Το διώροφο κτίσμα με την περιορισμένη πρόσοψη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, μολονότι αποτυπώνονται σε αυτό βασικά χαρακτηριστικά του νεοκλασικού ρυθμού, το μορφολογικό του ύφος είναι εμφανώς επηρεασμένο από τις εκσυγχρονιστικές τάσεις που κυριαρχούσαν στην Αθήνα του 1920-1930 - το λεγόμενο «στιλ Τσαγρή». Σήμερα φιλοξενεί μια εντυπωσιακή κατοικία με ορθογώνια κάτοψη και ακόμη πιο ξεχωριστό interior, στην οποία η κατασκευή του τρίτου ορόφου αποτελεί -πιθανώς- μεταγενέστερη προσθήκη, καθώς τα στοιχεία δεν ακολουθούν εκείνα της υπόλοιπης όψης του κτιρίου. Η ανέγερσή τoυ τοποθετείται περί το 1920, ενώ τα προγενέστερα χρόνια -πριν μετατραπεί σε οίκημα- λειτουργούσε ως ξενοδοχείο.
Η μελέτη για την αναδιαμόρφωση του κάποτε μικρού ξενώνα σε σπίτι έγινε από την αρχιτέκτονα Δήμητρα Καραμπελιά, η οποία ανήκε παλιότερα στους Divercity Architects, ενώ το έργο ολοκληρώθηκε στη συνέχεια σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Δημοσθένη Λάππα. Η μετατροπή έγινε ύστερα από επιθυμία των νέων ιδιοκτητών, μιας εξαμελούς οικογένειας, και η νέα μελέτη βασίστηκε στην αφαίρεση της παλιάς διαμερισμάτωσης για τη δημιουργία ενός ανοιχτού κοινού χώρου στο ισόγειο και τον επανασχεδιασμό τεσσάρων μεγάλων υπνοδωματίων στους δύο ορόφους.
Το interior design, το οποίο, επίσης, υπογράφει η αρχιτέκτονας, κεντρίζει από την αρχή την προσοχή. Οι περίτεχνες ψηλές οροφές διατηρήθηκαν και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτές, μιας και θεωρήθηκαν εμβληματικό στοιχείο, σε αντίθεση με προσεγγίσεις που ακολουθούνται στις σύγχρονες κατοικίες με την εξάλειψη των διακοσμήσεων του ταβανιού.
Όλες οι λεπτομέρειες μέσα στην οικία -σταθερά έπιπλα και επενδύσεις- είναι ειδικά σχεδιασμένες για το project από τους αρχιτέκτονες και κατασκευασμένες από την Escape, με τη χρήση υλικών που έχουν διαχρονική ποιότητα και αισθητική αξία, όπως το ελληνικό μάρμαρο από τη Νάξο, το σκούρο ξύλο δρυός, η λάκα και ο χαλκός. Στο ισόγειο, ο ενιαίος χώρος περιλαμβάνει το καθιστικό, σ’ έναν τοίχο του οποίου έχει σχεδιαστεί μια κατασκευή που κρύβει μέσα της -μεταξύ άλλων-, με έξυπνο τρόπο, αποθηκευτικούς χώρους, τηλεόραση και ηχοσύστημα, ώστε όταν κλείνουν οι πόρτες του επίπλου, να μετατρέπεται σε ένα απόλυτα αφαιρετικό δωμάτιο. Στο ίδιο επίπεδο, στο πίσω μέρος, η κουζίνα και η τραπεζαρία συνδέονται άμεσα με μια μικρή αυλή, μέσω της οποίας το εσωτερικό ζωντανεύει χάρη στο φυσικό φως που εισέρχεται.
Στους επάνω ορόφους βρίσκονται τα επίσης αφαιρετικά υπνοδωμάτια, που διατηρούν τα αυθεντικά στοιχεία αίγλης του κτιρίου, ενώ το καθιστικό του τρίτου ορόφου διαμορφώθηκε -με απλότητα και soft αισθητική- με καμπύλες που οδηγούν το βλέμμα στην απαράμιλλη θέα του Ιερού Βράχου.
Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια εξαιρετική κατοικία, στην οποία η κομψότητα της αρχικής ατμόσφαιρας που εισπράττει ο επισκέπτης αποτυπώνεται μοναδικά στον συνδυασμό κλασικών και σύγχρονων αρχιτεκτονικών στοιχείων.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΡΙΑΝΑ ΜΠΙΣΤΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021