσμα αυτού δεν αφήνουν τον νου να χαλαρώσει και γεμίζουν με περιττό άγχος και στρες. Με το να εφαρμόζετε αυτή την τεχνική θα καταφέρετε να αποβάλετε τις σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό σας όταν κάνετε αυτά τα απλά πράγματα μέσα στη μέρα σας.